Επικαιρότητα

O Μητροπολίτης Κορίνθου υιοθετεί και αναπαράγει την πλάνη

εικόνα άρθρου: O Μητροπολίτης Κορίνθου υιοθετεί και αναπαράγει την πλάνη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Εισάγει άλλη μια τακτική που αποτελεί μεγάλη αμαρτία, διότι ο χρόνος και ο τρόπος της κατάλυσης της Θείας Κοινωνίας από τον λειτουργό Ιερέα είναι καθορισμένος με αυστηρό Τυπικό από τους Αγίους Πατέρες.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


O Μητροπολίτης Κορίνθου υιοθετεί και αναπαράγει την πλάνη

Της Ελένης Παπασταματἀκη

Τόσο πολύ συγκινήθηκε ο Μητροπολίτης Κορίνθου με τη «σοφία» του λόγου του Αρχιεπισκόπου Καναδά που του αφιέρωσε ολόκληρο Εγκύκλιο σημείωμα, το οποίο και απέστειλε στους εφημέριους των ενοριών, στις Ιερές Μονές και στα Ιερά Προσκυνήματα της Μητροπολιτικής του ευθύνης. Δεν παρέλειψε βέβαια να το κοινοποιήσει και στον ίδιο τον κ. Σωτήριο, φροντίζοντας τη «βιτρίνα» του αλλά και ενισχύοντας τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, πράγμα απαραίτητο την σήμερον ημέραν μεταξύ των πνευματικών ταγών.

Πιο συγκεκριμένα απέστειλε το έγγραφο αυτό, στους κληρικούς προτρέποντάς τους «μετά μεγίστης προσοχής να το αναγνώσουν και να τηρήσουν στο μέτρο του δυνατού και των εδώ επικρατουσών συνθηκών τις προτροπές και συμβουλές του Αρχιεπισκόπου κ. Σωτηρίου». Διευκρίνισε μάλιστα, ότι οι αναφορές αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με τις υποδείξεις και προτροπές της Ιεράς Συνόδου, αλλά σκοπό έχουν να λειτουργήσουν επικουρικά.

Επιθυμώντας να γνωρίσουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Καναδά, διαβάζουμε ότι διαπραγματεύεται το θέμα του εορτασμού των Χριστουγέννων ή μάλλον καλύτερα το πώς θα κοινωνήσουν οι πιστοί τις Άγιες αυτές ημέρες. Έχει τον ακόλουθο φαντασμαγορικό τίτλο «Κορωνοϊός, Χριστούγεννα και Θεία Κοινωνία. Επίθεση ο κορωνοϊός. Αντεπίθεση εμείς». Το περιεχόμενο κινείται ακριβώς στη γραμμή του νεωτερισμού που έχει χαράξει ο πολύς κ. Σωτήριος. Αξέχαστες θα μας μείνουν και γραμμένες με μελανά γράμματα στα εκκλησιαστικά χρονικά οι ανακοινώσεις που εξέδωσε με τις λεπτομερείς περιγραφές των μέτρων που πρέπει να τηρηθούν εντός των ναών λόγω του κορωνοϊού. Το ίδιο ισχύει και για τη βλάσφημη ανακοίνωσή του για τη μετάληψη με κουταλάκια μιας χρήσης αντί της Αγίας Λαβίδας.

Έρχεται τώρα να ολοκληρώσει την ισοπέδωση, μιλώντας για τη Θεία Κοινωνία σαν να προμοτάρει ένα χάπενινγκ ή ένα οποιοδήποτε συμβάν. Προτρέπει τους ιερείς να βρουν τρόπους να καλέσουν τους πιστούς ώστε να πηγαίνουν κατά οικογένειες να κοινωνούν και οι ιερείς να μην καταλύουν μετά τη Θεία Λειτουργία, αλλά να τη διατηρούν στο Άγιο Ποτήριο μέχρι την επόμενη Θεία Λειτουργία και τότε να κάνουν κατάλυση. Εισάγει άλλη μια τακτική που αποτελεί μεγάλη αμαρτία, διότι ο χρόνος και ο τρόπος της κατάλυσης της Θείας Κοινωνίας από τον λειτουργό Ιερέα είναι καθορισμένος με αυστηρό Τυπικό από τους Αγίους Πατέρες. Όλα μέσα στην Εκκλησία μας γίνονται με τάξη και δεν χωρά κανένας αυτοσχεδιασμός.

Δυστυχώς, όμως, για τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά, αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία. Ό,τι κατεβάσει ο μητροπολιτικός νους του, ο μπολιασμένος με κάθε οικουμενιστική ιδέα και τακτική, σπεύδει αμέσως να το εφαρμόσει σαν να μην υπάρχουν Κανόνες στην Εκκλησία μας, σαν να μην υπάρχει Τυπικό και Παράδοση. Οι Επίσκοποι των εσχάτων χρόνων, όπως ο κ. Σωτήριος, αρνούνται να διδαχθούν από τη Σοφία των Αγίων Πατέρων. Άραγε, αγνοούν -αν και αυτό δεν επιτρέπεται στη θέση που βρίσκονται- ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή δυσκολία που να μην το έχουν τακτοποιήσει οι Θεοφόροι Πατέρες; Αλλά πώς να ταπεινωθούν οι υψηλοφρονούντες Επίσκοποι!

