Επικαιρότητα

Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός τιμά τη μνήμη του μαρτυρικού Ιεράρχου Κοσμά

εικόνα άρθρου: Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός τιμά τη μνήμη του μαρτυρικού Ιεράρχου Κοσμά
του Τσιτσιβού Χαράλαμπου

Ταπεινώς σας εύχομαι η Αρχιερατική διακονία σας να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο που ο προκάτοχό σας “Άγιος χάραξε”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο.

Ο σεβασμός και η καλή προαίρεση του ποιμνίου, είναι πολύτιμος θησαυρός για κάθε νέο Μητροπολίτη και παρακαταθήκη για κατα Θεόν ευλογημένη διαποίμανση. Ευχόμαστε ο Νέος Μητροπολίτης να αλλοιωθεί από την αγάπη του κόσμου και να προδώσει την μεταπατερική του θεολογική ανατροφή στη σφηκοφωλιά του Βόλου. Ίδωμεν!!!    

Αφορμή για το άρθρο μου αυτό στάθηκε το ημερολόγιο που είναι αφιερωμένο στο μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, «ως ελάχιστη οφειλή για το θυσιαστικό έργο που επιτέλεσε στην Τοπική μας Εκκλησία».

Ένας χρόνος σχεδόν πέρασε που «Ὁ Ὑψιπέτης “Ἀετός”, Ἱεράρχης ΚΟΣΜΑΣ, έπεσε στην κλίνη λαβωμένος, μόνος και πληγωμένος…», όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει ένα πνευματικό του τέκνο.

Ένας σχεδόν χρόνος που ο γέροντας μας πορευόταν με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη πύλη της Βασιλείας του «Αρνίου».

Οι προσευχές μας, οι ικεσίες μας δε στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τα σχέδια του Θεού, που θέλησε πολύ νωρίς να απορφανιστούμε από τον ποιμένα και πνευματικό πατέρα, καθώς «τι εστιν ευάρεστον τω Κυρίω» (Εφε. ε΄ 10) μόνο Εκείνος γνωρίζει.

Πένθησε όλο το πλήρωμα της εκκλησίας, λαός και κλήρος σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, στο άκουσμα της προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού ΚΟΣΜΑ.

Ο ουρανός χλώμιασε και ο ήλιος κρύφτηκε στο άκουσμα της αναγγελίας της κοιμήσεώς του! Μια πονεμένη σιωπή ήταν απλωμένη απ’ άκρου εις άκρον. Απίστευτο… Χάσαμε τον πατέρα μας, τον πνευματικό καθοδηγητή και ποιμενάρχη μας.

Ορφανέψαμε…

Η ψυχή μας συντετριμμένη μια λέξη μόνο ψελλίζει, καθώς αντικρίζει το ιερό σκήνωμα και με στεντόρεια φωνή επιθυμεί να φωνάξει: «ΑΓΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ» 

Ποιος μπορεί να ησυχάσει έξω από τις κλειστές πόρτες του Αγίου Σπυρίδωνα; 

Αντέξαμε μέσα στο κρύο, για να πάρουμε την αγιασμένη ευλογία του Αγίου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, έστω και πάνω από το σκεπασμένο φέρετρο.

Ένας χρόνος σχεδόν και πλέον οι πιστοί της Αιτωλοακαρνανίας δεν τον βλέπουν, δεν τον ακούνε αλλά παρηγορούνται, παρηγορούνται από το Άγιο πέρασμά του, από τον απόηχο της δράσεώς του, από τη δύναμη της προσευχής του και την έκδηλη ταπείνωση και αγάπη η οποία «ου ζητεί τα εαυτής», όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος. Έναν πλούτο χαρισμάτων πρόδιδε η βιοτή του.

“Βίωνε σε όλη την ιερατική του πορεία την αλήθεια των λόγων του αββά Ισαάκ ότι η ταπείνωση είναι το ένδυμα και η «στολή της θεότητος» παρέμεινε ταπεινός, πράος και στην άσκηση των επισκοπικών καθηκόντων του, δεχόμενος και υπομένοντας τις συκοφαντίες και τις αδικίες των ανθρώπων και κυρίως αυτών που γέμισε με ευεργεσίες” τονίζεται εύστοχα στο αφιέρωμα του ημερολογίου.

Όσοι πραγματικά τον ηγάπησαν δεν ξεχνούν πως ο μακαριστός πνευματικός τους πατέρας ήταν ένας Άγιος, του οποίου η πνευματική ευωδία δε χάνεται, αλλά εξακολουθεί να παρηγορεί τις ψυχές τους και κατά τρόπο θαυμαστό να ζει ανάμεσα τους, έχοντας μια νοερά επικοινωνία στις προσευχές τους.

«Ευτύχησα να γνωρίσω τον τελευταίο προκάτοχό μου κυρό Κοσμά. Πιστεύω ότι ήταν δική του μεσιτεία από τον ουρανό να γίνω Επίσκοπος στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας», αναφέρει επιγραμματικά ο νέος μας Μητροπολίτης κ.κ Δαμασκηνός.

Και στο αφιέρωμα του συνεχίζει:

«Αποτελεί χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης, τόσο για μένα προσωπικώς, που θα έχω πάντα την Θεοτίμητη μορφή του ως οδοδείκτη και εμπνευστή στην Ποιμαντική Διακονία μου, όσο και για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της νοητής αυτής κιβωτού, ώστε να διδάσκεται από το ιερό παράδειγμα του και να ελκύεται προς μίμηση των αγίων αρετών του».

Αλήθεια πόση παρηγοριά μπορεί να μας προσφέρει αυτή η μαρτυρία; Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, ήρθε να καλύψει το κενό ένας νέος Επίσκοπος που ηγάπησε και γνώρισε τη σεβάσμια μορφή του….

Ταπεινώς σας εύχομαι η Αρχιερατική διακονία σας να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο που ο προκάτοχό σας “Άγιος χάραξε”.

Ο ελάχιστος
Τσιτσιβός Χαράλαμπος
Αρθρογράφος

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.