Επικαιρότητα

Ο Πατριάρχης Μόσχας καταγγέλλει τους νέους θρησκευτικούς διωγμούς εναντίον της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

εικόνα άρθρου: Ο Πατριάρχης Μόσχας καταγγέλλει τους νέους θρησκευτικούς διωγμούς εναντίον της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Ποινικές διώξεις Ιεραρχών και δημοσιογράφων, νομοσχέδιο απαγόρευσης Ουκρανικής Εκκλησίας και ολοκληρωτική αντιθρησκευτική τρομοκρατία

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Τα νέα κραυγαλέα περιστατικά πιέσεως που ασκούνται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την Ιεραρχία της, τον κλήρο, τις κοινότητες και τις Ιερές Μονές, ώθησαν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να αποστείλει επιστολές σε ομάδα Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, σε ετερόδοξους θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Οι βαρυσήμαντες επιστολές απεστάλησαν την 27η Απριλίου 2024 και το περιεχόμενό τους δημοσιεύθηκε στον επίσημο Ιστότοπο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας [1].

Ποινικές διώξεις Ιεραρχών και δημοσιογράφων, νομοσχέδιο απαγόρευσης Ουκρανικής Εκκλησίας και αντιθρησκευτική τρομοκρατία

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας περιγράφει με λεπτομέρειες την ολοένα και περισσότερο εντεινόμενη πίεση που ασκείται στην Ουκρανική Εκκλησία, – η οποία έχει προσλάβει χαρακτήρα απροκάλυπτων θρησκευτικών διωγμών – , καταγγέλλοντας:

α) Την πολυήμερη σύλληψη του Καθηγουμένου της Λαύρας των Αγίων Ορέων, Μητροπολίτη Αρσενίου, με «τεχνητούς, επινοημένους λόγους»:

«H Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διενήργησε στις 24 Απριλίου έρευνα στη Λαύρα των Αγίων Ορέων, μια εκ των μεγαλυτέρων ιερών μονών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που φημίζεται εντός και εκτός Ουκρανίας. Ο καθηγούμενος της μονής μητροπολίτης Αγίων Ορέων Αρσένιος χαρακτηρίσθηκε ύποπτος για πολιτικού χαρακτήρα παραβιάσεις. Η ποινική του δίωξη βασίστηκε στα λεγόμενά του στον ναό, όπου δήθεν απεκάλυψε δημοσίως πληροφορίες για το σημείο ανάπτυξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Αρσένιος τέθηκε υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ στις 25 Απριλίου το δικαστήριο τον προφυλάκισε για ένα δίμηνο χωρίς δικαίωμα καταβολής εγγύησης» […]

«Η πολυήμερη σύλληψη του μητροπολίτη Αρσενίου για τεχνητούς, επινοημένους λόγους αποτελεί ένα ακόμη σε ολόκληρη σειρά άλλων τιμωρητικών μέτρων, που στρέφονται κατά των δημοσίων ομιλητών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και των ενημερωτικών πηγών της».

β) Την ποινική δίωξη δεκατεσσάρων στελεχών της «Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων» (με τις κατηγορίες της «εσχάτης προδοσίας», «δωσιλογισμό» και άλλων εγκλημάτων), και την προφυλάκιση τεσσάρων εξ’ αυτών με κίνδυνο να καταδικασθούν σε πολυετή ή ισόβια φυλάκιση [2]:

«Στις 13 Μαρτίου ε.ε. η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την ποινική δίωξη κατά 14 στελεχών της πληροφοριακής πύλης θρησκευτικού περιεχομένου «Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων», κατηγορώντας τους για «εσχάτη προδοσία», «δωσιλογισμό» και άλλα εγκλήματα.

«Αιτία της δίωξης στάθηκε η δημοσιογραφική δραστηριότητα, δηλαδή δημοσιεύσεις σχετικές με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. […]

Τέσσερις εκ των δημοσιογράφων, οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν ύποπτοι, ανάμεσά τους ένας ιερωμένος, έχουν συλληφθεί και τελούν σε προφυλάκιση με κίνδυνο να καταδικασθούν σε πολυετή ή ακόμη και ισόβια φυλάκιση.

Όπως επεσήμανε ο Αγιώτατος Πατριάρχης, τον Απρίλιο ε.ε. οι ουκρανικές Αρχές απαγόρευσαν χωρίς να δώσουν εξηγήσεις ομάδα ειδησεογραφικών διαδικτυακών πυλών ορθοδόξου χριστιανικού περιεχομένου, οι οποίες εξειδικεύονταν στην κάλυψη της θρησκευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, τη θέση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και τα περιστατικά παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών της».

