Επικαιρότητα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ντοκιμαντέρ 

εικόνα άρθρου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ντοκιμαντέρ 
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Επιχειρείται προσπάθεια αναγκαστικής “αγιοποίησής του”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’ στον Οικουµενικό Θρόνο, δημιουργήθηκε ένα ντοκιµαντέρ (παραγωγής Capri productions 2021), το οποίο εκθειάζει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τονίζει ιδιαίτερα το οικουμενιστικό του όραμα.

Ο Οικουµενικός Πατριάρχης στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, µοιράζεται τις αναμνήσεις του και παρουσιάζει τις επικίνδυνες για την Ορθοδοξία θέσεις του πάνω σε καίρια θεολογικά και κοινωνικά ζητήµατα.

Στο ντοκιµαντέρ τιµούν και χαιρετίζουν την επέτειο προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο αλλά και από το μιαρό περιβάλλον των αιρέσεων στο οποίο έχει προσφέρει τα μέγιστα ο κ.Βαρθολομαίος. Αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω: η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Προκαθήµενος της Ρωµαιοκαθολικής “Εκκλησίας” Πάπας Φραγκίσκος, ο Ραβίνος Arthur Schneier, ο Δήµαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu , ο προκαθήµενος της Αγγλικανικής “Εκκλησίας” Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Justin Welby, ο Γενικός Γραµµατέας των Ηνωµένων Εθνών António Guterres και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore. Όλοι οι παραπάνω έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: εγκωμιάζουν τον Πατριάρχη σαν ο δεσμός που τους δένει να μην αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αξίες που πρεσβεύουν, αλλά κάτι πολύ πιο σύνθετο, που ίσως έχει χαρακτηριστικά υποτέλειας και εξάρτησης.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με μία αναδρομή στα παιδικά χρόνια του Πατριάρχη και συνεχίζει με το βαρύγδουπο βιογραφικό του και την ανέλιξή του στις τάξεις του κλήρου. Ακολουθούν οι χαιρετισμοί. Η αναφορά στο περιβαλλοντικό ζήτημα, το προσφυγικό και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Μερικές από τις θέσεις που αναπαρήγαγε το ντοκιμαντέρ είναι ότι ο Πατριάρχης «Είναι ο πρώτος στην ιστορία Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που παραβρέθηκε σε ενθρόνιση Πάπα απ’ όταν η Χριστιανοσύνη χωρίστηκε στην Ανατολική Ορθόδοξη και στη Δυτική Εκκλησία».

«Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι με ίδια δικαιώματα στη ζωή, τη δημιουργία και τη μόρφωση ανεξαρτήτου θρησκευτικών πεποιθήσεων και ταυτότητας».

Τονίστηκε βέβαια και η κοινή επίγνωση της αμοιβαίας ποιμαντικής ευθύνης εκείνου και του Πάπα.

Η Ψευδοσύνοδος Κολυμπαρίου και το Ψευδοαυτοκέφαλο της Ουκρανίας

Η τοποθέτηση του κ.Βαρθολομαίου: «Και ενώ ήσαν όλα έτοιμα, όπως τα αποφασίσαμε στη Γενεύη, υπογράψαμε τα κείμενα, τα προκαταρκτικά, των κανονισμό λειτουργίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, περίπου δύο εβδομάδες προ της μεταβάσεώς μας στην Κρήτη για τη Σύνοδο, η Εκκλησία της Ρωσίας, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας και της Αντιοχείας είπαν ότι δεν είμαστε έτοιμοι και πρέπει να κάνουμε μία ακόμη προπαρασκευαστική επιτροπή. Νομίζω ήταν προφάσεις εν αμαρτίαις. Εμείς δεν υποκύψαμε και ότι εφόσον τα αποφασίσαμε όλοι μαζί τον Ιανουάριο στη Γενεύη, η Σύνοδος θα γίνει. Η Σύνοδος της Κρήτης το 2016 αποτελεί ένα σπουδαίο εκκλησιαστική γεγονός. Έδωσα ιδιαίτερη σημασία και έμφαση στην προώθηση της πανορθοδόξου ενότητας και συνεργασίας. Σήμερα με την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο διορθόδοξες σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο σημείο τους. Εμείς εξακολουθούμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο να πιστεύουμε ότι η Αυτοκεφαλία ήταν δικαίωμα του Ουκρανικού λαού, των περίπου 50 εκατομμυρίων. Η Ουκρανία είχε δικαίωμα να γίνει αυτοκέφαλος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε δικαίωμα να δώσει την αυτοκεφαλία, όπερ και εγένετο. Τώρα, ελπίζω ότι οι αδελφές Εκκλησίες που δεν ανεγνώρισαν έως τώρα αυτή την αυτοκεφαλία των Ουκρανών, θα το κάνουν συν τω χρόνω».

Kαι τα δύο εκκλησιολογικά εγκλήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, η Ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου και η αντικανονική απόδοση αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση της ήδη υφιστάμενης κακής ένωσης με τον Πάπα και τους άλλους αιρετικούς.

Tα ερωτήματα που ταλανίζουν το ποίμνιο είναι πολλά. Άραγε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδωσε αυτή τη συνέντευξη για να αποδείξει στους επικριτές του πως παραμένει Ορθοδοξότατος και άδικα τον κατηγορούμε ως αιρεσιάρχη; 

Μήπως επιχειρείται μία προσπάθεια αναγκαστικής “αγιοποίησής του”;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Βαρθολομαίος: η ένωση είναι εντολή!
Ο Βαρθολομαίος φανέρωσε τί φοβάται περισσότερο. Η ομιλία του στην Ι.Μ. Καρακάλλου
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Από την αίρεση του Κολυμπαρίου στο Ουκρανικό σχίσμα και στην “Ένωση των Εκκλησιών”
Η αναγνώριση της σχισματικής «εκκλησίας Βαρθολομαίου» στην Ουκρανία «από τους ανώτερους θρησκευτικούς υπαλλήλους»

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.