Ελένη Παπασταματάκη

O Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος για το μυστήριο του Θανάτου

εικόνα άρθρου: O Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος για το μυστήριο του Θανάτου
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

“Αἱ χεῖρές σου ἐποίησάν με καί ἔπλασάν με, συνέτισόν με, καί μαθήσομαι τάς ἐντολάς σου” (Ψαλμός 118 Άμωμος)


 «Όντως φοβερώτατον το του θανάτου μυστήριο», μας λέει ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός γι’ αυτό το γεγονός που συνυπάρχει με τη ζωή του ανθρώπου και προκαλεί συντριβή.

Για τον χριστιανό όμως ο θάνατος δεν είναι όπως για εκείνους που δεν έχουν ελπίδα, όπως μας λέει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος Ἀδελφοί, οὐ θέλω ὑμᾶς ἀγνοεῖν περὶ τῶν κεκοιμημένων, ἵνα μὴ λυπῆσθε καθὼς  καὶ οἱ λοιποὶ οἱ μή ἔχοντες ἐλπίδα. Εἰ γὰρ πιστεύομεν ὅτι Ἰησοῦς ἀπέθανε καὶ ἀνέστη, οὕτω καὶ ὁ Θεὸς τοὺς κοιμηθέντας διὰ τοῦ Ἰησοῦ ἄξει σὺν αὐτῷ”.

 Ο Ζωαρχικός θάνατος του Κυρίου διέλυσε το κράτος του θανάτου και το γεγονός της Αναστάσεως είναι αυτό που συνέχει τον πιστό. «Ο θάνατός Σου Κύριε αθανασίας γέγονε πρόξενος».

Αυτή είναι η Αγία Πίστη μας. Είναι η Πίστη του Αναστημένου Χριστού, της Αιώνιας Ζωής και της Βασιλείας των Ουρανών. Συνεπώς, ο σαρκικός θάνατος δεν υποδηλώνει το τέλος αλλά την απαρχή της αιωνίου ζωής. Τη μετάβαση του ανθρώπου στην Όντως Ζωή και στην ατελεύτητη μακαριότητα. Εκεί όπου οι ψυχές που ευαρέστησαν τον Κύριο, συνεχίζουν να υπάρχουν και ας μην το βλέπουμε εμείς με τα φθαρτά πεπερασμένα μάτια μας.

Αυτήν τη γεμάτη ελπίδα πραγματικότητα, μας περιγράφει τόσο παραστατικά ο Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος σε μια επιστολή που συνέταξε προς παρηγορία ενός αδελφού.

Σε γράμμα του προς τον αδελφό μιας αποθνήσκουσας γυναίκας, γράφει: «Η αδελφή σου δεν θα πεθάνει. Το σώμα του ανθρώπου πεθαίνει, αλλά η προσωπικότητά του συνεχίζει να ζει. Απλώς μεταφέρεται σε μια άλλη τάξη ζωής… Δεν είναι εκείνη που θα βάλουν στον τάφο.

Εκείνη βρίσκεται σε έναν άλλο τόπο όπου θα είναι θα είναι ακριβώς το ίδιο ζωντανή όσο και τώρα.

Τις πρώτες ώρες και ημέρες θα βρίσκεται γύρω σου. Μόνο που δεν θα λέει τίποτα και εσύ δεν θα μπορείς να την δεις. Θα είναι όμως ακριβώς εδώ.

Να το έχεις αυτό στο νου σου. Εμείς που μένουμε πίσω θρηνούμε για τους κεκοιμημένους, όμως για εκείνους τα πράγματα είναι αμέσως πιο εύκολα.

Είναι πιο ευτυχισμένοι στη νέα κατάσταση. Όσοι έχουν πεθάνει και κατόπιν επαναφέρθηκαν στο σώμα διαπίστωσαν ότι το σώμα ήταν μια πολύ στενάχωρη κατοικία.

Και η αδελφή σου θα αισθάνεται έτσι. Είναι πολύ καλύτερα εκεί, και εμείς νοιώθουμε οδύνη σαν να της έχει συμβεί κάτι απίστευτα κακό!

Θα μας κοιτάζει και σίγουρα θα μένει κατάπληκτη με την αντίδρασή μας».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Πατερικά

14 Μάι

Γέρων Αγάθων Κωνσταμονίτης, Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας (Πάσχα 2009) [Κείμενο & Βίντεο]

Η πραγματική παρακαταθήκη του μακαριστού γέροντος Αγάθωνος Κωνσταμονίτη ήταν ότι σωτηρία υπάρχει μόνο μέσα στην Ορθοδοξία. Μετά από αυτή τη βασική παραδοχή δίδασκε την υπομονή και την ευχή!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.