Επικαιρότητα

Ο Μητρ. Πειραιώς για την εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. για αναστολή της Θείας Λειτουργίας: “Μία ισορροπημένη πρόταση”

…Είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται... (Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ για την απόφαση του πρωθυπουργού να απαγορεύσει κάθε είδους ιεροπραξιών)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε στηλιτεύσει την εωσφορική απόφαση που έλαβε η Δ.Ι.Σ. (16 Μαρτίου 2020), η οποία απαγόρευσε όλες τις Ιερές Ακολουθίες (εκτός από τη «λιτή» Θεία Λειτουργία των Κυριακών και του Ευαγγελισμού, διάρκειας μίας ώρας). Σχετικά με αυτή την εωσφορική απόφαση είχαμε σχολιάσει σχετικά: «Στροφή 180 μοιρών έκανε η Ιερά Σύνοδος στο θέμα του κορονοϊού. Μέσα σε μια εβδομάδα από την αρχική της θέση ότι …η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών… (Δελτίο Τύπου της 9ης Μαρτίου) κατέληξε στην απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά των Ι. Ναών και την απαγόρευση της Λατρείας (Δελτίο Τύπου της 16ης Μαρτίου.  

Λίγο μετά τη θλιβερή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε πρόσφορο έδαφος και ικανές τις συνθήκες ώστε να ανακοινώσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Twitter) ότι: «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή». Η υπουργική απόφαση υπογράφηκε με εντολή του πρωθυπουργού λίγο μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την ίδια ημέρα (16 Μαρτίου). Η απόφαση, όπως έγινε γνωστό, ήταν ήδη ειλημμένη και απλά η κυβέρνηση περίμενε την Ιερά Σύνοδο να προσαρμοστεί από μόνη της. 

Η στάση της Διοικούσας Εκκλησίας καθώς και η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων πολλών Ιεραρχών, μόνο ντροπή, θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν στην συνείδηση των ορθοδόξων πιστών. Ένα παράδειγμα αλλαγής στάσης Ιεράρχη αποτελεί και ο μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος στις 10 Μαρτίου (έξι μέρες πριν την ντροπιαστική απόφαση της Ιεράς Συνόδου) δήλωνε κατηγορηματικά ότι: ««Πειθαρχεῖν Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις». Είναι τόσο απλό! Εμείς θα λειτουργούμε, όποιος θέλει μπορεί να έρχεται. Εγώ και μόνος μου, μαζί με ένα πιστό βέβαια […] θα λειτουργώ στην Εκκλησία».

Όμως στις 16 Μαρτίου, ο μητρ. Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης Ιεραρχών στο Συνοδικό Μέγαρο, σε συνδυασμό με την έκτακτη ΔΙΣ σε συζήτηση που είχαν Ιεράρχες της Αττικής με τους Ιεράρχες της ΔΙΣ (και πρωτού τα μέλη της ΔΙΣ αποσυρθούν και αποφασίσουν την ίδια ημέρα το κλείσιμο ουσιαστικά των Ι. Ναών και την απαγόρευση της Λατρείας), άλλαξε στάση και δήλωσε κατά την έξοδό του από το Συνοδικό Μέγαρο ότι θα πρέπει να κλείσουν όλοι οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας: «Θα πρέπει να κλείσουν τα τζαμιά, οι Ρωμαιοκαθολικοί ναοί, […] όλων, όλων. Μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει; Δεν υπάρχει μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, υπάρχουν και αυτοί! Οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο! Θα αποφανθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος».

