Επικαιρότητα

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό

εικόνα άρθρου: Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό

“Το ίδιο αποφάσισε και η Ιερά Σύνοδος, υπάρχει μια ταύτιση των απόψεων με την κυβέρνηση”… (Ιωάννης Λαγκαδά)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Εκκλησία της Ελλάδας με ευθύνη αναξίων ταγών βιώνει μία από τις χειρότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της. Στις 16 Μαρτίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατέληξε στην ντροπιαστική και εωσφορική απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά των Ι. Ναών και την απαγόρευση της Λατρείας (εκτός από τη «λιτή» Θεία Λειτουργία των Κυριακών και του Ευαγγελισμού, διάρκειας μίας ώρας), ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον πρωθυπουργό και στην άθεη, μασωνοκρατούμενη και με αντιεκκλησιαστικά φρονήματα Κυβέρνηση, να απαγορεύσει την τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας. Το δυστύχημα είναι ότι σταμάτησε να επιτελείται η Θεία Λειτουργία στην πιο κατανυκτική περίοδο της χριστιανοσύνης επί προφάσει της ωφέλειας των πιστών, οι οποίοι βρίσκουν πλέον τις πόρτες των Ιερών Ναών κλειστές, αποκλειόμενοι έτσι από τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και μη δυνάμενοι να κοινωνήσουν το Σώμα και Αίμα Χριστού.

Σε αυτή την αντίχριστη και πρωτόγνωρη κατάσταση, διαβάζουμε δηλώσεις Ιεραρχών που προσπαθούν με κάθε μέσο να στηρίξουν τις ατιμωτικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και του Πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, μία μέρα μόνο μετά την λήψη των ανωτέρω αποφάσεων (17 Μαρτίου), ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.Ιωάννης υπεραμύνθηκε της απόφασης του πρωθυπουργού δηλώνοντας ότι: «η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα της κρισιμότητας». Επίσης ανέφερε ότι το ίδιο αποφάσισε και η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων με την κυβέρνηση: «Το ίδιο αποφάσισε και η Ιερά Σύνοδος, υπάρχει μια ταύτιση των απόψεων με την κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου αποκάλυψε σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια την απιστία πολλών εκκλησιαστικών ταγών και Επισκόπων. Υπενθυμίζουμε ότι μερικές μέρες νωρίτερα (6 Μαρτίου), ο μητρ. Λαγκαδά είχε προβεί σε αδιανόητες και άστοχες δηλώσεις, καθώς στη προσπάθεια του να ερμηνεύσει το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και της μη μεταδόσεως μικροβίων και ιών μέσω αυτής, είχε χρησιμοποιήσει «πνεύμα κοσμικό» και νόμους φυσικής: «Στο Άγιο Δισκοπότηρο δεν υπάρχουν μικρόβια, διότι και με πνεύμα κοσμικό να το εξετάσουμε και σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, στο οινόπνευμα δεν αντέχουν οι ιοί, ενώ τα ιόντα που περιέχει ο χρυσός ή το ασημί, όπου κατασκευάζονται τα Άγια Σκεύη αδρανοποιούν τα όποια μικρόβια».

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι ο μητρ. Λαγκαδά στό πρόσφατο παρελθόν έχει θίξει βάναυσα την περί Μυστηρίων διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ειδικότερα της Θείας Ευχαριστίας, καθώς είχε πλήρη εκκλησιαστική κοινωνία με τους σχισματικούς της Ουκρανίας και επίσης ως Ιεράρχης είχε επιτρέψει σε σχισματικό ψευδοκληρικό να προΐσταται και να προεξάρχει σε τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Μητρόπολη του. Συγκεκριμένα:

  1. Στις 28 Ιουλίου 2019 και πρωτού η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίσει επίσημα τη σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας, ο μητρ. Λαγκαδά παρέστη ιδιωτικώς στο Κίεβο και συλλειτούργησε με τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Κιέβου Επιφάνιο με αφορμή τους πανηγυρικούς εορτασμούς του βαπτίσματος των Ρως.
  2. Στις 15 Αυγούστου 2019, με την ευλογία του ψευδεπισκόπου Κιέβου Επιφανίου και του μητρ. Λαγκαδά, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά με ιερουργούντα τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Ολβίας Επιφάνιο της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχε και όμιλος κληρικών και λαϊκών προσκυνητών από την ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας.

Όμως οι πρακτικές συνέπειες της εκκλησιαστικής κοινωνίας με τους σχισματικούς της Ουκρανίας είναι τραγικότατες, τόσο για τον ίδιο όσο και για το λαό που τον ακολουθεί, καθώς οι σχισματικοί, όντες εκτός Ἐκκλησίας, δεν είναι κανονικοί κληρικοί, δεν κατέχουν τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, δεν έχουν ιερωσύνη και αποστολική διαδοχή και δεν τελούν έγκυρα μυστήρια. Επομένως, η Θεία Λειτουργία που τελούν είναι άκυρη. Ο άρτος και ο οίνος δεν μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού, οι πιστοί κοινωνούν μόνο άρτο και οίνο και όχι Σώμα και Αίμα Χριστού και η Θεία Λειτουργία τελείται μόνο εξωτερικώς και φαινομενικώς και όχι κατά την ουσία, διότι δεν κατέρχεται η τελειωτική Χάρις του Αγίου Πνεύματος.

