Ελευθέριος Κοσμίδης

Ο Πάπας για μια γυναικεία, πιο νόστιμη, θεολογία  

εικόνα άρθρου: Ο Πάπας για μια γυναικεία, πιο νόστιμη, θεολογία  
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Αναφέρθηκε στη συνοδικότητα, τον Οικουμενισμό στους Παπικούς και σε μία λύση για πιο νόστιμη θεολογία…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Είδηση 

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τα μέλη της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής για το πολύτιμο έργο τους και τους προσφέρει τρεις κατευθύνσεις για το έργο τους: 

  • δημιουργική πιστότητα στην Παράδοση
  • άνοιγμα στις συνεισφορές διαφόρων κλάδων
  • και συλλογικότητα.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής ο Πάπας Φραγκίσκος μεταξύ άλλων πρότεινε πως «θα ήταν σημαντικό να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών [θεολόγων], επειδή οι γυναίκες φέρνουν μια διαφορετική πνευματική προοπτική στη θεολογία, η οποία μπορεί να κάνει τη θεολογία «πιο βαθιά και πιο «γευστική». 

Τι είναι η Διεθνής Θεολογική Επιτροπή

Ο Πάπας Παύλος VI το 1969 ίδρυσε τη Διεθνή Θεολογική Επιτροπή. Το καθήκον της Επιτροπής είναι να βοηθά την Αγία Έδρα και κυρίως το παπικό μόρφωμα για το Δόγμα της Πίστεως στην εξέταση θεμάτων μείζονος σημασίας. 

Η Επιτροπή αποτελείται από θεολόγους από διαφορετικά σχολεία και έθνη, που διακρίνονται για τη γνώση και την πίστη τους στο Magisterium της Εκκλησίας. 

Τα μέλη,  που δεν ξεπερνούν τα 30, υποδεικνύονται από τον Πάπα ανά πέντε χρόνια. Η ολομέλεια της Επιτροπής συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και οι μελέτες γίνονται μέσω υποεπιτροπών. Τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται στον Πάπα και παραδίδονται στο Βατικανό για την κατάλληλη χρήση τους για το Δόγμα της Πίστεως.

Τι να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές; 

Διευκρινίζοντας τους άξονες που έθεσε ο Πάπας, σίγουρα παρέλειψε να εξηγήσει πώς, αφού σέβεται τη Συνοδικότητα, δεν καταδικάζει την αίρεση του Πρωτείου και του αλάθητου; 

Τόνισε την αφοσίωση του στις αποφάσεις της Β’ Βατικανής Συνόδου, όπου ουσιαστικά υιοθετήθηκε ο Οικουμενισμός ως επίσημη διδασκαλία της Παπικής παρασυναγωγής. 

Στο τέλος, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, θέτοντας θέμα μεταξύ ανδρών και γυναικών θεολόγων. 

Όσο και αν κρύφτηκε πίσω από τον όρο νοστιμιά, άνοιξε μια πληγή, οι προεκτάσεις της οποίας αγγίζουν το θέμα των θεολογικών διαλόγων των Οικουμενιστών, ήτοι την ιερωσύνη των γυναικών και γιατί όχι και το άβατο του Αγίου Όρους σε μερικές δεκαετίες.

Η επικοινωνιακή διαχείριση του γεγονότος από τον εκκλησιαστικό τύπο και τα ΜΜΕ, εστίασ, ατυχώς κατά τη γνώμη μας, στο θέμα των γυναικών θεολόγων και έθαψε κυριολεκτικά την παπική εμμονή στον Οικουμενισμό και το ακατανόητο φλερτ με τη Συνοδικότητα, όσο παραμένει ο ίδιος “Πρώτος” και “Αλάθητος”.

Ο Θεός βοηθός! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.