Επικαιρότητα

Ο Λαγκαδά Ιωάννης προτείνει “Θεία Λειτουργία και ανοιχτή εκκλησία με προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων”

εικόνα άρθρου: Ο Λαγκαδά Ιωάννης προτείνει “Θεία Λειτουργία και ανοιχτή εκκλησία με προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων”

Ο αόρατος ιός δεν προτίθεται να κλείσει καμία εκκλησία, αλλά οπωσδήποτε έχει φέρει από τον Θεό, ως υποτακτικός του, αυτή τη δοκιμασία.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αὕτη η ἡμέρα ήν ἐποίησεν ὁ Κύριος ἀγαλλιασώμεθα καί εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ” (Ψαλμ. 117,24). Η Κυριακή είναι ημέρα Αναστάσεως, είναι η γλυκύτερη ημέρα του Κυρίου, που μας τροφοδοτεί με τη χαρά και τη ζωή της Αναστάσεώς Του. 

Θυμόμαστε πώς περιμέναμε με πολλή χαρά από μικρά παιδάκια, την Κυριακή, μέρα αργίας, για να πάμε νωρίς στην εκκλησία. Έτσι έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι αυτή την αγία ημέρα, μέρα αφιερωμένη στον Κύριο και στη Θεία κοινωνία μας με τον αναστημένο Θεάνθρωπο. Όλη την εβδομάδα έχουμε ετοιμαστεί γι’ αυτή την ημέρα, για να φορέσουμε τα καλά μας ρούχα και να προσκομίσουμε το πρόσφορο στα χέρια του ιερέα κατά τη διάρκεια της προσκομιδής, ώστε να μνημονεύσει τα ονόματα της οικογένειας, των ασθενούντων αδελφών μας και των κεκοιμημένων μας. 

Τι ωραίες που είναι οι μνήμες αυτές! Διάπλατα ανοιχτή τα καλοκαίρια η πόρτα της Εκκλησίας, με τις ψαλμωδίες να ακούγονται από μακριά και την πρώτη καμπάνα να μας καλεί, να μας ενισχύει στον αγώνα εκείνης της στιγμής, ώστε να μην ξεχαστούμε και αμελήσουμε τον εκκλησιασμό μας. Ποτέ και καμία Κυριακή να μη λείπουμε. Και το χειμώνα πιο ζεστή η Εκκλησία από εμάς, που ερχόμασταν παγωμένοι από το κρύο και το χιονιά. Πάντα μας περιμένει να παραβρεθούμε στον όρθρο από νωρίς, μας παρηγορεί, μας προστατεύει, ώστε να μη μας καταβάλει καμία θλίψη. Για ό,τι συμβεί ο Κύριος μέσω του ιερέα του είναι εκεί. Ο ιερέας που χρόνια μας κατηχεί, πάντα μετά από την άδειά του ως πνευματικός μας και με την αγάπη του, μας κοινωνεί μετά τη συγχωρητική ευχή. Αυτή είναι η μία και βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουμε στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Να έχουμε ετοιμαστεί με μετάνοια και εξομολόγηση και, με καθαρή τη συνείδησή μας, να κοινωνήσουμε το σώμα και το αίμα του Χριστού μας. Πάντα με την άδεια του πνευματικού η Θεία Κοινωνία. Αυτή είναι η σωστή τάξη της Εκκλησίας μας και αυτό τηρούμε έως σήμερα. Αυτό αναπαύει την Ορθόδοξη ψυχή και τη συνείδησή μας. Αυτό είναι το βίωμά μας. Να τηρούμε ευλαβικά την τάξη της Εκκλησίας μας.

