Επικαιρότητα

Ο Μητροπολίτης που δεν υπέκυψε στους άνομους νόμους

…πριν λίγες μέρες συνελήφθη επειδή είχε τελέσει Θεία Λειτουργία με την παρουσία πιστών, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί θα πάει φυλακή αλλά τις Εκκλησίες δεν θα τις κλείσει…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλές βδομάδες, που ακούμε από χείλη Αρχιερέως, λόγια αγιοπατερικά και κουβέντες που μοσχομυρίζουν Χριστό και Ορθοδοξία. Ίσως ορισμένοι να μη το περιμέναμε από τον συγκεκριμένο Ιεράρχη λόγω των οικουμενιστικών προδιαγραφών… Όμως δεν μπορούμε να μην ομολογήσουμε ότι αποδίδουν το πραγματικό νόημα των ημερών που διανύουμε, μιλώντας για την ελπίδα και την Ανάσταση του Χριστού και όχι για τον φόβο του θανάτου. Σε αντίθεση με τους δικούς μας Ιεράρχες, που εστιάζουν στον φόβο του ιού και του θανάτου και όχι στην βεβαιότητα της ζωής και της Ανάστασης του Κυρίου μας. Ακούμε περισσότερες φορές τις λέξεις αντισηπτικό, απολύμανση και προστασία, παρά τις λέξεις Ανάσταση και Πίστη.

 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος είναι ο πρώτος Ιεράρχης που μίλησε στην καρδιά του δοκιμαζόμενου πιστού, αρθρώνοντας ένα πραγματικά Ορθόδοξο λόγο. Διαπιστώνουμε ότι, κανείς από τους Ελλαδίτες Ιεράρχες, μέχρι τώρα, δεν μας μίλησε για τη Σταύρωση του Κυρίου μας, έχοντας πραγματικό θεάρεστο βίωμα. Στον αντίποδα, ο κ. Αμφιλόχιος, στη συγκεκριμένη κατάσταση, φέρθηκε σαν πραγματικός του Χριστού Ιεράρχης, αποδεικνύοντας πως είναι μαζί με το ποίμνιο και όχι απέναντί του. Φυλάει μάλιστα το ποίμνιο από τους κυβερνώντες και όχι τους κυβερνώντες από το ποίμνιο. Απέναντι στη νέα δοκιμασία, ποιμαίνει το κοπάδι που του εμπιστεύθηκε ο Θεός, τιμώντας την ιερατική του ιδιότητα και προτιμάει να συλληφθεί, αντί να παρακούσει το θέλημα του Κυρίου μας. Επιπρόσθετα, μας λέει πολύ χαρακτηριστικά ότι προτιμάει να πάει φυλακή παρά να κλείσει τις εκκλησίες για τον λαό, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι κάνει πράξη όσα διδάχθηκε από τον Γέροντά του, τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και συμμετέχει, μάλιστα, προσωπικά στη Σταύρωση του Κυρίου μας, μιμούμενος το παράδειγμά Του, θυσιάζοντας τον εαυτό του, μη επιτρέποντας να μείνει αλειτούργητο το ποίμνιο. Μας ξαφνιάζει ευχάριστα!

Εδώ ακούμε μεστό και ώριμο ορθόδοξο χριστιανικό λόγο, όταν ο Σεβασμιώτατος μας υπενθυμίζει, ότι οι αρρώστιες παραχωρούνται από τον Θεό, για να μας δώσει μία ευκαιρία να ωριμάσουμε πνευματικά και να αποκτήσουμε καθαρή, άδολη και ουσιαστική Πίστη. Επιπλέον τονίζει πολύ σοφά, ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να ζήσουμε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού μας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Συνεπώς, μόνο έτσι θα πραγματοποιηθεί η εντολή της πραγματικής αγάπης προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Αυτός που υποβιβάζει την Ανάσταση του Χριστού, έχει γίνει υποχείριο του θανάτου και ομοιάζει με τους άθεους – όπως χαρακτηριστικά λέει – γιατί αυτοί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι πέρα από αυτό. 

