Πατερικά

Ο μακαριστός Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης για το καρναβάλι

εικόνα άρθρου: Ο μακαριστός Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης για το καρναβάλι

Του μακαριστού επισκόπου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη

Ο Αυγουστίνος Καντιώτης (1907-2010) αφόρισε πέντε κατοίκους του Ξινού Νερού επειδή συμμετείχαν στο καρναβάλι…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη.


Ο μακαριστός Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης για το καρναβάλι

Ο Αυγουστίνος Καντιώτης, περίφημος Μητροπολίτης Φλώρινας, ήταν ένας ιδιόρρυθμος ιεράρχης, αυστηρά προσηλωμένος στις αρχές του Eυαγγελίου. Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε την τιμιότητά του.
Κατηγορήθηκε όμως για σκοταδιστικές απόψεις και για τους πολλούς αφορισμούς που έκανε. Το 1955 πραγματοποίησε μια εκστρατεία εναντίον των καρναβαλιστών της Πάτρας, κατά την οποία μοιράστηκαν φυλλάδια, που μεταξύ άλλων έγραφαν ότι το καρναβάλι και οι αντίστοιχες ειδωλολατρικές γιορτές, είναι υπεύθυνες για σεισμούς και πολλά άλλα δεινά. Η προσπάθειά έπεσε στο κενό και το Καρναβάλι της Πάτρας συνεχίστηκε κανονικά.


Ο αυστηρός Μητροπολίτης όμως δεν το έβαλε κάτω. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τη πρώτη αντικαρναβαλική εκστρατεία του, επανήλθε δριμύτερος. Το 1984 αφόρισε τους κατοίκους του χωριού Ξινό Νερό της Φλώρινας επειδή αναβίωσαν το καρναβάλι. Οι καρναβαλιστές, όχι μόνο οργάνωσαν αποκριάτικη παρέλαση, αλλά σατίρισαν και την εκκλησία και τους ιερείς.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θεωρήθηκαν ειδωλολατρικές και οι κάτοικοι υπέστησαν τις συνέπειες.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

8 Δεκ

π. Αυγουστίνου Καντιώτη: Έρχεται «Διωγμός!» Και οι εκκλησίες και οι επίσκοποι θα εξαλείψουν το Ευαγγέλιο…

Του μακαριστού επισκόπου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη. Έρχεται «Διωγμός!» Και οι εκκλησίες και οι ιερείς και οι επίσκοποι θα εξαλείψουν το Ευαγγέλιο, για να κηρυχθεί νέον «Ευαγγέλιο»

Πατερικά

4 Δεκ

Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης, Οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς

Του μακαριστού επισκόπου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη Τῆς ἁγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἑορτή. Ἑορτάζει ἡ μεγαλομάρτυς ἁγία Βαρβάρα. Ὡς ἀστέρι πρώτου μεγέθους λάμπει στὸν οὐρανὸ τῆς Ἐκκλησίας. Ἂς ποῦμε...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.