Ελευθέριος Κοσμίδης

Ο Πατριάρχης βάφτηκε Πράσινος

εικόνα άρθρου: Ο Πατριάρχης βάφτηκε Πράσινος
Του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου επί δεκαετίες, «που ονομάστηκε «Πράσινος» Πατριάρχης και έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Είναι γνωστό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει το προσωνύμιο Πράσινος Πατριάρχης για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ίδιος το έχει περί πολλού αλλά και το γραφείο τύπου του Πατριαρχείου και οι Αρχιερείς που έχει στο φάσμα της επιρροής του, με τελευταίο τον Δημητριάδος Ιγνάτιο, δεν χάνουν ευκαιρία να μας υπενθυμίζουν την οικολογική του συνείδηση και ευαισθησία. Πάνω στην πράσινη ιδιότητα του Πατριάρχη επιχειρείται με όρους Μάρκετινγκ ένα rebranding, ομολογουμένως άνευ προηγουμένου.

Η ψυχολογία των χρωμάτων στο Branding

Σε όλες τις σχολές για νέους graphic designers & marketing, όταν συζητάμε για το branding μιας νέας μάρκας, το χρώμα που θα επιλεγεί δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το αντίθετο μάλιστα. Μελετώντας τα χαρακτηριστικά του πράσινο χρώματος, μαθαίνουμε πως πράσινο είναι το αγαπημένο χρώμα της φύσης – εάν η φύση έχει ένα αγαπημένο χρώμα. Το χρώμα αυτό διαδέχεται το καφέ του φθινοπώρου και το λευκό του χειμώνα. Αποτελεί το χαρακτηριστικό χρώμα της άνοιξης. Για κάποιους συμβολίζει την ίδια τη ζωή, σηματοδοτεί κάθε νέα αρχή, αλλά θεωρείται και χρώμα της ασφάλειας, της γονιμότητας και φυσικά του περιβάλλοντος. Ακόμα, είναι το χρώμα που αποπνέει ηρεμία και ειρήνη.

Αναμφισβήτητα το πράσινο χρώμα έχει θεραπευτικά αποτελέσματα σε εμάς, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, και είναι γνωστό ότι έχει ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη όραση. Δεδομένου ότι κυριαρχεί στο φυσικό κόσμο, το πράσινο χρώμα είναι ιδανικό υπόβαθρο για κάθε είδους σχεδιασμό. Τέλος υπάρχουν και σχετικές μελέτες που έδειξαν πως το πράσινο χρώμα βελτιώνει κατά 40% την ικανότητα ανάγνωσης ( όπως το ανοιχτό μωβ και το βιολετί κατά 73% την κατανόηση και το μπλε από 55 – 88% τη μάθηση).

Προσοχή όμως το πράσινο χρώμα συνδέεται και με το χρήμα και τον πλούτο!

Όμως το πράσινο παραπέμπει και σε κάτι που δεν είναι τόσο αθώο. Στο χρήμα. Το πράσινο είναι καλό χρώμα για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα χρηματοοικονομικά, καθώς επίσης αντιπροσωπεύει και τον πλούτο. Το πράσινο είναι επίσης σύμβολο κοινωνικού status, παραπέμπει στα χρήματα, τις τραπεζικές συναλλαγές, τις προσωπικές φιλοδοξίες και τον πλούτο”.

Οι marketing managers του Πατριάρχη, οι χρήσιμοι Αρχιερείς και οι φιλόδοξοι παρεπιδημούντες τη Φαναριώτικη αυλή, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και αυτόν τον συμβολισμό για το πράσινο χρώμα ειδικά με τώρα με την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Wendy R. Sherman στο Πατριαρχείο, το κλείδωμα της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Joseph Robinette Biden Jr. (Joe Biden), τα εγκαίνια του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν των δίδυμων πύργων, τη σύσταση του Νέου Καταστατικού Χάρτη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το αρνητικό κλίμα εκεί στην ομογένεια.

Στώμεν καλώς, αδελφοί. Έ! όχι και να βάλουμε αυτογκόλ, να “συμβολίσουμε” τον Πατριάρχη μας με το χρώμα που έχει το δολάριο!

Μεταξύ μας… όμως, ας κοιτάξουμε γύρω μας… Ο πλανήτης συγκλονίζεται από το τελικό στάδιο υλοποίησης των σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που περιλαμβάνει εμφύλιες συρράξεις, λαθροεποικισμούς και πολέμους. Είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για έλεγχο του πληθυσμού της Γης με θανάτους από τεχνητούς ιούς και κατασκευασμένες επιδημίες. Παράλληλα σημειώνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, αλλά καταγράφουμε και σεισμούς, φυσικά φαινόμενα και ίσως τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (αποκολλήσεις πάγων στους πόλους και αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης) στην ιστορία του πλανήτη.

Υπο αυτές τις συνθήκες οι επιπόλαιοι Brand Ambassadors του Πατριάρχη θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και λιγότερο ενθουσιώδεις. Γιατί δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο, να συνδέεται ένας θρησκευτικός ηγέτης με το χρήμα ή να παρουσιάζεται σαν οικολόγος “κατά φαντασίαν”, όταν η γη καταρρέει και πίσω από το πράσινο κίνημα των οικολογων δεσπόζουν βουνά πράσινων δολαρίων;

Και όλα αυτά με τη μανία να πρασινίσουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Έλεος….

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Παρέμβαση Βαρθολομαίου για το κλίμα από κοινού με γυναίκα “αρχιεπίσκοπο της Σουηδίας”
– Ο Οικ. Πατριάρχης συνυπέγραψε άρθρο για το κλίμα με γυναίκα Αρχιεπίσκοπο! Προσοχή σε μια…περίεργη…
– Παγκόσμια διακυβέρνηση ζητάει ο Πάπας Φραγκίσκος με αφορμή μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.