Επικαιρότητα

Ο Ομολογητής ιερέας δε φοράει μάσκα

εικόνα άρθρου: Ο Ομολογητής ιερέας δε φοράει μάσκα

Ο Ομολογητής ιερέας ποτέ και σε καμία εποχή δε φορούσε μάσκα, ούτε και στο μέλλον θα συμβεί ποτέ να φορέσει…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Θα ήταν ποτέ δυνατόν ο άγιος ιερέας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που είναι λειτουργός και διάκονος των Θείων μυστηρίων και κήρυκας του λόγου της αληθείας, να κρατήσει φυσική ή πνευματική απόσταση από τον Κύριο Ιησού Χριστό; Όταν λοιπόν δεν δύναται να κρατήσει καμία απόσταση από Εκείνον, πώς θα κρατήσει αποστάσεις από το ποίμνιο που του εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Κύριος; Σύμφωνα με τη βιωματική και εμπειρική ζωή μέσα στην Εκκλησία, γνωρίζει καλά, ότι μέσα από το πνευματικό και διακονικό του έργο υπηρετεί ταπεινά το ποίμνιο και με αγώνα και πόνο εργάζεται για τη σωτηρία του.

Ο ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου που είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης έξι μηνών στις 18-09-20 στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, επειδή το κήρυγμα που είχε κάνει στον αγιασμό του 5ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου δε συμφωνούσε με την επιβολή της μάσκας στα παιδάκια, θα μας απασχολήσει και πάλι.

Ο π. Εμμανουήλ Σαρρής, θα παραπεμφθεί μέσα στις επόμενες μέρες στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη καθώς αρνείται για δεύτερη φορά, να μνημονεύσει κατά τη Θεία Λειτουργία το όνομα του Μητροπολίτη του κ. Ευγενίου, καθώς και της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Το έτος 2017 μετά την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, ο ιερέας είχε αντιδράσει στις αποφάσεις που αφορούσαν τη νέα εκκλησιολογία και είχε διακόψει τη μνημόνευση του Επισκόπου του. Καθώς λοιπόν, ήταν ο μοναδικός από τους ιερείς της Μητροπόλεώς του, φαίνεται πως έκανε πίσω και μετάνιωσε, μετά και από τις πιέσεις του περιβάλλοντός του και ίσως και από τις συνθήκες που δεν είχαν ωριμάσει ακόμη. Είχε ζητήσει εκείνο το διάστημα την προφορική και έγγραφη συγγνώμη του από τον Μητροπολίτη του. Με τη μετάνοιά του έγινε και πάλι δεκτός και αρεστός στο εκκλησιαστικό περιβάλλον της τοπικής Εκκλησίας της Κρήτης.

Πριν από τον αγιασμό της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, που έγινε αφορμή να έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, είχε ήδη διακόψει τη μνημόνευση του οικείου του Μητροπολίτη, όπως και της Συνόδου της Κρήτης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος του έδωσε διορία ένα ικανό χρονικό διάστημα για να κατανοήσει το λάθος του και να μετανοήσει. Αλλά ο ιερέας δεν το έχει πράξει μέχρι στιγμής και είδαμε ότι και στην επιβολή της μάσκας εντός του ιερού ναού από την αρχή δε συμφώνησε. Αντέδρασε ακόμη και στον σχολικό χώρο κατά την ώρα του αγιασμού με την επιβολή της χρήσης μάσκας στα παιδάκια του νηπιαγωγείου και συμβούλεψε και το ποίμνιο να αντιδράσει σε αυτό το απαράδεκτο μέτρο. Οι συνέπειες των λόγων του έγιναν εμφανείς στη συνέχεια. Αναμένεται λοιπόν, σύμφωνα με την εκκλησιαστική διαδικασία ο συγκεκριμένος ιερέας πολύ σύντομα να περάσει από το Επισκοπικό Δικαστήριο. Μετέπειτα θα παραπεμφθεί και στο Συνοδικό, όπου εκεί θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ τρέχει και υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ο οικείος Μητροπολίτης του, μπορεί να τον θέσει άμεσα σε αργία με αποδοχές ή και χωρίς αποδοχές, από τη διακονία του στην ενορία του. Μπορεί ακόμη και να παραπεμφθεί για το θέμα της μη μνημόνευσης τού Επισκόπου του, απευθείας στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

Εάν ο ιερέας αυτή τη φορά δε μετανοήσει και συνεχίσει να αντιδρά με την ιεροκανονική πράξη της διακοπής μνημοσύνου, για θέματα πίστεως, τότε αυτό μας δείχνει ότι αληθινά δεν έχει καμία συμπάθεια ούτε στα φίμωτρα της πίστεως, ούτε στις μάσκες εντός του ιερού ναού, ούτε και στη χρήση μάσκας κατά την τέλεση όλων των αγίων Μυστηρίων.

Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό τόσο για τον ιερέα όσο και για την τοπική εκκλησία και για την Ορθοδοξία, γιατί ο ιερέας δεν προάγει τα δικά του ανθρώπινα πιστεύω, αλλά εκφράζει πάντοτε σε όλα τα θέματα τη θέση της αγίας Εκκλησίας μας, σύμφωνα με την ιερά Παράδοση και τις αγίες Οικουμενικές Συνόδους των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων.