Αργότερα, ο μητρ. Πειραιώς σε τηλεοπτική εκπομπή χαρακτήρισε την αντίδραση/απόφαση της Δ.Ι.Σ. ως: «μία ισορροπημένη πρόταση, να παύσει η κοινή λατρεία με επισημότητα, με παρουσία πολύ κόσμου», ενώ για την απόφαση του πρωθυπουργού να απαγορεύσει  την τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας δήλωσε χαρακτηριστικά: «εφόσον είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η Πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η Εκκλησία πάντοτε κενώνεται, πάντοτε ταπεινώνεται, από την αγάπη της για τον συνάνθρωπο, κάθε συνάνθρωπο, κάθε άνθρωπο. Επομένως είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται για αυτόν τον υπέρτατο σκοπό, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια».

Παραθέτουμε τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά μαζί με τις σχετικές δηλώσεις του μητρ. Πειραιώς:

1. 10 Μαρτίου 2020 (έξι ημέρες πριν την έκτακτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ):
««Πειθαρχεῖν Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις». Είναι τόσο απλό! Εμείς θα λειτουργούμε, όποιος θέλει μπορεί να έρχεται. Εγώ και μόνος μου, μαζί με ένα πιστό βέβαια […] θα λειτουργώ στην Εκκλησία» (Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ). 

Ο μητρ. Πειραιώς έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι OPEN. Σε ερώτηση του Άκη Παυλόπουλου για το ποια θα ήταν η αντίδραση του σε μία ενδεχόμενη μελλοντική απόφαση της Πολιτείας για απαγόρευση των Μυστηρίων, ο μητρ. Πειραιώς έδωσε ομολογία πίστεως αναφέροντας: «Πειθαρχεῖν Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις»
Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα απόσπασμα από σχετικό βίντεο από το OPEN.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Αυθαίρετο συμπέρασμα της επιτροπής του υπ. Υγείας – Ώρα Ελλάδος 07:00|OPEN TV [BINTEO]

Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από το σχετικό απόσπασμα [6:03]:

Άκης Παυλόπουλος: – Σεβασμιώτατε, αν η Πολιτεία αύριο το πρωί, έχοντας τα δεδομένα της εξέλιξης της νόσου, αποφασίσει να πάει σε οριζόντια μέτρα, προκειμένου να προλάβει την ακατάσχετη διασπορά και πει ότι «δεν επιτρέπω τον συγχρωτισμό της Εκκλησίας και τη συμμετοχή στα Μυστήρια», τι θα κάνετε;

Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ: – Κοιτάξτε, εμείς έχουμε ένα δρόμο και μόνο στη ζωή μας: «Πειθαρχεῖν Θεῷ μᾶλλον ἤ ἀνθρώποις». Είναι τόσο απλό! Εμείς θα λειτουργούμε, όποιος θέλει μπορεί να έρχεται. Εγώ και μόνος μου, μαζί με ένα πιστό βέβαια -γιατί ο ιερεύς και ο Αρχιερεύς δεν μπορεί να λειτουργεί μόνος του χωρίς το Σώμα της Εκκλησίας που εκφράζεται έστω και από έναν πιστό- θα λειτουργώ στην Εκκλησία.

2. 16 Μαρτίου 2020 (ημέρα που έλαβε μέρος η έκτακτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ): «Θα πρέπει να κλείσουν τα τζαμιά, οι Ρωμαιοκαθολικοί ναοί, […] όλων, όλων. Μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει; Δεν υπάρχει μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, υπάρχουν και αυτοί! Οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο! Θα αποφανθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος» (Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ).

Ο μητρ. Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης Ιεραρχών στο Συνοδικό Μέγαρο, σε συνδυασμό με την έκτακτη ΔΙΣ σε συζήτηση που είχαν Ιεράρχες της Αττικής με τους Ιεράρχες της ΔΙΣ (και πρωτού τα μέλη της ΔΙΣ αποσυρθούν και αποφασίσουν την ίδια ημέρα το κλείσιμο ουσιαστικά των Ι. Ναών και την απαγόρευση της Λατρείας), δήλωσε κατά την έξοδο του από το Συνοδικό Μέγαρο για το κλείσιμο των Ναών ότι θα πρέπει να κλείσουν όλοι οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας.