Η ανοιχτή εκκλησία είναι η αγκαλιά της Παναγίας μας, που μας περιμένει με τον Υιό της για να μας θεραπεύσει και να μας σώσει από κάθε πειρασμό. Έτσι μας έμαθε και η γιαγιά μας που, με τον ξεκάθαρο λόγο της, δεν έχανε καιρό να μας νουθετεί με την αγάπη της και τους καημούς της γενιάς της, ως εκφραστής της γνήσιας παράδοσης της ζωντανής ελληνορθόδοξης Πίστης. Και δεν διέφεραν καθόλου τα λόγια της γιαγιάς από το κήρυγμα του παπά μας. Θαρρείς πως ήταν συνεννοημένοι. Έτσι μας φαίνονταν τότε οι συμβουλές της γιαγιάς, η οποία, όσο τη βαστούσαν τα πόδια της, δεν έλειπε από την Θεία Λειτουργία και τις καθημερινές εορτές. Μέσα από το πρόσωπο της γιαγιάς μας μάς μιλούσε η Ορθοδοξία και στο πρόσωπο του παπά μας αναζητούσαμε να βρούμε το βίωμα από τα Συναξάρια των αγίων και των θείων Πατέρων, έως την εποχή των Αποστόλων που διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο.

Πώς λοιπόν να μη μας ξενίζουν σήμερα ομιλίες διαφορετικές και κηρύγματα της εποχής μας, που κυοφορούν καινούργια μηνύματα για τον εκκλησιασμό και την Θεία Κοινωνία. Την Κυριακή, 04-10-20, την ημέρα του Κυρίου και ημέρα της εορτής του Αγίου Ιεροθέου, πρώτου Επισκόπου Αθηνών, ακούστηκε αυτή η ομιλία από τα χείλη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, ο οποίος ιερούργησε στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, πλαισιωμένος από τους ιερείς και διακόνους του.

Σε αυτή την Κυριακάτικη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης αναφέρθηκε εκτενώς στο στίχο της ευαγγελικής περικοπής “Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως”(Λουκ. στ΄ 31-36). Ερμήνευσε αυτό το στίχο μέσα από την αγία Γραφή, αναφέροντας σημερινά παραδείγματα. Και κατέληξε με την προτροπή της υποδειγματικής ευταξίας και πιστής τήρησης όλων των προβλεπομένων κανόνων υγιεινής εντός της εκκλησίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στην ομιλία του ότι “όταν λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα προσοχής και πρόβλεψης, ούτε οι Εκκλησίες θα κλείσουν, ούτε οι Θείες Λειτουργίες θα σταματήσουν και, σύντομα, όλη αυτή η δοκιμασία θα αποτελέσει παρελθόν”. 

Παλαιότερα, ο Σεβασμιώτατος μας είχε εκπλήξει πραγματικά με τη θέση του για την Θεία Κοινωνία, εν μέσω της πανδημίας της νέας ασθένειας του κορωνοϊού. Επιγραμματικά, θα αναφέρουμε ακριβώς αυτό το οποίο έμεινε στη μνήμη όλων μας, ότι: “Στο Άγιο Δισκοπότηρο δεν υπάρχουν μικρόβια, στο οινόπνευμα δεν αντέχουν οι ιοί”. 

Μόνο από εμάς εξαρτάται σύμφωνα με το λόγο του Σεβασμιωτάτου κ. Ιωάννη, εφόσον εμείς “λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα προσοχής και πρόβλεψης”, δε θα σταματήσουν τα τελούνται τα Μυστήρια. Πάντα θα μας ανακοινώνει τα μέτρα η ειδική επιτροπή των “ειδικών λοιμωξιολόγων”, με τη συνδρομή της πολιτικής προστασίας, μαζί με νόμους της κυβέρνησης, και εμείς θα τα τηρούμε με ευλάβεια και προσοχή. Ασφαλώς, η “πρόβλεψη” αφορά την πρόβλεψη της πολιτικής προστασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει αυξηθεί και θεριεύει όσο πλησιάζουμε προς την εορτή των  Χριστουγέννων. Με την υπακοή έτσι είναι, ούτε οι Εκκλησίες θα κλείσουν, ούτε οι Θείες Λειτουργίες θα σταματήσουν”, σύμφωνα πάντα με το “μένουμε ασφαλείς” της κρατικής μέριμνας για τη δημόσια υγεία και της δια νόμου επιβολής των νέων μέτρων και της εξουσίας.

