Επικαιρότητα

Ο Μόρφου Νεόφυτος ξεκαθαρίζει τη στάση της Κύπρου για το Ουκρανικό αυτοκέφαλο (απομαγνητοφώνηση και βίντεο)

εικόνα άρθρου: Ο Μόρφου Νεόφυτος ξεκαθαρίζει τη στάση της Κύπρου για το Ουκρανικό αυτοκέφαλο (απομαγνητοφώνηση και βίντεο)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε μίαν τοπικήν Εκκλησίαν ένας κανονικός  Μητροπολίτης υπάρχει… Εμείς ως Εκκλησία Κύπρου, ως κανονικόν Επίσκοπον Κιέβου βλέπομεν ότι είναι ο Ονούφριος

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μόρφου, σε ομιλία του, απαντά σε σχέση με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο. Λέγει πως ο ίδιος αλλά και η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει ως κανονικό αρχιεπίσκοπο Κιέβου τον σεβασμιώτατο Ονούφριο και όχι τον ψευδοεπίσκοπο Επιφάνιο, που αναγνωρίζουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδας.

Από την άλλη, παρουσιάζει ενδιαφέρον το ότι τους “επισκόπους” της νεοσυσταθείσας θρησκευτικής οργάνωσης τους αποκαλεί πρώην σχισματικούς! Άρα η δική του αντίδραση είναι στο να μην αναγνωρίσουν τον Επιφάνιο ως νέο προκαθήμενο, εφόσον υπάρχει ο Ονούφριος ως κανονικός αρχιεπίσκοπος, όχι στο αν είναι ο Επιφάνιος σχισματικός ή όχι, που όμως είναι η ουσία που καίει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή, σαφώς ο μητροπολίτης Μόρφου αναγνωρίζει την αυθαίρετη ενέργεια του κ. Βαρθολομαίου να αποκαταστήσει τους σχισματικούς, χωρίς όμως να πληρούν τα ιεροκανονικά κριτήρια γι αυτό. Θα έπρεπε να τον ελέγξει και να διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν την παράνομη αναγνώριση. Τουλάχιστον να μην την αποδεχτεί!

Όπως περιγράφει ο πρωτοπρ. π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος στην εισήγησή του κατά την ημερίδα μας για το Ουκρανικό, για την αποκατάσταση των καθηρημένων, αφορισμένων και αυτοχειροτόνητων το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ακολούθησε την εκκλησιαστική παράδοση, όπως εύστοχα έχει επισημανθεί ακόμα και από Αρχιερείς και Προκαθημένους πολλών τοπικών Εκκλησιών:

α)  Δεν υπήρξε μετάνοια ἐκ μέρους τῶν σχισματικῶν. Είναι, λοιπόν, φυσικό ο Φιλάρετος να ξανακάνει τα ίδια.

β) Οἱ σχισματικοὶ δεν είχαν καμία πρόθεση και δεν επανήλθαν στην κοινωνία μὲ τὴν Ἐκκλησία ἀπὸ τὴν ὁποία ἀποσχίσθηκαν. Ἔτσι περιφρονεῖται ἡ τοπικὴ Ἐκκλησία καὶ ἀθετεῖται ἡ βασικὴ καὶ θεμελιώδης ἀρχὴ τῆς ἐκκλησιαστικῆς παραδόσεως σύμφωνα μὲ τὴν ὁποία ἡ κοινωνία με την καθ’ όλου Εκκλησία γίνεται διά της τοπικής Εκκλησίας καί  ἡ καταδικαστικὴ ἀπόφαση γιὰ ἐκκλησιαστικὰ ἐγκλήματα μιᾶς τοπικῆς Ἐκκλησίας ἰσχύει σὲ ὅλη τὴν ἀνὰ τὴν οἰκουμένη Ἐκκλησία (Ἀποστολικὸς-12, -32, Ἀντιοχείας-6, Καρθαγένης-9)

γ) Δεν αναχειροτονήθηκαν όσοι έλαβαν ψευτο-χειροτονία στο σχίσμα

δ) Δεν αναχειροτονήθηκαν όσοι έλαβαν ψευτο-χειροτονία από καθηρημένους και αναθεματισμένους.

ε) Δεν αναχειροτονήθηκαν όσοι έλαβαν ψευτο-χειροτονία από αυτοχειροτόνητος και αχειροτόνητους

όπως διελάμβανε σχετική απόφαση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου για το Μελιτιανό Σχίσμα και όπως ἔπραξε πρόσφατα τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο ὅταν δύο «ἐπίσκοποι» παλαιοημερολογῖτες ἐντάχθηκαν στὴ δικαιοδοσία Του στὶς ΗΠΑ. Τοὺς χειροτόνησε ὡς ἀχειροτόνητους!

