Επικαιρότητα

Ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας πριν λίγες μέρες μας ξάφνιασε δυσάρεστα, υιοθετώντας μία αινιγματική και διφορούμενη στάση.

εικόνα άρθρου: Ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας πριν λίγες μέρες μας ξάφνιασε δυσάρεστα, υιοθετώντας μία αινιγματική και διφορούμενη στάση.

…Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία πιστών λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ΔΙΣ, αναβάλλονται οι Ιερές Ακολουθίες στους Ιερούς Ναούς μας, υπό τον φόβο της μετάδοσης του νέου ιού, αλλά δε κλείνουν τα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, δε θα μπορούν να γίνονται γάμοι στις Εκκλησίες αλλά θα μπορούν να τελούνται πολιτικοί γάμοι στα Δημαρχεία της χώρας. Επιπλέον, δε θα γίνεται το Ιερό Μυστήριο της Εξομολόγησης στους Ναούς, αλλά θα παρέχονται από τους δήμους και τις κρατικές δομές ψυχικής υγείας, ειδικά προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Δε θα γίνεται το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου το οποίο τελείται σε περιπτώσεις ίασης σοβαρών και δύσκολων ασθενειών, αλλά θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε με ραντεβού όσο τακτικά χρειαστεί τον προσωπικό μας γιατρό στο ιατρείο του, στο οποίο ενδεχομένως να παρευρίσκονται και άλλοι ασθενείς με κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Τα συμπεράσματα δικά σας. Ας μην γίνουμε συνωμοσιολόγοι και υποθέσουμε ότι ο κορονοϊός είναι η ευκαιρία να κυνηγηθεί η Ορθοδοξία.

Στην πρώτη γραμμή ενημέρωσής μας και επιστημονικά υπεύθυνος του Υπουργείου Υγείας για τον Covid-19, βρίσκεται ο Σωτήρης Τσιόρδας, ένας καταξιωμένος επιστήμονας λοιμωξιολόγος, με πολλούς και λαμπρούς τίτλους σπουδών και πολύ πλούσιο βιογραφικό. Όλοι οι Έλληνες, κρέμονται από τα χείλη του και περιμένουν κάθε απόγευμα να μάθουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης με τον κορωνοϊό. 

Όμως, πριν λίγες μέρες μας ξάφνιασε δυσάρεστα, υιοθετώντας μία αινιγματική και διφορούμενη στάση. Γνωρίζουμε όλοι, ότι ήταν εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος με τις επιστημονικές του γνώσεις, ενημέρωσε και επηρέασε τη ΔΙΣ, να πάρει την απόφαση να κλείσουν όλες οι εκκλησίες, υπό τον φόβο μετάδοσης του νέου ιού μέσα σε αυτές. Η θέση αυτή μάλιστα, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί καθώς ειπώθηκε από έναν επιστήμονα γιατρό, ο οποίος είναι άσχετος με την Ορθόδοξη ζωή και λατρεία. Μαθαίνουμε όμως, ότι ο εν λόγω λαμπρός επιστήμονας είναι ψάλτης και πολύ καλός γνώστης της βυζαντινής μουσικής. Αξίζει να γνωστοποιήσουμε ότι, ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς, περιοχή στην οποία διαμένει με την οικογένειά του. Θεωρητικά λοιπόν, θα έπρεπε να γνωρίζει και βιωματικά τον πλούτο της Ορθοδοξίας.

Μας απογοήτευσε η στάση του αυτή, γιατί δεν περιμέναμε από έναν πιστό ορθόδοξο χριστιανό, να προτείνει το κλείσιμο των Ναών μας, γιατί πιστέψαμε ότι θα γνώριζε ποιον υμνούσε, σαν ψάλτης που είναι. Μήπως να του υπενθυμίσουμε ότι Αυτός που υμνεί στο Ψαλτήρι, είναι ο Άγιος Τριαδικός Θεός, ο Ιατρός των σωμάτων και των ψυχών, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός; Αυτός λοιπόν, που χορηγεί ιάσεις και ζωή αιώνια, πώς γίνεται να επιτρέψει την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στον Οίκο Του; Δεν είναι αντιφατική η στάση του; Από τη μια πλευρά να υμνεί τον Ιατρό των πάντων, και από την άλλη να Τον αμφισβητεί προτείνοντας στη ΔΙΣ να βάλει λουκέτο στον Οίκο Αυτού;

Επίσης μας μπερδεύει και η συμμετοχή του ως ψάλτης, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων. Πιο συγκεκριμένα, στην προαναφερθείσα Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος. Πώς γίνεται ο ίδιος να συμμετέχει στην Θεία Λειτουργία, έστω και με νόμιμη άδεια και οι πιστοί να μην μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν; Μήπως ο πιστός λαός δεν έχει την ίδια ανάγκη και λαχτάρα με εκείνον να υμνήσει και να λατρέψει τον Χριστό μας; Δεν είναι αυτό προκλητικό για τους πιστούς που δεν τους επιτρέπεται να λειτουργηθούν και αντιφατικό για μία μερίδα συνανθρώπων μας, οι οποίοι μετά μανίας και άγνοιας απαιτούσαν το κλείσιμο των Ιερών Ναών; Δε γνωρίζουμε αν μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, αλλά δε μας αρκεί η όντως αγαπητική σχέση που έχει με τους ασθενείς του και κυρίως με τον γηραιό πληθυσμό που δικαίως συμπονεί και υπερασπίζεται. Απλά είναι αδύνατον κάποιος να πατάει σε δύο βάρκες γιατί στο τέλος θα βουλιάξει. Ή είσαι με τον Χριστό και αποδέχεσαι εμπράκτως την διδασκαλία Του ή διαφωνείς με τον λόγο Του και προχωράς την ζωή σου και το έργο σου με την δική σου φιλοσοφία. Εξάλλου η Ιατρική σαν επιστήμη μπορεί να συνδυαστεί περίφημα και αρμονικά με την Ορθοδοξία και τις διδαχές της. Λαμπρό παράδειγμα οι Άγιοι της Εκκλησίας μας που ήταν γιατροί στο επάγγελμα: Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Άγιος Παντελεήμων, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Αγιος Αντύπας, ο Άγιος Βλάσιος, ακόμα και ο Μέγας Βασίλειος.