«Να κλείσουν πρώτα τα τζαμιά!» [ΒΙΝΤΕΟ]

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από τη σχετική δήλωση είναι το εξής:

«Θα πρέπει να κλείσουν τα τζαμιά, οι Ρωμαιοκαθολικοί ναοί, οι ναοί των Αρμενίων, των Πεντηκοστιανών και όλων, όλων. Μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει; Δεν υπάρχει μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, υπάρχουν και αυτοί! Οι οποίοι μένουν στο απυρόβλητο! Θα αποφανθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος».

3. Μετά την εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και την ακόλουθη απόφαση του πρωθυπουργού:
α) «[…] η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος αντέδρασε με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή μία ισορροπημένη πρόταση»  (Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ για την απόφαση της Δ.Ι.Σ.).
β) «[…] η Εκκλησία πάντοτε κενώνεται, πάντοτε ταπεινώνεται, από την αγάπη της για τον συνάνθρωπο, κάθε συνάνθρωπο, κάθε άνθρωπο. Επομένως είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται»  (Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ για την απόφαση του πρωθυπουργού).

Ο μητρ. Πειραιώς στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο αναφέρθηκε στην απόφαση της Δ.Ι.Σ. καθώς και στην ακόλουθη απόφαση της κυβέρνησης που απαγόρευε τις λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Μητροπολίτης Πειραιώς στο MEGA: Σεβαστή η απόφαση της πολιτείας [ΒΙΝΤΕΟ]

Tο απομαγνητοφωνημένο κείμενο από αυτή τη συνέντευξη είναι το εξής:

[00:52] Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ: – Σήμερα υπήρξε μία Σύγκλησις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην οποία προσήλθον και οι Αρχιερείς του Λεκανοπεδίου. Ήλθε ο αγαπητός και εξαίρετος λοιμωξιολόγος καθηγητής κ. Τσιόρδας, ο οποίος μετέφερε την παράκληση της κυβέρνησης να ανασταλούν οι λειτουργίες σε όλη τη χώρα.

[01:25] Νίκος Ευαγγελάτος: – Την απόφαση της κυβέρνησης πια να κλείσει τις Εκκλησίες αλλά και την απόφαση της Συνόδου πως την κρίνετε εσείς;

Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ: – Υπάρχει η πράξις νομοθετικού περιεχομένου -την γνωρίζετε-  με την οποία απαγορεύεται η παρουσία πολλών ανθρώπων μέσα σε ένα χώρο. Σε ένα χώρο λατρείας, σε ένα γενικότερο χώρο. Είναι μία προσπάθεια για την αποφυγή μεταδόσεως αυτού του καινούργιου ιού, αυτού του μικροοργανισμού, ο οποίος έχει συγκλονίσει τον πλανήτη και έχει καταδείξει την ανθρώπινη ασθένεια και μικρότητα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, η κυβέρνησις ζητούσε διά του κ. Τσιόρδα μόνο την αναστολή λειτουργίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και βέβαια σε αυτό το γεγονός και η Σύνοδος της εν Κρήτη ημι-αυτονόμου Εκκλησίας αλλά και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος αντέδρασε με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή μία ισορροπημένη πρόταση, να παύσει η κοινή λατρεία με επισημότητα, με παρουσία πολύ κόσμου και να γίνεται αυτές τις δύο πολύ κρίσιμες εβδομάδες στον λειτουργικό χώρο, γιατί όπως ξέρετε…

Νίκος Ευαγγελάτος: – Να γίνεται μόνο η Λειτουργία της Κυριακής. Τώρα που έχουμε την τελευταία εξέλιξη, αυτή δηλαδή με την παρέμβαση του πρωθυπουργού πια. Τι λέτε;

