Ελένη Παπασταματάκη

Ο Όσιος Μακάριος ο Ομολογητής, Ηγούμενος της Μονής Πελεκητής

εικόνα άρθρου: Ο Όσιος Μακάριος ο Ομολογητής, Ηγούμενος της Μονής Πελεκητής
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Αφού, αγωνίστηκε καλώς κατά των παθών και απέκτησε την τέλεια ταπείνωση, ήρθε η ώρα ο Κύριος να του αποδώσει και τον στέφανο της Ομολογίας!


Έναν Ομολογητή Άγιο, τον Όσιο Μακάριο, γιορτάζει η Εκκλησία μας στην πρώτη του μηνός Απριλίου, ο οποίος έζησε κατά τα χρόνια των δυσσεβών Εικονομάχων, στα τέλη του 8ου αιώνα.

Ο Άγιος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Από πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και ο θείος του ανέλαβε να τον φροντίζει δίνοντάς του άφθονη πνευματική τροφή. Γι’ αυτό και ο Άγιος αγάπησε από νωρίς τα Ουράνια αγαθά περιφρονώντας τα γήινα και φθαρτά. Οδηγήθηκε έτσι σύντομα στη Μονή, την ονομαζόμενη Πελεκητή και συναριθμήθηκε μετά των μοναχών.

Εκεί διακονώντας με μεγάλη ταπείνωση τους αδερφούς μοναχούς, απέκτησε πολλές αρετές και ακολούθως έγινε Ηγούμενος στο ίδιο Μοναστήρι. Πολύ μεγάλη δύναμη είχε η προσευχή του και όσοι το γεύτηκαν αυτό γνωρίζουν για τι ακριβώς μιλάμε. Κάθε πονεμένος από σωματική ασθένεια, κάθε χτυπημένος από την αμαρτία ή από το μίσος του διαβόλου, βίωνε τη θεία χάρη, την ίαση και την παρηγοριά με τη δυνατή προσευχή του Οσίου Μακαρίου.

Οι θαυματουργικές επεμβάσεις του Οσίου Μακαρίου, ήταν η αιτία να γνωριστεί με τον αγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιο, ο οποίος του ζήτησε να προσευχηθεί για τον πατρίκιο Παύλο που είχε προσβληθεί από θανατηφόρα ασθένεια. Πράγματι, χάρη στην αγιασμένη ευχή του Οσίου, ο ασθενής πατρίκιος βρήκε την ίαση, όπως και η άρρωστη γυναίκα του. Ο Πατριάρχης διακρίνοντας την αρετή του, τον χειροτόνησε Ιερέα και ο Όσιος επέστρεψε στο Μοναστήρι του με ακόμα μεγαλύτερη ταπείνωση.

Αφού αγωνίστηκε καλώς κατά των παθών και απέκτησε την τέλεια ταπείνωση, ήρθε η ώρα ο Κύριος να του αποδώσει και τον στέφανο της Ομολογίας!

Εκείνο τον καιρό, στα 813, στον θρόνο της Κωνσταντινούπολης ανέβηκε ο δυσσεβής και μιαρός Λέων Ε΄ ο Αρμένιος που προκάλεσε μέγα πλήγμα στην Εκκλησία μας, καίγοντας τις Άγιες Εικόνες και ασεβώντας κατά της Πίστης μας.

Τόση ήταν η δαιμονική μανία του, ώστε διέταξε να βασανίζουν και να φυλακίζουν όσους αντιδρούσαν στις βλάσφημες διαταγές του. Μεταξύ αυτών των ηρωικών ανδρών, των γενναίων πρόμαχων της Ορθοδοξίας, των ασυμβίβαστων με τη βλάσφημη αίρεση του Λέοντα, ήταν και ο Όσιος Μακάριος!

Πολλά βασανιστήρια υπέμεινε από τους Εικονομάχους και τέλος φυλακίστηκε. Μα και στη φυλακή, μύριους βασάνους υπέμεινε, μέχρι που φονεύθηκε ο δαιμονιώδης Λέοντας και το 820 ανήλθε στο θρόνο ο Μιχαήλ Τραυλός. Αρχικά τον απελευθέρωσε από τη φυλακή και προσπάθησε με κολακείες να τον μεταπείσει, αλλά μάταια, καθώς ο αγωνιστής του Ορθού δόγματος παρέμενε με τη Χάρη του Χριστού αμετακίνητος και ανυποχώρητος. Το αποτέλεσμα ήταν να τον εξορίσει σε ένα νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Όμως και εκεί ο Όσιος Μακάριος, ως γενναίος αθλητής του Χριστού, με ευχαρίστηση υπέμεινε όλες τις κακουχίες της εξορίας. Από τη μια μαρτυρούσε υπέρ της Αληθείας και υπέμεινε βασάνους και από την άλλη θαυματουργούσε, ώσπου απήλθε προς Κύριον!Έγινε έτσι ο Όσιος Μακάριος ένα ακόμα ολόλαμπρο και φωτεινό παράδειγμα για όλους τους πιστούς και ακόμα περισσότερο για τους ιερωμένους, διότι ο Όσιος δεν παρέμεινε στη Μονή του να απολαμβάνει την Ησυχαστική ζωή, την αγάπη και ευγνωμοσύνη των χριστιανών που θεράπευε με την ευχή του. Αντίθετα, οδηγήθηκε με όλη του την καρδιά στον σκληρό αλλά θεάρεστο αγώνα της Ομολογίας άχρι τέλους! Και έτσι ως Ομολογητής στεφανώθηκε από τον αθλοθέτη Κύριο!

Τις πρεσβείες του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητή να έχουμε. Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Συναξάρι του Αγίου Ανατολίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Πλήρης χάριτος και πόθου να μαρτυρήσει υπέρ της Αληθείας του Χριστού, ο Άγιος Ανατόλιος, έστειλε εγκύκλιες επιστολές σε κάθε Επίσκοπο, εκθέτοντάς τους τα περί Ορθοδόξου πίστεως (εορτάζει στις 3 του μηνός Ιουλίου)

Το Συναξάρι του Αγίου Μεθοδίου του Ομολογητή, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. “Τῆς Ὀρθοδοξίας λύρα τερπνή, καί τῆς Ἐκκλησίας, ὑποβάθρα θεοπαγής, ὤφθης Ἱεράρχα, εἰκονομάχων θράσος, εἰς γῆν κατεδαφίσας, Πάτερ Μεθόδιε” (Μεγαλυνάριον) (Εορτάζει στις 14 Ιουνίου)

Πατερικά

7 Ιούν

Άγιος Παναγής Μπασιάς

Έλαβε παρά του Θεού το χάρισμα της προφητείας και "προΰλεγε τα μέλλοντα συμβαίνειν εις πρόσωπα, οικογενείας και γενικώτερον της κοινωνίας"...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.