Επιπρόσθετα, σεβόμενοι την επιστημονική του κατάρτιση, την οποία ουδείς αμφισβητεί και αναγνωρίζοντας την σεμνότητα και ευγένειά του, καθώς και την απλότητα και δεκτικότητά του- όπως ομολογούν οι οικείοι του και οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του- θα θέλαμε να του πούμε ως Κατάνυξη με πολύ αγάπη και ανησυχία, να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Γνωρίζουμε ότι, είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό και αξιοσέβαστο από όλο σχεδόν τον ελληνικό λαό και οι αποφάσεις του, οι προτροπές και οι παραινέσεις του επηρεάζουν όχι μόνο όλη την επιστημονική κοινότητα, αλλά και την ζωή όλων σχεδόν των Ελλήνων πολιτών. Ειδικότερα βέβαια αυτών που ταυτίζουν την καθημερινότητά τους με τον Ιησού Χριστό. Ας μην τους μπερδεύει άλλο και ας μην τους διχάζει.

Φτάσαμε σ’ ένα σημείο πλέον ιδιαίτερα κομβικό, αφού έχει επιβληθεί από την Πολιτεία ένα καθεστώς ολικής κατ’ ουσίαν απαγόρευσης εξόδου από τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών, κάτι που είναι ιδιαιτέρως δυσλειτουργικό και επώδυνο. Ας ελπίσουμε όλη αυτή η κατάσταση να έχει ένα τέλος όσο γίνεται αίσιο και γρήγορο και να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό. Εμείς ας αναθέσουμε την ελπίδα μας και την μετάνοιά μας στον Κύριο και Θεό μας και αναμένουμε ακόμα και τώρα, αυτήν την ύστατη ώρα, να σταθεί στο ύψος της όλη η Ιεραρχία της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έχει χρέος φυσικά, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και του ρόλου που της αναλογεί και να σταματήσει να απαξιώνει την Ορθόδοξη Πίστη μας και το θρησκευτικό συναίσθημα του Ελληνικού λαού που τόσο άδικα του στέρησε τους θησαυρούς της αγαπημένης του Ορθοδοξίας, εν μέσω της κατανυκτικής περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής.

Διαβάζουμε στο enikos.gr:


Ο Σωτήρης Τσιόδρας ψάλλει στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως

Στη Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως που τελείται στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, στην οποία χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, είναι ψάλτης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία πιστών λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο στρατηγός στη “μάχη” της πανδημίας πολύ πριν να ξεσπάσει η “καταιγίδα” στη δημόσια υγεία, πήγαινε τα πρωινά της Κυριακής σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί και έψελνε. Μάλιστα εδώ και χρόνια είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας. Μια διαφορετική πλευρά του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είναι και πατέρας επτά παιδιών και ο οποίος έχει αναλάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα να σηκώνει το βάρος της ενημέρωσης καθημερινά σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτός από την ιδιότητα του γιατρού και του διαπρεπούς λοιμωξιολόγου, δεν διστάζει να δείχνει και την ευαισθησία του, όπως το Σάββατο, ο οποίος και “λύγισε” από τη συγκίνηση όταν είπε ότι πρέπει να φροντίσουμε τις μεγαλύτερες ηλικίες, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού γιατί αυτοί κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν γίνει κάτι.

Μιλώντας για την θνητότητα των ηλικιωμένων, αναρωτήθηκε ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε, ποιους θέλουμε να έχουμε μαζί μας του χρόνου», δίνοντας ταυτόχρονα την απάντηση: «Η απάντηση είναι όλους, αλλά με έναν τέτοιο ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό είναι αδύνατο». Με τρεμάμενη φωνή δήλωσε: «Η απάντηση που δίνω εσωτερικά μέσα μου και την αφήνω στην κρίση σας είναι πως το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020 είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους… είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Η απάντηση είναι τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους αλλά κατ΄εξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
 Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά τον “Άγιο Ναυπάκτου”

Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου Ο γνωστός για τις oικουμενιστικές του θέσεις Μητροπολίτης αναλύει το θέμα Με την παρουσίαση ενός σύγχρονου και “εντυπωσιακού” θέματος επέλεξε ο γνωστός για τις Οικουμενιστικές του θέσεις...

Οι λίστες Επστάιν και οι λίστες Μίχου

του Αγαθώνικου Εγκαταλείψαμε τον Θεό και βρισκόμαστε ως άτομα και κοινωνία σε ελεύθερη πτώση στην άβυσσο εγκαταλειμμένοι από την Χάρη του Θεού Σκάνδαλο μεγατόνων έχει προκληθεί σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.