Με πνεύμα αγάπης, διορθώνει και ελέγχει τη στάση των Ελλαδιτών Ιεραρχών, οι οποίοι, όπως τονίζει, υποχώρησαν περισσότερο από όσο έπρεπε στις νουθεσίες και τις προσταγές της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Μητροπολίτης δεν υπέκυψε στους άνομους νόμους, όπως χαρακτηριστικά τους ονοματίζει, γιατί σκέφτηκε τις συμβουλές του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, του Αγίου Παϊσίου και του Αγίου Πορφυρίου, λέγοντας…”και πως θα τους συναντήσω εκεί πάνω αν έκανα τα αντίθετα από ότι δίδαξαν…αλίμονό μου τότε”… Συγκλονιστικά λόγια! Είναι σαφές, ότι πρόκειται για έναν αυτοέλεγχο ουσιαστικό και για μία αυτοκριτική θεάρεστη. Είναι παράδειγμα προς μίμηση, ξεχωρίζοντας ουσιαστικά από την ελληνική Ιεραρχία, η οποία έχοντας διαβάσει ή εκδώσει βιβλία, εργασίες, ημερίδες και μελέτες, έχοντας τόσα κηρύγματα στο ενεργητικό της, δεν κατόρθωσε να κατανοήσει και να εφαρμόσει αυτά τα οποία δίδαξε… Όλα έμειναν στη θεωρία και είναι αχρησιμοποίητα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, πως υπάρχουν, ευτυχώς, ακόμα φωτεινά παραδείγματα ορθόδοξων Ιεραρχών μέσα στην καταχνιά του ιού της ασέβειας και της πνευματικής μαυρίλας. Υπάρχουν ευτυχώς, ακόμη, αληθινοί ορθόδοξοι ποιμένες και όχι Ιεράρχες της διπλωματίας και των δημοσίων σχέσεων με τηλεδιασκέψεις και αντισηπτικά. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους Ιεράρχες που πιστεύουν πραγματικά στην Παντοδυναμία του Θεού και της Θείας Κοινωνίας και όχι στην δύναμη της χλωρίνης. Φτάσαμε, επιπλέον, σε σημείο να αστυνομεύονται οι Ιεροί Ναοί μας και να φυλάγονται από τυχόν παράνομη είσοδο των ορθόδοξων πιστών, για να λατρέψουν τον Θεό ανάβοντας έστω και ένα κεράκι.

Τελικά, η πολλή λάμψη που επικρατεί στον κόσμο και στα ΜΜΕ, αφαιρεί εκτός από την κοινή λογική και την υπέρλογη, υπερβατική λογική από την οποία διαπνέεται η Ορθοδοξία. Καλή Ανάσταση!

Διαβάσαμε στο orthodoxianewsagency.gr:


«Θα πάω φυλακή αλλά εκκλησίες δε θα κλείσω»- Ο Μητρ. Μαυροβουνίου για τη μεγάλη δοκιμασία, τις κλειστές εκκλησίες και την περιπέτεια με την αστυνομία

Σε μια συνέντευξη μέσω skype μίλησε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, όπου αναφέρθηκε στην δοκιμασία που περνάει η ανθρωπότητα από την αόρατη απειλή του κορωνοϊού.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη μακρά διαδρομή των περιπετειών της Εκκλησίας μιλώντας για τους διωγμούς και τα χτυπήματα που έχει δεχθεί ως τώρα, αλλά μίλησε και για τα όσα οφείλουν στους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι Σέρβοι.
Συγκινημένος αναφέρθηκε και στον Άγιο Ιουστίνο τον Πόποβιτς, του οποίου ήταν πνευματικό παιδί, αλλά και στην απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να υποχωρήσει τόσο πολύ στα μέτρα της πολιτείας.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα, όταν πριν λίγες μέρες συνελήφθη επειδή είχε τελέσει Θεία Λειτουργία με την παρουσία πιστών, τονίζοντας ότι αν χρειαστεί θα πάει φυλακή αλλά τις Εκκλησίες δεν θα τις κλείσει.

Δείτε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Η υποτέλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας, απέναντι στους άθεους νόμους της Κυβέρνησης
Εγκύκλιος Περί της τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος
– Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού
Δόξα σοι ο Θεός! Χαράς Ευαγγέλια! Ο Μητροπολίτης Μόρφου, αποκαταστάθηκε μέσα μας εκ νέου ως Πανιερώτατος!
– Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
– Ανοιχτές παραμένουν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία
– Κανονικά η Θεία Κοινωνία λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Έργο του διαβόλου το κλείσιμο των Ναών από την Ιερά Σύνοδο
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)

Σχετικά άρθρα

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.