εικόνα άρθρου: Ο Πατριάρχης Αντιοχείας για την Λαύρα του Κιέβου
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου

Αυτό που δεν έκανε κανένας Έλληνας Ιεράρχης πλην του Μητροπολίτη Κυθήρων, μια δήλωση συμπαράστασης δηλαδή υπέρ της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας έκανε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.Ιωάννης


Αυτό που δεν έκανε κανένας Έλληνας Ιεράρχης πλην του Μητροπολίτη Κυθήρων, να κάνει μια δήλωση συμπαράστασης δηλαδή υπέρ της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας για τον απηνή διωγμό που υφίσταται η εκεί Εκκλησία από το νεοταξικό ουκρανικό εκκλησιαστικό μόρφωμα του Επιφανίου, το έκανε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.Ιωάννης. 

Σε επιστολή του προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο αφενός εξέφρασε την συμπαράστασή του στις πλέον δύσκολες στιγμές που βιώνει η Εκκλησία της Ρωσίας, αναφερόμενος στην εν εξελίξει πολεμική σύρραξη. Αφετέρου ομολόγησε την αλήθεια και την κανονική τάξη, ότι στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που αυτή τη στιγμή υφίσταται διώξεις, «έχει ανατεθεί η φροντίδα για τον λαό της και τα μοναδικά εκκλησιαστικά προσκυνήματα, τα οποία αποτελούν την ιστορική καρδιά του Πατριαρχείου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών».

Επιστολή συμπαράστασης απέστειλε και στον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο τον ίδιο καιρό. 

Είναι ο μοναδικός Πατριάρχης που όχι μόνο έχει πάρει θέση για το Ουκρανικό, αλλά και από τη Μόσχα, την οποία επισκέφτηκε, έχει καλέσει τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες να πάρουν θέση για το Ουκρανικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα στην Ορθοδοξία, τονίζοντας αυτό που ο Πατριάρχης Κων/πόλεως θέλει να λησμονήσουμε, ότι “ακρογωνιαίος λίθος στην επίλυση διαφορών στον Ορθόδοξο κόσμο θα πρέπει να είναι η αρχή της ομοφωνίας” ˙και όλα αυτά την στιγμή που οι γνωστοί άγνωστοι Οικουμενιστές επιχειρούν αναίσχυντα να διαρρήξουν τελείως τις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών με την Εκκλησία της Ρωσίας, κομματιάζοντας την Ορθοδοξία και τον άρραφο χιτώνα του Χριστού μας. 

Θα σταθούμε κι εμείς σαν το εντεκάχρονο κορίτσι έξω από την Λαύρα του Κιέβου, που μας έχει όλους συγκλονίσει, να κράξουμε με πόνο ψυχής για την Ορθοδοξία; “Η ψυχή μου ουρλιάζει”, λέει το αγγελούδι, “και ήρθα εδώ να προστατέψω την πίστη μου, την Ουκρανία και τον Θεό μου”. Την στιγμή που οι πλείστοι πονηροί ενήλικες ορθόδοξοι δήθεν χριστιανοί, Αρχιερείς, ιερείς, ηγούμενοι, μοναχοί και λαϊκοί, μη νιώθοντας κανένα γνήσιο συναίσθημα για την πίστη, διακηρύσσουν με δαιμονική επίνευση -στην προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αμέλεια, τη ραθυμία και την απραξία τους-  ότι “δεν θα σώσουμε εμείς την πίστη και την Εκκλησία, αλλά η Εκλησία θα σώσει εμάς” . Αυτό το εντεκάχρονο κορίτσι την ημέρα της Κρίσεως θα κρίνει όλους του Αρχιερείς της αισχύνης για την αφωνία τους μπροστά στο έγκλημα που συντελείται αυτή την στιγμή στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, στην πίστη μας και στην Εκκλησία. Ποιος Αρχιερέας μπορεί να σταθεί μπροστά σε αυτό το αγγελούδι! Στο Κίεβο ο Χριστός κομματιάζεται και ξανασταυρώνεται! 

Το γεγονός αυτό πάντως, της επίθεσης στην Λαύρα του Κιέβου, πιστεύουμε ότι είναι το μοιραίο λάθος του καθεστώτος, το οποίο θα ξεμπροστιάσει το νέο ουκρανικό μόρφωμα αλλά και τον αιμοσταγή αγκαλίτσα σε περισσότερο κόσμο. 

Αμήν, γένοιτο!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Αιφνίδια αποφυλάκιση του Μητροπολίτη Τούλτσιν από το καθεστώς Ζελένσκι

Οι διώξεις κατά των ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας έχουν πολιτικά κίνητρα και επιδιώξεις Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Επικύρωση της καταδίκης σε πέντε χρόνια φυλάκιση (18η Ιουνίου 2024) Την 18η Ιουνίου 2024, το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.