Επικαιρότητα

Ο μητροπολίτης Κέρκυρας για την παγκοσμιοποίηση και την πανθρησκεία

εικόνα άρθρου: Ο μητροπολίτης Κέρκυρας για την παγκοσμιοποίηση και την πανθρησκεία

Δεν επέλεξε να κάνει ένα γλυκανάλατο “ χριστιανικό” ρομαντικό κήρυγμα, γεμάτο ηθικολογίες και ευχολόγια…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Στο δημοσίευμα που διαβάσαμε με τίτλο “ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ” και θελήσαμε να αναδείξουμε για την παρρησία και τα ορθόδοξα αντανακλαστικά, διαβάζουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μετέβη και λειτούργησε στους Παξούς το πρωί της Δευτέρας, 29 Ιουνίου 2020, με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, καθώς και του Αποστόλου Γαΐου, ο οποίος κήρυξε το χριστιανισμό στους Παξούς. Ο άγιος Γάιος ήταν μαθητής του αποστόλου Παύλου. Η θεία λειτουργία τελέστηκε στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, στον περίβολο του οποίου κατά παράδοση βρισκόταν ο τάφος του αγίου Γαΐου.

Ο κ. Νεκτάριος λοιπόν, με την ευκαιρία της συγκεκριμένης εορτής στη μνήμη των συγκεκριμένων Αγίων Αποστόλων, δεν επέλεξε να κάνει ένα γλυκανάλατο “ χριστιανικό” ρομαντικό κήρυγμα, γεμάτο ηθικολογίες και ευχολόγια, ούτε ένα κήρυγμα επετειακό για τους αγίους Αποστόλους, ούτε ένα κήρυγμα κοινωνιολογικό, αλλά επέλεξε για άλλη μια φορά να κάνει ένα κήρυγμα επίκαιρο όσο ποτέ, αποκαλυπτικό , αλλά και ένα κήρυγμα με προσωπικό κόστος. 

Για άλλη μια φορά είπε αλήθειες που οι περισσότεροι εκκλησιαστικοί ταγοί αποφεύγουν να εκστομίσουν. Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί δεν το κάνουν; Μήπως δεν πιστεύουν στο Λόγο του Θεού; Μήπως δεν πιστεύουν απροϋπόθετα, αλλά έχουν γεμίσει το λογισμό τους με όρους και προϋποθέσεις, δεσμευόμενοι από τη μόρφωση, τις γνώσεις και τη λογική τους; Μήπως έχουν μπερδευτεί και δε δίνονται ολόψυχα στον Κύριο με όλο το είναι τους όπως εντέλλεται ο Κύριος, φλερτάροντας διαρκώς με διάφορες πλάνες και αιρέσεις; 

Συγκεκριμένα ο κ. Νεκτάριος τόνισε στο συγκεκριμένο κήρυγμα ότι ” οι Απόστολοι μας παιδαγώγησαν εις Χριστόν. Οι απόστολοι ήταν οι φορείς της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Ο χαρακτήρας τους μεταμορφώθηκε, διότι πίστεψαν στον Χριστό. Ο Χριστός ήταν πάντοτε για τον κόσμο σημείον  αντιλεγόμενον. Οι απόστολοι, ακολουθώντας Τον,  ήρθαν σε ρήξη με τον κόσμο, ο οποίος  χαρακτηρίζονταν από την απανθρωπιά, από την υπερεκτίμηση του χρήματος και της εξουσίας, από την απουσία του σεβασμού στο ανθρώπινο πρόσωπο. Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος έδειξαν στον κόσμο ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνες Θεού. Έτσι έδειξαν και δημιούργησαν έναν νέον πολιτισμό, τον πολιτισμό της πίστης στον Θεό και την αγάπη προς τον πλησίον. Αυτός ο πολιτισμός σήμερα και πάλι αλλάζει. Η παγκοσμιοποίηση αφήνει τον Χριστό στο περιθώριο και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει  έναν τρόπο ζωής στον οποίο θα δεσπόζει η πανθρησκεία, μία νέα ειδωλολατρία η οποία θα στηρίζεται σε έναν παγκόσμιο άρχοντα που θα είναι ο αντίθετος του Χριστού και θα επιβάλλει έναν κόσμο βίας και ανελευθερίας. Γι’  αυτό χρειάζεται αντίσταση! Έχουμε ανάγκη να ακολουθήσουμε το αποστολικό παράδειγμα. Να μείνουμε πιστοί στον Θεό. Να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία και την ταυτότητα της πατρίδας και της παράδοσής μας. Να μη φοβηθούμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό ως σημείον αντιλεγόμενον και να επικαλούμαστε την χάρη και τις πρεσβείες των αγίων Αποστόλων!”

