Επικαιρότητα

Ο Μητροπολίτης Καναδά ως αρνητής της Ευχής

εικόνα άρθρου: Ο Μητροπολίτης Καναδά ως αρνητής της Ευχής

του Ιωάννη Πουναρτζόγλου
αποκλειστικά για την katanixi.gr

Ο μακαριστός π.Νικόλαος Μανώλης ως μύστης της Ευχής απαντά αποστομωτικά στον δαιμονικό υποβιβασμό της

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Δυστυχώς, στην εποχή που ζούμε, βιώνουμε τη συνεχή κατρακύλα της Διοικούσας Εκκλησίας. Η άρνηση της Ιαματικής Χάρης εντός των Ιερών Ναών, οι βλάσφημες μασκοφορίες, η απαγόρευση της προσκύνησης των Αγίων Εικόνων, των Ιερών Λειψάνων και του χεριού του ιερέα, τα υποχρεωτικά τεστ κατά την είσοδο στους Ναούς, οι πολλαπλές λαβίδες, τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα με τις δολοφονημένες ψυχές, είναι κάποιες από τις θανάσιμες πνευματικές εκπτώσεις των ποιμένων μας. Αποκορύφωμα αυτών, η μετάθεση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας την ημέρα του Σαββάτου, η οποία μάλιστα συμπίπτει και με το νομικό Φάσκα των Ιουδαίων. Από αυτή τη συνεχή έκπτωση στα δόγματα, στους ιερούς κανόνες και στις παραδόσεις των Πατέρων δε θα μπορούσε να λείπει η αμφισβήτηση της ορθότητας της Ευχής του Ιησού, που σύμφωνα με τον μακαριστό γέροντά μας π. Νικόλαο Μανώλη ήταν η “αφρόκρεμα” των προσευχών.

Πρωταγωνιστής της αμφισβήτησης της Ευχής είναι ο Μητροπολίτης Καναδά, Σωτήριος. Στα 02.23-02.58 λεπτά του βίντεο που κοινοποίησε στο youtube το κανάλι της Μητρόπολης Τορόντο “GOMetropolisToronto”, λέει ο κ. Σωτήριος:

«Κι αυτό το λάθος γίνεται και από την Εκκλησία μας, από τους Πατριάρχες, από τους αρχιερείς, από τους ιερείς, από τους γεροντάδες, από τους μοναχούς. Έχετε ακούσει πολλές φορές που λένε ότι πρέπει να προσευχόμαστε συνεχώς με την προσευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλό”. Αλλά αυτή η προσευχή όταν την κάνουμε, δεν είναι η σωστή προσευχή.» Στα 16.28-16.38 συμπληρώνει στα αγγλικά: «Είναι καλή προσευχή αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη. Ξεχνάει να ευχαριστήσει τον Θεό και να τον δοξάσει».

Συνεχίζει στα 03.12-04.27 λεπτά του βίντεο: «Μία σωστή προσευχή πρέπει να περιέχει τρία πράγματα: Ευχαριστία, δοξολογία και αίτηση (…) Η ιδανική προσευχή, η σωστή προσευχή είναι το Πάτερ ημών (…) Μπορούμε να προσευχόμαστε μ’ αυτήν την προσευχή, αλλά αν θέλουμε να κάνουμε και συνέχεια προσευχή, τότε η σωστή προσευχή μας θα πρέπει, όπως είπα, να περιέχει: ευχαριστία, δοξολογία και αίτηση. Γι’ αυτό θα έλεγα ότι η σωστότερη προσευχή θα ήτανε, εκτός βέβαια από το Πάτερ ημών, “Ευχαριστώ, δοξάζω Σε Χριστέ, ελέησόν με”».

Η katanixi.gr είναι ευλογημένη καθώς ανήκει στην πνευματική ρίζα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, ο οποίος γράφει στο τέλος της 36ης επιστολής στο βιβλίο «Έκφρασις μοναχικής εμπειρίας»: «Σεῖς δέ, ἐάν ἀγαπᾶτε τήν νοεράν προσευχήν, πενθεῖτε καί κλαίετε ζητώντας τόν Ἰησοῦν. Καί Αὐτός θά ἀποκαλυφθῆ ὡς ἐν έμπύρω ἀγάπη, ὅπου καταφλέγει ὅλα τά πάθη. Καί θά γίνετε ὅπως ἕνας πολύ ἐρωτευμένος, ὅπου μόλις ἐνθυμηθῆ τό πρόσωπον πού ἀγαπᾶ, εὐθύς σκιρτᾶ ἡ καρδία του καί τρέχουν δάκρυα οἱ όφθαλμοί. Τοιοῦτος ἔρωτας θεῖος καί πῦρ τῆς ἀγάπης πρέπει νά καίη εἰς τήν καρδίαν. Ὅπου μόλις θά ἀκούση ἤ θά εἴπη- Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ μου, γλυκεία ἀγάπη!».

Ο π.Νικόλαος ως μύστης της Ευχής, επιθυμούσε διακαώς να τη διδάξει στα πνευματικά του παιδιά. Μας έμαθε πως το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με» είναι το Α και το Ω της πνευματικής ζωής, πως είναι το αμυντικό μέσο κατά των πονηρών επιθέσεων και το μέσο για να βιαστεί η Χάρις του Θεού. Ήταν αδιανόητο για τον γέροντά μας να ζει κάποιος πνευματικά χωρίς την ευχούλα. Όλα λύνονται με την Ευχή, έλεγε χαρακτηριστικά. Το βίωμά του, λοιπόν, τον ώθησε να αντιδράσει στις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Καναδά και να κηρύξει υπέρ της Ευχής κάνοντας μία αποστομωτική ομιλία με θέμα «Η Ορθοδοξία στα χρόνια της Αποτείχισης». Η ομιλία αυτή, αξίζει να γίνει ευρέως γνωστή γιατί περιλαμβάνει πλήθος πατερικών θέσεων περί της Ευχής του Ιησού, είναι βγαλμένη από το προσωπικό βίωμα του γέροντά μας και συντρίβει τις νεοβαρλααμικές θεωρίες των αρνητών της νηπτικής θεολογίας!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Προσφορά της θείας κοινωνίας εκτός της θείας λειτουργίας. Η εγκύκλιος του αρχιεπισκόπου Καναδά
– Η χριστουγεννιάτικη αγωνία του μητροπολίτου Καναδά
– Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά δίνει ρεσιτάλ ξεπουλήματος της Ορθοδοξίας!
– Τα κουταλάκια και οι χαρτοπετσέτες είναι για τα κόλλυβα και τις ψυχές των κεκοιμημένων! ΟΧΙ για την Θεία Κοινωνία!!
– Μολών… λαβίς! This is Toronto

Σχετικά άρθρα

Η μανία των Φαναριωτών εναντίον του Αγίου Φωτίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Δήθεν τον τιμούν και προσκαλούν για συμπροσευχές τους πιο γνήσιους εκφραστές του οικουμενισμού στην εποχή μας Η είδηση Στο ναΰδριο της Σχολής (σσ. Θεολογικής Σχολής της...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.