γ) Την έρευνα που διενήργησε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στον τόπο διαμονής του αντιπροέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «ύποπτος» για τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Αν και το κείμενο δεν κατονομάζει τον υπό έρευνα κληρικό της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος περιγράφει τη δίωξη που υφίσταται ο Πρωθιερέας Νικολάι Ντανίλεβιτς [3]:

«Στις 12 Απριλίου η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διενήργησε έρευνα στον τόπο διαμονής ενός ακόμη δημόσιου ομιλητή της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, του αντιπροέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεών της, χαρακτηρίζοντάς τον ύποπτο για τις δημόσιες παρεμβάσεις του και επειδή, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Υπηρεσίας «επεδίωκε να δυσφημήσει την Ουκρανία στη διεθνή σκηνή». «Θα υπογραμμίσω ότι οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν δύο ημέρες αφότου ο εν λόγω εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησία ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών που κατέφθασε στο Κίεβο σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών στην Ουκρανία και ειδικότερα για την απειλή νομοθετικής απαγόρευσης της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

δ) Τη συνεχιζόμενη προετοιμασία από την Βουλή της Ουκρανίας για την υιοθέτηση σε δεύτερη ανάγνωση του υπ’ αριθμ. 8371 νομοσχεδίου της κυβέρνησης της Ουκρανίας «Περί εισαγωγής τροποποιήσεων σε ορισμένους νόμους της Ουκρανίας σχετικά με τη δράση στην Ουκρανία θρησκευτικών οργανώσεων», σκοπός του οποίου είναι η απαγόρευση της Ουκρανικής Εκκλησίας:

«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η έμπρακτη απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και η διευκόλυνση της διαδικασίας της δημεύσεως των ιερών ναών και της ιδιοκτησίας της, γεγονός που δεν κρύβουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους και οι ίδιοι οι νομοθέτες».

ε) Τις διώξεις των πιστών της Ουκρανικής Εκκλησίας οι οποίες προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά ολοκληρωτικής αντιθρησκευτικής τρομοκρατίας (κλείσιμο ιερών Ναών και Μονών, παράνομες διώξεις, εξωδικαστικές τιμωρίες, κλείσιμο ενημερωτικών μέσων):

«Οι διώξεις των θρησκευόμενων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά ολοκληρωτικής αντιθρησκευτικής τρομοκρατίας, που περιλαμβάνει το κλείσιμο ιερών ναών και μονών, τις παράνομες διώξεις κληρικών και λαϊκών, τις εξωδικαστικές τιμωρίες, καθώς και το κλείσιμο ενημερωτικών πόρων, οι οποίοι αποκαλύπτουν την αλήθεια για τις διώξεις».

«Oι διώξεις γίνονται εναντίον όσων προσπαθούν να αποδείξουν τις παραβιάσεις της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι σε διεθνές επίπεδο και μεθοδεύονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει καταπνιγεί κάθε δημόσια μαρτυρία για τις θρησκευτικούς διωγμούς μέχρι τη στιγμή, που θα απαγορευθεί νομικά η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι χιλιάδες κοινότητές της στην Ουκρανία».

στ) Τις ποινικές κατηγορίες και την δικαστική διερεύνηση κατά πλήθους Σεβάσμιων Ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας:

«Παραλλήλως, συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση των ποινικών κατηγοριών κατά του καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ Παύλου, του μητροπολίτη Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως Λουκά, του μητροπολίτη Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου, του μητροπολίτη Μπάντσεν Λογγίνου και ολόκληρης σειράς κληρικών. Αναμένει το εφετείο ο μητροπολίτης Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση».

Το σχίσμα διευρύνεται

Το δυτικόφερτο καθεστώς Ζελένσκι με τη συνέργεια του σχισματικού μορφώματος του Επιφανίου και την αρωγή παραστρατιωτικών ομάδων, στρέφεται με μένος εναντίον της μαρτυρικής κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο αρχιτέκτων και εμπνευστής του Ουκρανικού Ψευδοαυτοκεφάλου, το NATOικό Πατριαρχείο Κων/Πόλεως μετά των Αυλικών του, νίπτει τας χείρας του στον μεγαλύτερο και αγριότερο διωγμό Ορθοδόξων που έχει καταγράψει η σύγχρονη Εκκλησιαστική Ιστορία.

Η απόφαση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου να εξαιρέσει από αποδέκτες της επιστολής του τις τέσσερις ελληνόφωνες Εκκλησίες (Κωνσταντινούπολης, της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αλεξάνδρειας) που αποφάσισαν να στηρίξουν τη παραεκκλησιαστική σχισματική δομή της Ουκρανίας δεν εκπλήσσει κανένα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
H Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία καταγγέλει τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας των πιστών
Το χρονικό μιας σκοτεινής δίωξης – Το μαρτυρικό φρόνημα του Μητροπολίτη Μπάντσεν
Βίαιες επιδρομές των σχισματικών Ουκρανών στον Ι. Ναό της Παναγίας του Καζάν στην πόλη Λαντίζιν
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παραποιεί την υπόθεση εναντίον του Μητροπολίτη Τούλτσιν Ιωνάθαν

Σχετικά άρθρα

Ίμβρου Κύριλλος προς Ψευδομακεδόνες Ιεράρχες: Αναγνωρίστε πρώτα την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας (Βίντεο)

«Να αναγνωριστεί η δέκατη πέμπτη «Εκκλησία» (σ.σ. Σχισματική Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας) για να προχωρήσουμε στην δέκατη έκτη (σ.σ. Ψευδομακεδονική Εκκλησία)»

Ο σχισματικός Ψευδομητροπολίτης Επιφάνιος στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικ. Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ

Η Σύναξη των Προκαθημένων στο Σαμπεζύ (2016) αποκαλύπτει το προσωπείο του Πατριάρχη Κων/Πόλεως και των συν αυτώ Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο Οικουμενιστικό Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ μετέβη ο...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.