Και σε άλλο πιο πρόσφατο κήρυγμα του στην ίδια Ιστοσελίδα με τίτλο: “ΘΕΜΕΛΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΝΙΚΑ ΤΟΝ ΦΟΒΟ”, προ δύο ημερών στους Καρουσάδες στη Βόρεια Κέρκυρα και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου λειτούργησε και κήρυξε, δεν έχασε την ευκαιρία να διαλαλήσει ότι θεμέλιο στη ζωή μας είναι ο Χριστός που νικά το φόβο. Συγκεκριμένα είπε: “Ο Χριστός ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος περιέρχεται την Παλαιστίνη για να υπομνήσει την αλήθεια για την σωτηρία, να κηρύξει την μετάνοια. Ο Χριστός με την παρουσία Του κρίνει τις διαθέσεις των ανθρώπων, ιδίως όσων όπως οι Φαρισαίοι, οι θρησκευτικοί άρχοντες, αλλά και οι Σαδδουκαίοι, η πολιτική ηγεσία της εποχής, ήθελαν έναν Θεό στα μέτρα τους, έναν Θεό όχι αγάπης και μετανοίας, αλλά έναν Θεό που θα τους δικαίωνε για τον εγωισμό τους. Γι’ αυτό και ο Χριστός δεν διστάζει να θεραπεύσει και ειδωλολάτρες, όπως ο δούλος του εκατοντάρχου, κατά παράκληση του κυρίου του, ο οποίος ήταν άνθρωπος βαθιάς πίστεως. Η πίστη στον αληθινό Θεό είναι το κριτήριο για να έχει νόημα η ζωή μας. Δεν είναι τα υλικά αγαθά και το συμφέρον που δίνουν αληθινή χαρά. Σαθρότητα κυριαρχεί στη ζωή μας και γι’ αυτό απογοητευόμαστε. Η μεγαλύτερη δυσκολία μας είναι ο φόβος, τόσο για τη ζωή όσο και για τα αγαθά μας. Το θεμέλιο όμως στη ζωή μας είναι ο Ιησούς Χριστός. Σ’ Αυτόν καλούμαστε να επιστρέψουμε. Να ξαναβρούμε τον έσω άνθρωπο. Ο εκατόνταρχος διέγραψε την προτεραιότητα των αξιωμάτων του και ταπεινώθηκε. Η πίστη τον έκανε να είναι ταπεινός και με αγάπη για τον υπηρέτη του να παρακαλέσει τον Χριστό για το θαύμα. Η αρετή του τον έκανε να βρει το αληθινό Φως. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς”.

Συγχαίρουμε το Σεβασμιώτατο που επιλέγει να συντάσσεται με όσους υπομιμνήσκουν την αλήθεια στο ποίμνιο και στον κόσμο όλο στη δύσκολη εποχή μας. Συγκαταλέγεται και αυτός με εκείνους τους λίγους, τους ακριβούς, στο άλας της γης, όπως οι πατέρες μας της Αποτείχισης. Οι πατέρες μας δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να υπομιμνήσκουν την αλήθεια, να ξεσκεπάζουν  το διάβολο της αίρεσης και της πλάνης όπου τον εντόπιζαν, και αυτή τους η πρακτική, όταν τους οδήγησε στην ιεροκανονική διακοπή πνευματικής κοινωνίας με τους οικείους τους επισκόπους που επικύρωσαν τις αιρετικές αποφάσεις του Κολυμπαρίου, τους οδήγησε στη δίωξη, στην κατασυκοφάντιση, στην απομόνωση και εκεί πράγματι τους περίμενε ο Κύριος. Το ίδιο, και τίποτε λιγότερο, ευχόμαστε και στον κ. Νεκτάριο, και είθε να τον αξιώσει ο Θεός να διωχθεί και να ομολογήσει Χριστό, κατά μίμηση των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και του μαθητή του Αποστόλου Παύλου, Γαϊου, που είναι και τοπικός Άγιος της Μητρόπολής του. Αμήν! 


Δείτε σχετικά:
Πού οφείλεται η νέα ελευθεροστομία και η παρρησία του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου;
– Προσθέτουμε στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του μητροπολίτου Κερκύρας τη δική μας αγωνία
Η εισαγγελική παρέμβαση και η στάση του μητροπολίτη Κερκύρας
 Πρόσκληση των πιστών να κοινωνήσουν στην Εκκλησία, από τον μητροπολίτη Κέρκυρας κ. Νεκτάριο

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.