Επικαιρότητα
Ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας Δανιήλ και η «άτακτη φυγή» (;) του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
4 Ιούλ 2024
Σθεναρή η αντίδραση του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Δανιήλ ως προς σχισματικό μόρφωμα της Ουκρανίας
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Η εκλογή του Μητροπολίτη Βινιδίου Δανιήλ ως νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας ανοίγει μία νέα σελίδα στην εκκλησιαστική ιστορία της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση του Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίου και την απογοήτευση των σχισματικών της Ουκρανίας.
Εκλογή και σχισματικό μόρφωμα της Ουκρανίας
Ο Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ εξελέγη ως ο 29ος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με τον τίτλο του Μητροπολίτη Σόφιας και Πατριάρχη πάσης Βουλγαρίας, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 [1].
Ο νέος Πατριάρχης εξελέγη από την Πατριαρχική Εκλογική Συνέλευση στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.
Το τριπρόσωπο απαρτιζόταν από τον Μητροπολίτη Βράτσης Γρηγόριο (προτίμηση του σχισματικού Ουκρανού Ευστρατίου Ζόρια), και τους Μητροπολίτες Βινιδίου Δανιήλ και Λόβετς Γαβριήλ, οι οποίοι καταδικάζουν ανοιχτά την απονομή ψευδοαυτοκεφάλου στους σχισματικούς της Ουκρανίας από το Φανάρι, και εκφράζουν την υποστήριξή τους προς την διωκόμενη Ουκρανική Εκκλησία του Μητροπολίτη Κιέβου Ονουφρίου.
Ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία καθώς συγκέντρωσε 69 ψήφους, με τον Μητροπολίτης Βράτσης Γρηγόριο να συγκεντρώνει 66, ενώ υπήρχαν και 3 άκυρα.
Στην πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του ως Πατριάρχης Βουλγαρίας, ο κ. Δανιήλ σημείωσε: «Ας κρατήσουμε την Ορθόδοξη πίστη – αυτή μας οδηγεί στον Θεό» [2].
Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ: Καταγγελία για το Ουκρανικό Ψευδοαυτοκέφαλο (24 Ιουνίου)
Την 24η Ιουνίου, έξι ημέρες πριν την εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ μίλησε για τα προβλήματα αποστολικής διαδοχής της σχισματικής ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, και στηλίτευσε για ακόμα μία φορά την ενέργεια του Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίου για την «αναγνώρισή» της, η οποία πυροδότησε το διχασμό στην Ουκρανία και το διωγμό της κανονικής Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας [3].
Υπενθυμίζεται ότι την 23η Μαΐου 2019, ο κ. Δανιήλ ως Μητροπολίτης Βιδινίου είχε αποστείλει ομολογιακή επιστολή στους Προκαθήμενους και Ιεράρχες των Ορθόδοξων Εκκλησιών Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Ρουμανίας, Κύπρου, Ελλάδας και Αλβανίας, σχετικά με την κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία, η οποία αναπτύχθηκε μετά εκχωρήσεως υπό του Πατριαρχείου Κων/πόλεως του Τόμου Ψευδοαυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας [4].
Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ: «Δεν έχουμε επίγειο επικεφαλής όλων των Εκκλησιών» (28 Ιουνίου)
Την 28η Ιουνίου, ο τρίτος υποψήφιος από το τριπρόσωπο, Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ, σε συνέντευξή που παραχώρησε στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR) δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας, τόνισε ιδιαίτερα την ισότητα όλων των Τοπικών Εκκλησιών και όλων των Επισκόπων στην Ορθόδοξη Εκκλησία [5].
Ο Ιεράρχης φωτογράφησε τη νέα αιρετική εκκλησιολογία του Φαναρίου, η οποία θεσμοθετεί για την Ανατολή την παγκόσμια δικαιοδοσία του «πρώτου», του Πατριάρχη Κων/πόλεως, καθώς και την επιρροή που επιχειρεί να ασκήσει το Πατριαρχείο Κων/πόλεως στις Τοπικές Εκκλησίες.