Ο μητροπολίτης κ. Νεόφυτος, στην ομιλία του αυτή επίσης, αναφέρει πως δε συμφωνεί και με τη στάση της Ρωσίας απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή εννοεί τη διακοπή μνημόνευσης και Κοινωνίας που επιβλήθηκε από τη σύνοδο του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ναι μεν αλλά… Δύο στρατόπεδα;

Δυστυχώς η τοποθέτηση του σεβασμιωτάτου κόβεται ή δεν απάντησε τελικά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σχετικά με τη διακοπή μνημόνευσης. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε τη θέση του σχετικά με αυτό το φλέγον ζήτημα.
Παραθέτουμε την απομαγνητοφώνηση του διαλόγου και το σχετικό Βίντεο.

————————————————————————–

Μόρφου Νεόφυτος: Για το Ουκρανικὸ ζήτημα

ΕΡΩΤΗΣΗ:
–  Ήθελα να ρωτήσω την άποψην του Σεβασμιοτάτου σχετικά με την μνημόνευσην από Έλληνες μητροπολίτες, του μητροπολίτη Επιφανείου της νέας ουκρανικής Εκκλησίας.  Υπάρχει μία ανησυχία από ένα μεγάλο αριθμό Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ελλάδα, σχετικά με το ουκρανικό και την αναγνώριση από τον Αρχιεπίσκοπό μας. Επίσης να μας πείτε για την διακοπή μνημοσύνου, που επιλέγουν κάποιοι ιερείς, κινδυνεύοντας να βγουν οι ίδιοι εκτός Εκκλησίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
–  Κοιτάξτε αγαπητοί μου αδελφοί εν Ελλάδι. Και λέω εν Ελλάδι, διότι χάριτι Θεού στην Κύπρον, ένεκεν της γενναίας στάσης του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄, νομίζω, το ξαναλέω νομίζω, έχομεν μίαν πιο ξεκάθαρη, επί του παρόντος, στάσην απέναντί σε αυτόν το ακανθώδες θέμα που λέγεται ουκρανικό ζήτημα. Η Εκκλησία Κύπρου τοποθετήθηκεν πρώτη. Μερικοί λένε να δούμεν τι θα κάμουν οι Κύπριοι Επίσκοποι. Μα το κάμαμε, γιατί το ξεχνούν; Πριν αρκετούς μήνες, εσυνεκλήθη Σύνοδος, έγινε συζήτηση, μεταξύ μας όλων των Επισκόπων, έγινεν προσευχή και εν πνεύματι Αγίου πιστεύω, εβγάλαμεν γραπτήν ανακοίνωσην, ότι δεν τοποθετείται η Εκκλησία Κύπρου, ούτε υπέρ των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αναγνώρισεν κάποιους πρώην σχισματικούς υπό τον Φιλάρετον κι ύστερα υπό τον Επιφάνειον, πνευματικών τέκνων του Φιλαρέτου, σε κανονικήν Εκκλησίαν του Κιέβου, αλλά ούτε και συντασσόμεθα με κάποιες ενέργειες διαμαρτυρίας του Πατριαρχείου της Μόσχας. Μάλιστα ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπός μας έκαμεν απόπειραν συμφιλίωσης, την οποίαν το Οικουμενικόν Πατριαρχείον τον επαρακάλεσεν να σταματήσει. Κάτι που τώρα αποπειρώνται άλλοι προκαθήμενοι, προς τιμήν τους, ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος και ο Αλβανίας Αναστάσιος.

Άρα, αυτά που επήγεν να κάμει ο δικός μας Αρχιεπίσκοπος πριν μερικούς μήνες, εν ασθενεία εβρισκόμενος ο ίδιος, όμως αντιλαμβανόταν ότι αυτόν μπορεί να οδηγηθεί σε τεράστιον ορθόδοξον πρόβλημα, έκαμεν αυτήν την κίνηση, δεν τον άφησαν να συνεχίσει και τώρα το πρόβλημαν έχει διογκωθεί, καθότι οι εν Ελλάδι αρχιερείς κατά πλειοψηφίαν και ο Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας με την ιεράν του Σύνοδον, έχουν αναγνωρίσει ήδη τον Μητροπολίτην Επιφάνειον ως Μητροπολίτην της νέας ουκρανικής Εκκλησίας.