Μητρ. Πειραιώς Σεραφείμ: – Θεωρώ ότι είναι μία απόλυτος θέσις, η οποία πλέον επιβάλλει από την πολιτεία σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα, σε όλους τους χώρους λατρείας την ανάκληση της λειτουργίας των, για αυτές τις δύο εβδομάδες… Το ξέρουν όμως κι άλλοι […] εμού κι όλοι οι αγαπητοί τηλεθεατές ότι μιλούμε, ότι έχουμε την εορτή του Ευαγγελισμού επί θύρας, έχουμε τους Χαιρετισμούς, έχουμε του Ακάθιστου Ύμνου… Όλα λοιπόν αυτά πλέον δεν θα γίνουν. Είναι πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξις, πραγματικά δημιουργεί τεράστια θλίψη και εσωτερική πνευματική κατήφεια αλλά πρέπει να πω ότι εφόσον είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η Πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η Εκκλησία πάντοτε κενώνεται, πάντοτε ταπεινώνεται, από την αγάπη της για τον συνάνθρωπο, κάθε συνάνθρωπο, κάθε άνθρωπο. Επομένως είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται για αυτόν τον υπέρτατο σκοπό, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια.

Τέλος, ως σχόλιο στην απαράδεκτη στάση της Διοικούσας Εκκλησίας και την ευκαιρία (ή «πάσα») που έδωσε στον Πρωθυπουργό να επιβάλλει ακόμη αυστηρότερες, καθολικές απαγορεύσεις, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το ομολογιακό κείμενο του μοναχού Σεραφείμ Ζήση με τίτλο «Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)»:

«Στόν τωρινό «ὑβριδικό πόλεμο», ἡ Διοικοῦσα Ἐκκλησία «κατέθεσε τά ὅπλα» ἀμαχητί παρά τούς πόδας τοῦ ἐχθροῦ.

Τί νά σχολιάσει κανείς πρῶτο καί τί δεύτερο ;

Τό ὅτι ἡ διηυρυμένη Διαρκής Ἱερά Σύνοδος (ὤ, ὅπου ἀκοῦμε «διηυρυμένη», σχεδόν «ἀριστίνδην», ἀναμένουμε πάντοτε τά χειρότερα) ἀποφάσισε χθές νά βγάλει μόνη της τά μάτια της καί νά ἑδραιώσει τήν ὀλιγοπιστία καί δειλία πολλῶν Χριστιανῶν, ἀπαγορεύοντας τίς ἱερές Ἀκολουθίες, πλήν τῆς Θείας Λειτουργίας τῶν Κυριακῶν καί τοῦ Εὐαγγελισμοῦ, καί πάλιν γιά μία μόνον ὥρα ;

Τό ὅτι «ἔδωσε τήν πᾶσα» στόν Πρωθυπουργό νά ἐπιβάλλει ἀκόμη αὐστηρότερες, καθολικές, ἀπαγορεύσεις, ἀφοῦ ἐδήλωσε διαρρήδην καί ἐκ τῶν προτέρων τήν ἐμπιστοσύνη καί προθυμία της νά «κάνει περαιτέρω ὑπακοή» καί τόν εὐχαρίστησε γιά τήν ἄχρι τοῦδε … διακριτικότητά του; 

Τό ὅτι μέ τόν τρόπο αὐτό καί ἡ Δ.Ι.Σ. «ἔσωσε πρόσωπο» ἐπιτρέποντας ἀρχικῶς μονόωρες Θεῖες Λειτουργίες, ἀλλά καί ὁ «εὐσεβής καί πιστός» Πρωθυπουργός μας (… ἔ, ἀθάνατη Δεξιά …) δέν φάνηκε καί τόσο «κακός», ἀφοῦ ἡ ἀπαγόρευσή του εἶναι μόνον μικρή προσθήκη στό ἱεροσυνοδικό «ψαλλίδισμα (κανονική «σφαγή», δηλαδή) τῆς Σαρακοστιανῆς προσευχῆς»;