«Επομένως, δεν έχουμε επίγειο Επικεφαλής όλων των Εκκλησιών. Οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι ίσες μεταξύ τους! Διαφέρουν ως προς την Πρωτοκαθεδρία, αλλά στην εξουσία είναι ίσοι, και το ανώτατο όργανο διοίκησης στην Εκκλησία είναι η Σύνοδος πάντων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Μπορεί να πάρει αποφάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Διαφορετικά, κάθε Εκκλησία επιλύει τα δικά της ζητήματα από μόνη της, και κανείς δεν μπορεί να αρπάξει την εξουσία της στο κανονικό της έδαφος» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριήλ.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί κάποια από τις Τοπικές Εκκλησίες να διοικεί όλη την Ορθοδοξία, παρά μόνο ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Είναι απαράδεκτο, από κανονικής απόψεως, να μιλάμε για επιρροή της μιας ή της άλλης Τοπικής Εκκλησίας… Στην Ορθοδοξία, όταν συγκαλείται Σύνοδος στο όνομα του Κυρίου, τότε ο Κύριος είναι Αυτός που θα εμπνεύσει ποιες αποφάσεις πρέπει να λάβει αυτή η Σύνοδος. Αυτός είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας, και έτσι κυβερνά με τη χάρη Του και την επίγεια Εκκλησία Του».
Μετάβαση Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σόφια και άτακτη φυγή (29 Ιουνίου – 1 Ιουλίου)
Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος κατέφθασε στη Σόφια το Σάββατο 29 Ιουνίου, έπειτα από πρόσκληση που έλαβε από τον Τοποτηρητή του Θρόνου και υποψήφιο, Μητροπολίτη Βράτσης Γρηγορίου.
Την Κυριακή 30 Ιουνίου, μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Δανιήλ ως νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ο κ. Βαρθολομαίος παρέστη στη τελετή ενθρόνισης του νεοεκλεγέντος Πατριάρχη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια.
Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 1η Ιουνίου, στον ίδιο Καθεδρικό Ναό τελέστηκε πανηγυρικό διορθόδοξο συλλείτουργο, προεξάρχοντος του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ [6].
Ενώ όμως το πρόγραμμα προανείγγειλε συλλείτουργο του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας με τον Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίο, ο τελευταίος δεν προσήλθε στον Καθεδρικό Ναό, αλλά απέστειλε εκπρόσωπο να συμμετάσχει στο συλλείτουργο.
Βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέστη και στο δείπνο προς τιμήν του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας, αλλά αναχώρησε αεροπορικώς για την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον τρόπο αυτό ίσως θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ, ο οποίος πολλάκις επέκρινε ανοιχτά το Πατριαρχείο Κων/πόλεως για τις αντικανονικές του ενέργειες υπέρ των σχισματικών της Ουκρανίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας αντιστέκεται πεισματικά στην επέλαση των δυνάμεων της Δύσης και της αυλής του αμερικανονίκητου Πατριαρχείου Κων/πόλεως.
Η σθεναρή αντίδραση του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Δανιήλ ως προς σχισματικό μόρφωμα της Ουκρανίας και τον αχειροτόνητο Επιφάνιο Ντουμένκο μετά της «συνοδείας» του, δημιουργεί ένα ακόμα ανάχωμα στα σχέδια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των αρχιτεκτόνων του σχίσματος.
Βιογραφικό νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ
Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Τριανταφύλλου Νικόλωφ γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1972 στο Σμόλεν (Smolyan). Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία Σόφιας το 2002. Στις 7 Αυγούστου 1999 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στην κωμόπολη Χατζηδίμοβο. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 8 Αυγούστου 1999 και Πρεσβύτερος στις 27 Νοεμβρίου 2004 από τον Μητροπολίτη Νευροκοπίου Ναθαναήλ. Την 1 Ιουνίου 2006 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 20 Ιανουαρίου 2008 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Δραγοβιτίας, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Νευροκοπίου. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Μάξιμος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σηλύμνου Ιωαννίκιο, Βιδινίου Δομητιανό, Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας Κύριλλο, Μεγάλου Τυρνόβου Γρηγόριο, Ρούσε (Τσερβένου) Νεόφυτο, Νευροκοπίου Ναθαναήλ, Λοβτσού Γαβριήλ και τους Επισκόπους Αδριανουπόλεως Ευλόγιο, Στοβίου Ναούμ, Ντεβόλσκι Θεοδόσιο, Μαρκιανουπόλεως Κωνσταντίνο και Ζνεπόλεως Ιωάννη. Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Χατζηδίμοβο. Στις 15 Ιουνίου 2010 τοποθετήθηκε Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Αμερικής. Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 εξελέγη Μητροπολίτης Βιδινίου [7].
[1] https://www.orthodoxianewsagency.gr
[2] https://www.romfea.gr
[3] https://www.romfea.gr
[4] https://katanixi.gr
[5] https://www.romfea.gr
[6] https://www.romfea.gr
[7] https://www.orthodoxianewsagency.gr
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– Επιστολή Μητροπολίτη Βιδυνίου στους ιεράρχες των Εκκλησιών για το ουκρανικό