Επικαιρότητα

Ο Μητροπ. Ύδρας κ. Εφραίμ απαγορεύει στους Ουκρανούς σχισματικούς να λειτουργήσουν στον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας

εικόνα άρθρου: Ο Μητροπ. Ύδρας κ. Εφραίμ απαγορεύει στους Ουκρανούς σχισματικούς να λειτουργήσουν στον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας

Όπως αναφέρει το Ουκρανικό Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων spzh, από πληροφορίες που έχει από το περιβάλλον του σχισματικού επισκόπου της “Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας” κ. Επιφανίου, ο Μητρ. Ύδρας κ. Εφραίμ διεμήνυσε ότι δεν επιτρέπει στους επισκόπους Αλέξανδρο και Συμεών να λειτουργήσουν στην Ι. Μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα. 

Όπως αναφέρει υπάρχει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για το προσκύνημα που έχουν προγραμματίσει σε Ιερούς Χώρους της Ορθοδοξίας οι Επίσκοποι της «Εκκλησίας» του Επιφανίου.

Οι Μητροπολίτες των περιοχών όπου έχουν δηλώσει ότι είναι προορισμοί του προσκυνήματος, εκφράζουν την ανησυχία τους και φαίνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τις συνέπειες της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας που έκανε η Σύνοδος της Ιεραρχίας στις 12 Οκτωβρίου.

Στο Συνοδικό Μέγαρο ακούστηκαν πολλές φωνές αντίθετες με την αναγνώριση, λίγο καθυστερημένα βέβαια, αφού τώρα αντιλήφθηκαν φαίνεται, ότι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος ενός σχίσματος, το οποίο φθάνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη βάση του ιερού κλήρου και του πιστού λαού της Ελλάδος.

Μεταξύ των πρώτων Μητροπολιτών που φαίνεται να ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στη διάθεση των Ουκρανών σχισματικών επισκόπων να συλλειτουργήσουν, είναι ο Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος υποδέχεται σύμφωνα με το πρόγραμμα τους Ουκρανούς την ημέρα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το πρακτορείο spzh από την Εκκλησία του Επιφανίου στην Ουκρανία, ο κ. Εφραίμ επικοινώνησε με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και απαίτησε να μην προσπαθήσουν να λειτουργήσουν οι επισκέπτες επίσκοποι ή ιερείς στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Αυτή η σαφής στάση του κ. Εφραίμ παρά τις μικρές κορώνες που εκφώνησε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας υποδηλώνουν ότι συναισθάνεται την ευθύνη της δημιουργίας σχίσματος εντός της Μητροπόλεώς του και θέλει το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, να παραμείνει ουδέτερος και ανεξάρτητος τόπος προσκυνήματος, της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας και βεβαίως και των Σλαβικών Εκκλησιών.

Η μεγάλη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν οι επίσκοποι του Επιφανίου είναι στην Πάτρα όπου έχει σημάνει συναγερμός και ετοιμάζεται μαζική συγκέντρωση των πιστών εμπρός από το Μέγα Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ανδρέα, με στόχο να εμποδίσουν ακόμα και την είσοδο εντός του Ναού των σχισματικών.

Φαίνεται ότι τα πράγματα στην περαιτέρω προώθηση του σχίσματος εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας βρίσκει σοβαρά εμπόδια. 

ΠΗΓΗ 

Σχετικά άρθρα

Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Θα μεταβούμε μαζί με τον Πάπα στη Νίκαια το 2025 για ένα ιστορικό εορτασμό της επετείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε παπικά ιστολόγια (The Tablet, The Pillar) η οργανωτική επιτροπή για τον προγραμματισμό του εορτασμού αποτελείται από τέσσερις Παπικούς και τέσσερις Ορθοδόξους

Μητροπολίτης προκαλεί πικρόχολα σχόλια με άρθρο του Μ. Σάββατο

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η επιλογή κοσμικού διαδικτυακού τόπου κυριακάτικης εφημερίδας, πανελλαδικής κυκλοφορίας, και η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης υπήρξαν τουλάχιστον ατυχείς αν όχι εφάμαρτες

Ευαγγέλιο κατά Μάρκον, κατά Ιωάννην και Αρχιεπ. Ελπιδοφόρου το ανάγνωσμα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζεται ελεύθερα όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε άνθρωπος. Τα λεγόμενά του όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον λόγο του Κυρίου. Τι πρέπει να πράξει ο πιστός λαός;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.