Σε τι διαφέρει ο λόγος του ιεράρχη επισκόπου, από αυτόν τον λόγο της πολιτείας; Εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα θα έχουμε εξασφαλίσει το άνοιγμα και την Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς. Κατά αναλογία ότι μας λέει και η πολιτεία. Πραγματικά, αν κλείσουν οι ιεροί ναοί και δε λειτουργούνται εκεί οι πιστοί, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης οι Επίσκοποι. Ο αόρατος ιός δεν προτίθεται να κλείσει καμία εκκλησία αλλά οπωσδήποτε έχει φέρει από τον Θεό, ως υποτακτικός του, αυτή τη δοκιμασία. Για τους επισκόπους, τους ιερείς και το λαό του Θεού είναι μία δοκιμασία πίστεως, γιατί κινδυνεύει η Πίστη. Εμείς θα κινδυνεύσουμε, εάν απωλέσουμε την πίστη μας και την ψυχή μας, που είναι ανώτερη, και όχι την υγεία μας, που είναι δευτερευούσης σημασίας. Εμείς το ποίμνιο τι άλλο θα μπορούμε να πούμε πάνω σε αυτό το λόγο; Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον και σώσον ημάς, δια της πίστεώς μας! 

Την εκκλησία την κλείνει η ιεραρχία, όταν αποδέχεται τους νόμους του κράτους και ξεχνάει τότε ότι εκείνη πρέπει να υπηρετεί το νόμο του Θεού. Και όταν δεν την κλείνει, την υποβαθμίζει, τη ρεζιλεύει με τα παράλογα μέτρα και με το κοσμικό πνεύμα που επιτρέπει να εισέρχεται εντός της. Η ιεραρχία φόρεσε τη μαύρη μάσκα και ξέχασε τι υποσχέθηκε την ημέρα της χειροτονίας, ενώπιον του Κυρίου, μέσα στον άγιο ιερό ναό. Θα έπρεπε να την υπερασπίζεται την πίστη, σύσσωμος ο κλήρος και ο λαός. Η ιστορία μας διδάσκει πως ήδη βρισκόμαστε σε έσχατους καιρούς και πρέπει να παρακαλούμε θερμά να μας σώσει ο Θεός από αυτή την ιεραρχία, της νέας εκκλησιολογίας, του κοσμικού πνεύματος, της αιρετικής ψεύτικης πίστης και κατόπιν ας μας σώσει και από την επιδημία του ιού ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Τα σωστά μέτρα προσοχής και πρόβλεψης, επί της ουσίας για εμάς τους Ορθόδοξους πιστούς, είναι σωτηριολογικά. Να αντισταθούμε και να μην επιτρέψουμε να εισέλθουν οι εχθροί αιρετικοί στους ιερούς ναούς και στα ιερά προσκυνήματά μας και μολύνουν την αγία μας Πίστη.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης “εξηγεί” γιατί η Θεία Κοινωνία δεν έχει ιούς! [ΒΙΝΤΕΟ]
Μασκοφορεμένη χειροτονία… Μια αβάστακτη αλήθεια
Είναι εποχή για αυτόφωρο;
Σεραφείμ εναντίον Σεραφείμ
Ο Γόρτυνος Μεγαλουπόλεως ξαναχτυπά. Οφειλόμενη απάντηση Νο.3
– Το αχτύπητο δίδυμο Σύρου και Αλεξανδρουπόλεως
– Ο Μητροπολίτης Κυθήρων προειδοποιεί τον Πρωθυπουργό!
– Του Ποιμένα τα άγια χέρια κρατούν τη Θεία Κοινωνία
– Το γενναίο «Όχι» του Μητροπολίτη Μόρφου για τις μάσκες στα σχολεία
– Δύο αγωνιστές μητροπολίτες παίρνουν Ορθόδοξη θέση για τις μάσκες στους Ναούς

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.