εικόνα άρθρου: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Γ.Σ. του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών «Εκκλησιών» και Σχισματικών

Η ένταξη της σχισματικής ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας και το συγκρητιστικό μανιφέστο του Πατριάρχη Κων/πόλεως

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

To Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών «Εκκλησιών» (CEC) πραγματοποίησε τη Γενική του Συνέλευση από τις 14 έως τις 20 Ιουνίου 2023 στο Ταλίν της Εσθονίας, διερευνώντας το θέμα «Υπό την ευλογία του Θεού – διαμορφώνοντας το μέλλον» [1]. 

Το CEC αποτελεί μια συγκριτιστική σύμπραξη Ορθοδόξων Τοπικών Εκκλησιών, μετά ποικίλων Προτεσταντικών, Αγγλικανικών και Παλαιοκαθολικών «Εκκλησιών» από όλη την Ευρώπη, καθώς και περισσοτέρων από 40 Εθνικών Συμβουλίων «Εκκλησιών» και Οργανώσεων [2]. 

Ένταξη της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας και η αντίδραση της Εκκλησίας της Σερβίας

Στα τέλη Μαρτίου, η Διοικητική Επιτροπή του CEC έλαβε θετική απόφαση σχετικά με την αίτηση ένταξης της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, υπό τον ψευδομητροπολίτη Κιέβου, Σερχίι Πέτροβιτς [Επιφάνιο] Ντουμένκο [3]. 

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης θα επικυρωθεί τους επόμενους μήνες, εκτός εάν το ένα τέταρτο των μελών-«Εκκλησιών» διαφωνήσει και ζητήσει να μην τεθεί σε ισχύ.

Ως αντίδραση στην θετική γνωμοδότηση της CEC για τη συμμετοχή των σχισματικοαιρετικών Ουκρανών, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε τον Μάιο να αναστείλει τη συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό οργανισμό μέχρι νεωτέρας, και ως εκ τούτου, δεν συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα στο Ταλίν [4].

Κατά το τρέχον έτος, εκ μέρους της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας συμμετείχε στη ΓΣ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών «Εκκλησιών» ως ομιλητής, ο «Μητροπολίτης» Μπίλα Τσέρκβα (πρώην «Αρχιεπίσκοπος» Τσερνιχίβ και Νίζνας), σχισματικοαιρετικός Ευστράτιος Ζόρια [5].

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Σκοπός της παρουσίας μας είναι να επιβεβαιώσουμε το οικουμενικό πνεύμα μεταξύ των διαφορετικών «εκκλησιών», κοινωνιών και ομολογιών μας

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο Πατριάρχης Κων/πόλεως εκφώνησε την 18η  Ιουνίου κεντρική ομιλία με θέμα «Ποια είναι τα Οικουμενικά μας καθήκοντα στην Ευρώπη του μέλλοντος;» (What are our Ecumenical tasks in future Europe?) [6].

Ο κ. Βαρθολομαίος ανάμεσα στα άλλα επιβεβαίωσε το συγκρητιστικό [σκοτεινό] «πνεύμα» της σύναξης του ετερόκλητου πλήθους αιρετικών και σχισματικών, δηλώνοντας ότι:

«Σήμερα, ο σκοπός της παρουσίας μας εδώ είναι να γιορτάσουμε και να επιβεβαιώσουμε το οικουμενικό πνεύμα μεταξύ των διαφορετικών εκκλησιών, κοινωνιών και ομολογιών μας».

Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας ημέρας, σε έτερη ομιλία του που εκφώνησε στον Ι. Ναό Αγίων Συμεών και Άννης στο Ταλίν, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου:

«Και από τα μέσα του εικοστού αιώνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία προώθησε τον οικουμενικό διάλογο μέσω του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και, στη συνέχεια, μέσω του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. 

[…] Ένας διάλογος, ο οποίος δεν περιορίζεται στο διαχριστιανικό επίπεδο, αλλά προχωρά πέρα από αυτό, στο διαθρησκειακό, όπου το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει πρωτοστατήσει σε ακαδημαϊκές συζητήσεις με τις άλλες δύο μονοθεϊστικές θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ειρηνικής συνυπάρξεως».

Η ένοχη σιωπή του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και τον αποτροπιασμό του για το πρόσφατο καταδικαστέο περιστατικό της καταστροφής ενός αντιτύπου του «ιερού βιβλίου του Ισλάμ» [sic] από αλλοδαπό επισκέπτη σε Τέμενος στην Ξάνθη:

«Αυτή η βάρβαρη πράξη βανδαλισμού του ιερού βιβλίου του Ισλάμ δεν στρέφεται μόνον εναντίον των μουσουλμάνων πιστών, αλλά είναι πρωτίστως μία ξεκάθαρη επίθεση κατά της θρησκευτικής πίστης γενικότερα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έκανε καμία αναφορά στο τερατώδες σχισματικοαιρετικό μόρφωμα που δημιούργησε στην Ουκρανία υπό τον ψευδοΚιέβου Επιφανίου Ντουμένκο, με την παρότρυνση και αρωγή των ΗΠΑ, το οποίο λοιδωρεί, διώκει και απειλεί τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και υφαρπάζει τους Ιερούς Ναούς της διά της βίας.

  • [1] https://www.orthodoxtimes.gr Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Γ.Σ. του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών 
  • [2] https://www.ecclesia.gr Γενική Συνέλευση του ΚΕΚ στο Ταλίν της Εσθονίας τον Ιούνιο
  • [3] https://ceceurope.org Orthodox Church of Ukraine gets a nod from CEC Governing Board
  • [4] https://orthochristian.com SERBIAN CHURCH SUSPENDS MEMBERSHIP IN EUROPEAN CONFERENCE OF CHURCHES AFTER UKRAINIAN SCHISMATICS JOIN
  • [5] https://spzh.news Εκπρόσωποι της UOC μίλησαν στη Διάσκεψη των «Ευρωπαϊκών εκκλησιών» στο Ταλίν
  • [6] https://ec-patr.org Keynote Address by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at the 16th General Assembly of the Conference of European Churches (Tallinn, June 18, 2023)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Δείτε σχετικά:
Τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι εκπρόσωποι της αίρεσης και οι διώκτες των Ορθοδόξων

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριάρχης συνεορτάζει την εκατονταετηρίδα της Εκκλησίας της Εσθονίας

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Μάλλον ο Πατριάρχης είναι αυτός που χρησιμοποιεί κυριολεκτικά τους ιερούς κανόνες σαν κανόνια τελικά και παίρνει κανονικά μέρος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.