Παραθέτουμε σχετικά το άρθρο του π. Αγγέλου Αγγελακόπουλου με τίτλο «Οι τραγικότατες πρακτικές συνέπειες της εκκλησιαστικής κοινωνίας με τους σχισματικούς της Ουκρανίας»:

«Ἡ πλήρης ἐκκλησιαστική κοινωνία μέ τούς σχισματικούς τῆς Οὐκρανίας μέσῳ τῶν συλλείτουργων καί τῆς μνημονεύσεως ἔχει τραγικότατες πρακτικές συνέπειες.

Θίγεται πλέον βάναυσα ἡ περί μυστηρίων διδασκαλία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας, διότι οἱ ἀπαρτίζοντες τήν νέα ψευδοεκκλησία τῆς Οὐκρανίας σχισματικοί, ἀχειροτόνητοι, αὐτοχειροτόνητοι, καθηρημένοι καί ἀφορισμένοι δέν ἔχουν Χάρι, ἱερωσύνη καί ἀποστολική διαδοχή καί δέν τελοῦν ἔγκυρα μυστήρια.

Εἰδικότερα, ὅταν Ἱεράρχες ἐπιτρέπουν στούς σχισματικούς ψευδοκληρικούς νά προΐστανται καί νά προεξάρχουν στήν τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας στίς Μητροπόλεις τους, ἐγείρονται μεγάλα ζητήματα, ὅπως, ἄν ὄντως ἔχει τελεσθεῖ ἔγκυρη Θεία Λειτουργία, ἄν ὄντως ἔχουν μεταβληθεῖ ὁ ἄρτος καί ὁ οἴνος σέ Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ καί ἄν οἱ πιστοί μεταλαμβάνουν ὄντως Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ. Δυστυχῶς, ἡ ἀπάντηση εἶναι ἀρνητική, διότι οἱ σχισματικοί, ὄντες ἐκτός Ἐκκλησίας, δέν εἶναι κανονικοί κληρικοί, δέν κατέχουν τήν Χάρι τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, δέν ἔχουν ἱερωσύνη καί ἀποστολική διαδοχή καί δέν τελοῦν ἔγκυρα μυστήρια. Ἑπομένως, ἡ Θεία Λειτουργία, πού τελοῦν, εἶναι ἄκυρη. Ὁ ἄρτος καί ὁ οἴνος δέν μεταβάλλονται σέ Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ, ὅσες φορές κι ἄν ποῦν τά λόγια τῆς ἐπικλήσεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος γιά τήν μεταβολή τῶν Τιμίων Δώρων σέ Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ. Οἱ πιστοί κοινωνοῦν μόνο ἄρτο καί οἴνο, καί ὄχι Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ. Ἡ Θεία Λειτουργία τελεῖται μόνον ἐξωτερικῶς καί φαινομενικῶς καί ὄχι κατά τήν οὐσία, διότι δέν κατέρχεται ἡ τελειωτική Χάρις τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

[…]

Τέτοια περιστατικά δυστυχῶς συνέβησαν πρόσφατα καί πολύ φοβόμαστε ὅτι θά ἐνταθοῦν ἀκόμη περισσότερο στό μέλλον μετά τήν ἀναγνώριση τῆς νέας σχισματικῆς Οὐκρανικῆς ψευδοεκκλησίας καί τοῦ ἐπικεφαλῆς της σχισματικοῦ ψευδομητροπολίτου Ἐπιφανίου ἀπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος καί τό Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας. 

[…]

Στίς παραπάνω περιπτώσεις ἡ Θεία Λειτουργία, πού τελέστηκε ἀπό τούς σχισματικούς, εἶναι ἄκυρη, χωρίς μεταβολή τοῦ ἄρτου καί τοῦ οἴνου σέ Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ.

Πρός ἀντιμετώπιση, λοιπόν, τῆς ἀνωτέρω κρισίμου καταστάσεως συνιστᾶται στούς μέν κληρικούς νά ἀποφεύγεται ἡ συμπροσευχή καί τό συλλείτουργο μέ τούς σχισματικούς καί ὅσους τούς ἀναγνωρίζουν, στούς δέ πιστούς νά ἀποφεύγεται ὀ ἐκκλησιασμός σέ Ναούς, ὅπου λειτουργοῦν σχισματικοί καί ὅσοι τούς ἀποδέχονται».

Διαβάσαμε στο real.gr:


Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης: Η απόφαση του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα της κρισιμότητας

Το φαινόμενο είναι πρωτοφανές και η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα της κρισιμότητας», δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης.

Το ίδιο αποφάσισε και η Ιερά Σύνοδος, υπάρχει μια ταύτιση των απόψεων με την κυβέρνηση. Ελπίζουμε να αποδράμει σύντομα ο ιός και να επιστρέψουμε στους ρυθμούς μας όλοι και στους χώρους της εργασίας μας και στους χώρους της προσευχής και της εκκλησίας”, σημείωσε ο μητροπολίτης Λαγκαδά.

“Οι πιστοί μας εκδηλώνουν την πίστη τους και αυτό είναι προς τιμήν όλων. Ωστόσο υπάρχουν και τα πρακτικά προβλήματα που επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για την προστασία των πιστών και όσο πιο σύντομα εξασφαλίσουμε αυτή την προστασία, τόσο πιο σύντομα θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς”, πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Σημαίνουν οι καμπάνες στη Θεσσαλονίκη για να μην έρθουν στους Ναούς οι πιστοί!!!
– Ο Μητρ. Πειραιώς για την εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. για αναστολή της Θείας Λειτουργίας: «Μία ισορροπημένη πρόταση»
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Δεν άργησε και το Φανάρι να αποκαλυφθεί!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.