Τό ὅτι βρέθηκαν ἐδῶ καί μέρες Ἱεράρχες πρόθυμοι νά σπεύσουν καί «προοδοποιήσουν» τήν θλιβερή ἐπίσημη παραδοχή τῆς Ἐκκλησίας, τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ, «Ἰατροῦ ψυχῶν καί σωμάτων», διά στόματος τῶν Ἱεραρχῶν τῆς Δ.Ι.Σ., ὅτι ἡ Ἐκκλησία φοβεῖται τήν πανδημία, στόν αὐτόν βαθμό πού τήν φοβεῖται καί τό κοσμικό μας Κράτος ;

Τό ὅτι ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος ἀπέφυγε ἐπιμελῶς στό ἀνακοινωθέν της, ἀλλά καί ἀργότερα ὁ ἐκπρόσωπος τύπου της ἀπέναντι σέ ἐρωτήσεις, νά ἀναφερθεῖ ἰδιαιτέρως στήν Θεία Κοινωνία καί στό ὅτι δέν μπορεῖ νά παραδεχθεῖ ἡ Ἐκκλησία μετάδοση μολυσματικοῦ ἰοῦ ἀπό τό Σῶμα καί Αἷμα τοῦ Παντοκράτορος Θεοῦ, τοῦ «Χριστοῦ, τοῦ ἀληθινοῦ καί ἐπί πάντων Θεοῦ»; Βεβαίως, ἄν ἡ Δ.Ι.Σ. παραδεχόταν τήν πιθανότητα τέτοιου μολυσμοῦ, θά ἐπιβεβαίωνε τόν – μετά ἀπό πολλά χρόνια συναναστροφῆς μέ ποικίλους αἱρετικούς καί Μασόνους – ἐκπροτεσταντισμό της, καί τήν πίστη τῶν Ἐπισκόπων στόν Ἄρτο καί τόν Οἶνο, ὡς ἁπλᾶ «μνημονικά σύμβολα» τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Ἐνανθρωπήσαντος Θεοῦ. Ἄν, ἀπό τήν ἄλλη, διεκήρρυσε στεντορείᾳ τῇ φωνῇ, ὡς ὤφελε, ὅτι ἡ Θεία Μετάληψις εἶναι τοῖς ἀξίοις ζωή αἰώνιος καί ὑγεία ψυχῆς τε καί σώματος, θά ἔπρεπε νά συγκρουσθεῖ μέ ὅλο τόν νεοταξικό κουλτουραλισμό καί τόν ὁμογενῆ του πάντοτε εἴρωνα ὀρθολογισμό, ὁ ὁποῖος κάνει «τά στραβά μάτια» μόνο γιά τίς κομπογιαννίτικες δαιμονικές ἤ ἀνατολικές «ἰαματικές» πρακτικές (ἀστρολογικές, γιογκικές, ὑπνωτισμοῦ κ.ο.κ.), καί ὄχι γιά τήν μόνη ἀληθῆ Θρησκεία καί Ἀποκάλυψη.

Δύσκολα μαθήματα γιά τούς τωρινούς «διά τάς ἁμαρτίας ἡμῶν» Ἱεράρχες μας …».

Δείτε σχετικά:
– Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά τον “Άγιο Ναυπάκτου”

Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου Ο γνωστός για τις oικουμενιστικές του θέσεις Μητροπολίτης αναλύει το θέμα Με την παρουσίαση ενός σύγχρονου και “εντυπωσιακού” θέματος επέλεξε ο γνωστός για τις Οικουμενιστικές του θέσεις...

Οι λίστες Επστάιν και οι λίστες Μίχου

του Αγαθώνικου Εγκαταλείψαμε τον Θεό και βρισκόμαστε ως άτομα και κοινωνία σε ελεύθερη πτώση στην άβυσσο εγκαταλειμμένοι από την Χάρη του Θεού Σκάνδαλο μεγατόνων έχει προκληθεί σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.