Το γεγονός ότι η Μετάληψη των Τιμίων Δώρων παρουσιάζεται από τον κ. Σωτήριο ως ένα απομονωμένο και ξεχωριστό γεγονός, είναι εκτός της Ορθόδοξης Παράδοσης. Δεν μπορεί να υφίσταται ετοιμοπαράδοτη Θεία Μετάληψη, η οποία θα δοθεί στους προσερχόμενους πιστούς χωρίς τη μετοχή τους σε όλο το Μυστήριο, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία μέσω της Ιεράς εξομολόγησης. Έτσι, καλλιεργείται το πνεύμα του εγωκεντρισμού και της ατομικής θεώρησης. Δεν είναι όμως αυτό το πνεύμα της Ορθόδοξης λατρείας, του ομοθυμαδόν, της ενεργής συμμετοχής του χριστιανού στη λατρεία και στη βίωση της μυστηριακής ζωής. Εκτός αυτών, μένουμε άναυδοι καθώς μιλάει για τη μετοχή στη Θεία Μετάληψη σαν να πρόκειται για την προώθηση κάποιας καμπάνιας. «Να πληροφορηθούν όλοι να μην μείνει κανείς ακοινώνητος», λέει χαρακτηριστικά. Αυτή όμως η απροϋπόθετη προσέλευση στο Μυστήριο και η λήψη των Τιμίων Δώρων από όλους ανεξαιρέτως, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, πάλι ανατροφοδοτεί το εγωπαθές πνεύμα του σύγχρονου ανθρώπου, που λαμβάνει αυτό που θέλει για να είναι όλα καλά. Απέχει παρασάγγας αυτό το πνεύμα από την Ορθοδοξία, όμως ταιριάζει σε κάποια προτεσταντική αιρετική παραφυάδα.

Άλγος βαθύ στην ψυχή, μας προκαλεί για πολλοστή φορά ο Μητροπολίτης Κορίνθου, γιατί επιλέγει να μην πορευτεί στον δρόμο του Ευαγγελίου, στη στενή και τεθλιμμένη οδό, στη μακαρία οδό που οδηγεί στην αιώνια ζωή. Απεναντίας, επιλέγει να περπατήσει ασύνετα και αδιάκριτα στη μεγάλη «λεωφόρο», η οποία είναι ανοιγμένη από τον εχθρό του Χριστού μας, τον διάβολο και τα όργανά του. Αυτή η οδός της βλάσφημης κατά πάντα εκκοσμίκευσης, καταπατά τα ιερά και τα όσιά μας και μετατρέπει τη Θεόσδοτη και Θεοφρούρητη Εκκλησία μας σε μια κοινότητα ανθρώπων που στοχεύουν μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων συναφών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Δεν μπόρεσε να βρει σε όλο τον πλούτο της Ορθοδοξίας μας, βράχους στέρεους τα λόγια του Κυρίου μας; Tα βιώματα των Αγίων μας, για να κρατηθεί, να φωτιστεί, να καθοδηγήσει τους ιερείς του και να ποιμάνει κατά Θεόν το ποίμνιό του; Μπήκε στον κόπο να αναζητήσει, να γονατίσει, να προσευχηθεί, ώστε να έρθει η εξ Ουρανού βοήθεια; Προφανώς και όχι. Προτίμησε να ενδώσει στις σοφιστείες και στις αυθαιρεσίες του Αρχιεπισκόπου Καναδά. Φευ!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Προσφορά της θείας κοινωνίας εκτός της θείας λειτουργίας. Η εγκύκλιος του αρχιεπισκόπου Καναδά
Σχόλιο στο άρθρο: Η Μητρόπολη Κορίνθου κάλεσε τον ΕΟΔΥ για Covid test
– Ανοικτή επιστολή προς τον Μητροπολίτη Κορίνθου για τη νεοφανείσα δοξασία της μολύνσεως εντός…
– Η Μητρόπολη Κορίνθου κάλεσε τον ΕΟΔΥ για Covid test
– Ο μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος δεν έχασε την ευκαιρία να προωθήσει πλανεμένη θεωρία
Η χριστουγεννιάτικη αγωνία του μητροπολίτου Καναδά
Το πάθημα θα μας γίνει μάθημα;
Να βρούμε και να ακολουθήσουμε τις “μεμονωμένες και απομονωμένες φωνές” που προσβάλει ο κ. Κονιδάρης
Μαζί με την Εκκλησία, έστω και αν πλανάται;
Προ των πυλών το εμβόλιο της Νέας Εποχής
Η Αναισθησία της Ιεραρχίας που έκλεισε τους Ναούς, κορυφώνεται. Πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο
Συνοδικότητα ή φασισμός;

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.