Το θέμα όμως της ψευδοσυνόδου που έγινε στην Κρήτη και ονόμασε τις αιρέσεις “εκκλησίες” θα πρέπει να αφορά και να προκαλεί την υγιή και “θεία” αντίδραση των ιερέων και του ποιμνίου ολοκλήρου επειδή όλοι αυτοί είναι οι θεματοφύλακες της Πίστεως. Και στα θέματα της Πίστεως η Θεία δικαιοσύνη βρίσκεται με το μέρος εκείνων που την υπερασπίζονται σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων που δε λαθεύουν. Διότι οι Επίσκοποι που συμβαίνει να κάνουν λάθη ως άνθρωποι, μπορεί να λαθεύουν και σε θέματα πίστεως ή να πιέζονται και στο τέλος να παίρνουν το μέρος εκείνων που λαθεύουν. Εάν οι ίδιοι δεν κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις από τις αιρέσεις και τις κακοδοξίες της σύγχρονης εποχής και κυρίως αυτής της επάρατης “ασθένειας” της παναίρεσης του Οικουμενισμού, εύκολα τότε ντύνονται με το μοντέρνο ρούχο της νέας ειδωλολατρίας και με τις επιταγές της μόδας της “ασορτί μασκοφορίας”.

Ο Ομολογητής ιερέας ποτέ και σε καμία εποχή δε φορούσε μάσκα, ούτε και στο μέλλον θα συμβεί ποτέ να φορέσει. Ο Ομολογητής ιερέας, όπως και κάθε πιστός, λαμβάνει την ειδική χάρη της ομολογίας που ενεργεί μέσα του το Άγιο Πνεύμα. Η ομολογία του είναι σταθερή, αληθινή και σύμφωνη με τον λόγο των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων. Ευχόμαστε στον ιερέα την καλή Ομολογία της Πίστεώς μας.

Στο σημείο αυτό, ας δεχθεί από εμάς μια ταπεινή συμβουλή. Στο θέμα της Διακοπής Μνημοσύνου, της ιεροκανονικής Αποτείχισης, να ακολουθήσει την αγνή και άδολη, όχι κάποια κετευθυνόμενη από ψεύτες και πλάνους που τη διαμορφώνουν σύμφωνα με τις φιλοδοξίες, τις ορέξεις, τα ψεύδη και τις διαστροφές τους. Υπάρχουν και τέτοιοι καιροσκόποι. Να φυλάγεται! Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Ομολογητής ιερέας… συνελήφθη
π.Αναστάσιος Γκερτσάκης: Απόστρατος, αλλά στρατιώτης Χριστού
Αναρωτιέται ο λαός: “πού είναι η Εκκλησία;”
Θα αγκαλιαζόμαστε κ.Σύψα, μέχρι να πεθάνουμε… Το ακούτε;
Του Ποιμένα τα άγια χέρια κρατούν τη Θεία Κοινωνία
Το γενναίο «Όχι» του Μητροπολίτη Μόρφου για τις μάσκες στα σχολεία
Άθλιε διάβολε, που παραπλανείς ανθρώπινες ψυχές…
Δύο αγωνιστές μητροπολίτες παίρνουν Ορθόδοξη θέση για τις μάσκες στους Ναούς
Αδιόρθωτος, ασυνείδητος και αμετανόητος ιερέας κοινώνησε πιστό…
Η σθεναρή αντίσταση του Χιώτη Ιερέα και η διπλωματία του μητροπολίτη
Θα τολμήσει ο π.Γιώργης και κάθε π.Γιώργης να κοινωνήσει άλλους ή έλαβε το μήνυμά του;
Ο Ιερέας του Ι. Ναού, ως βασιλικότερος των βασιλέων, έδιωξε την πιστή από το Ναό και τη μήνυσε!

Σχετικά άρθρα

Η Αγία Ακυλίνα και οι Νεοέλληνες [mp3 – 2015]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π.Νικολάου Μανώλη “Ἀκυλίναν τήν θείαν ἀνευφημήσωμεν, οἴα θεόφρονα κόρην καί Ἀθληφόρον Χριστοῦ, τῇ ἀγάπῃ γάρ αὐτοῦ πίστει ἠνδρίσατο, καί καθεῖλε τόν ἐχθρόν, δι’ ἀγώνων ἱερῶν καί δόξης τυχοῦσα θείας...

Η οσία Ευφροσύνη και ο όσιος Παφνούτιος [mp3 – 2013]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π.Νικολάου Μανώλη. “Ὡς παρθένος φρόνιμη καί ἀδιάφθορος, κοτηγγυήθης ὁσίως τῷ Ζωοδότῃ Χριστῷ, καί προσκαίρων τήν χλιδήν ἐμφρόνως ἔλιπες, ὅθεν ἐν μέσω τῶν ἀνδρῶν, ὡς ἀμόλυντος ἀμνάς, ἐξέλαμψας Εὐφροσύνη, καί τοῦ Βελίαρ τά κέντρα, τῇ πολιτείᾳ σου ἀπήμβλυνας” (Ἀπολυτίκον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.