Τώρα ο Μόρφου, δεν έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον, νοουμένου ότι η δική μας Εκκλησία της Κύπρου έχει τοποθετηθεί. Και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τοποθετηθεί με το ανακοινωθέν της Εκκλησίας Κύπρου ήμουν κι εγώ. Μάλιστα τότε η αφεντιά μου επαρεκάλεσεν να γραφτεί και γράφτηκε η εξής παράγραφος. Να δώσουμεν χρόνο, αφού ο Οικουμενικός Πατριάρχης τότε είπεν: “Aναγνώρισα την νέαν ουκρανικήν Εκκλησίαν υπό τον Επιφάνειον για να θεραπεύσω το λεγόμενο σχίσμαν που ήδη υπήρχεν μεταξύ τους, Φιλαρέτου δηλαδή και του Κιέβου Ονουφρίου” και είπαμε αφού αυτή είναι η καλή πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ας δώσουμε χρόνο να δούμεν τα αποτελέσματα.  Να δούμε δηλαδή εντός της Ουκρανίας, διότι εκεί είναι το σχίσμα, εκεί είναι η διχοστασία, θα γίνει θεραπεία; Να δώσουμε χρόνο να δούμε λέω, γιατί να βιαστούμεν εμείς να τοποθετήσουμεν τη σημαία μας σε έναν από τα δύο στρατόπεδα, είτε του Φιλάρετου, είτε του Ονουφρίου, είτε αργότερα του Επιφανείου ή του Ονοφρίου. Γιατί;

Λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι ο χρόνος έδειξεν ότι το σχίσμαν αντί να σμικρυνθεί, εμεγεθύνθηκε. Στους πιο μεγάλους σας θυμίσω ότι τα ζήσαμεν εμείς εις την Κύπρον αυτά το ΄72,΄73 με τους τρεις μητροπολίτες που πήγαν εναντίον του Μακαρίου, σε τι δυσκολίαν εβρέθηκαν οι ιερείς μας τότε. Που δεν ήξεραν ποιον να μνημονεύσουν. Άρα έχομεν οι Κύπριοι ιδίαν εμπειρίαν και έχομεν και τα αποτελέσματα της τότε διχοστασίας μεταξύ των Αρχιερέων. Ποιον ήταν το αποτέλεσμαν; Εσυνέστειλεν την Χάριν του ο Κύριός μας και παρεχώρησεν η μισή Κύπρος μέχρι σήμερα να είναι κατεχόμενην υπό των Τούρκων και αλειτούργητες οι μισές εκκλησές μας. Άρα δε μιλούμεν θεωρητικά, μιλούμεν ως αποτέλεσμαν μιας πικρής ιστορικής εμπειρίας. Το μόνον που έχω να προσθέσω είναι ότι μπορεί ως Εκκλησία Κύπρου εμείς, να μην αναγνωρίσουμεν τον Επιφάνειον και την αναγνώρισην που έκαμεν ο Οικουμενικός Πατριάρχης του Γένους μας ως επίσης και η Εκκλησία της Ελλάδος και ο Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας. Δεν το κάμαμεν και από ότι βλέπω δε θα το κάμομεν. Όμως πρέπει να πούμεν ότι σε μίαν τοπικήν Εκκλησίαν ένας κανονικός, προσέξτε τη λέξη, κανονικός  Μητροπολίτης υπάρχει. Εδώ στη Μόρφου, είναι ο Μόρφου Νεόφυτος. Εδώ στη Ταμασσό, είναι ο Ταμασσού Ησαΐας. Λοιπόν, στην Κωνσταντία είναι ο Κωνσταντίας Βασίλειος. Εμείς ως Εκκλησία Κύπρου, ως Μητροπολίτης Μόρφου, ως κανονικόν Επίσκοπον Κιέβου βλέπομεν ότι είναι ο Ονούφριος. Δε μπορεί να μην είναι κανείς και να λέμεν είμαστεν ουδέτεροι. Δεν γίνεται αυτό. Τόσα χρόνια ποιον ξέραμε ως κανονικόν Επίσκοπον; Τον Ορθοδοξότατον Κιέβου Ονούφριο. Αυτός παραμένει ο κανονικός Επίσκοπος, Μητροπολίτης, Αρχιεπίσκοπος της Ουκρανίας. Οπωσδήποτε χρειάζεται Πανορθόδοξη Σύνοδος πλέον, για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=zA-8u2LvDuM&feature=emb_title

Σχετικά άρθρα

Στα Γρεβενά μεταλλάχθηκε το “τιμή Αγίου, μίμηση Αγίου” με την “ιρλανδική γιορτή” του Αγίου Πατρικίου

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Επί πέντε μέρες στα Γρεβενά όλη η πόλη κινούνταν σε τρελούς ρυθμούς, γιορτάζοντας το “Happy Patrick’s Day”, με τα δρώμενα να παραπέμπουν σε καρναβαλική πράσινη εκδήλωση, όπως...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.