Επικαιρότητα
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η παγκόσμια ημέρα των ζώων
15 Οκτ 2022
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Σύγχρονα «φρούτα» (νέας) εποχής στο Ορθόδοξο Συναξάρι…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Η είδηση…
4 Οκτωβρίου. Με την ευκαιρία της εορτής της παγκόσμιας ημέρας ζώων, ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεδίπλωσε, μέσα από τα σκονισμένα συρτάρια, τις αναμνήσεις του από τα νεανικά του χρόνια στην Ίμβρο και τη σχέση του με τη φύση.
Στοργικός και δοτικός προς τα οικόσιτα ζώα στο νησί που μεγάλωσε, ο κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με ενημερωτικό άρθρο, έδειχνε ανέκαθεν έντονο ενδιαφέρον, τόσο για εκείνα, όσο και για τα ζώα που ζουν στο ευρύτερο οικοσύστημα της Ελλάδας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος παρουσιάστηκε και σε θέματα οικολογικής καταστροφής, θέτοντας τους προβληματισμούς του πρόσφατα στο συνέδριο που έλαβε χώρα στη Χάλκη, με θέμα «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική» αλλά και παλαιότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, τότε που καθιέρωσε με ειδική εγκύκλιο την 1 η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής και ικεσίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Ίσως κάποιοι -κακοπροαίρετα- σκεφτούν ότι ο πατριάρχης συγχρονίζεται απόλυτα με την παγκόσμια ατζέντα και ακολουθεί τη νέα μόδα, όπου η φιλοζωία, ως επικρατούσα τάση, τείνει να αντικαταστήσει τη φιλανθρωπία. Και τότε, ως από μηχανής θεός, επιστρέφει από τα βάθη του 2003 και βάζει τα πράγματα στη θέση τους ένα βιβλίο του Προκαθημένου. «Ότε ήμην παιδίον» ο τίτλος του, μέσα στο οποίο εμπεριέχεται μαθητική έκθεση του Βαρθολομαίου, με εκτενή επιχειρήματα υπέρ της φιλοζωίας. Ταυτόχρονα, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες του Ιεράρχη να φιλεύει και να χαϊδεύει με στοργή,συμπαθή οικόσιτα ζωάκια, στα πλαίσια της καμπάνιας υπέρ του περιβάλλοντος.
…οι εντυπώσεις …:
Και κάπως έτσι ο αναγνώστης παρασύρεται από τις θετικές εντυπώσεις που, εκ πρώτης, αποκομίζει από την είδηση: Η Ορθοδοξία μας συμβαδίζει με τις ανάγκες του σήμερα, αγαπάει τη φύση και τα έμβια όντα της. Εν συνεχεία, όμως, κερδίζουν, σταδιακά, έδαφος και εκείνα τα ακραία φαινόμενα, όπου το ζωάκι ειδωλοποιείται και ανεβαίνει πέντε επίπεδα πιο πάνω από τον άνθρωπο, ενώ καινοφανείς συνήθειες, όπως η αποκλειστική χορτοφαγία, «στρογγυλοκάθονται» στην κεφαλική θέση του οικογενειακού τραπεζιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όλα βαίνουν «καλώς». Μία ακόμη παγκόσμια ημέρα παίρνει τη θέση της στο καλεντάρι του Πολίτη, αλλά και στο Συναξάρι, και η οικουμένη είναι έτοιμη για αλλαγές, ενόψει της κλιματικής κρίσης που απασχολεί αυτόν τον καιρό την παγκόσμια ατζέντα. Και το Πατριαρχείο μας, βεβαίως, που, ω της συγκυρίας, συγχρονίζεται με την ατζέντα.
…και στο βάθος, ο κήπος με τα νέα «φρούτα»
Ενώ τα πλαίσια της αγάπης για το περιβάλλον μοιάζουν να είναι το ζητούμενο για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τα υπόλοιπα έμβια όντα, δυστυχώς έχει διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, που τα ζώα ξαφνικά αποκτούν ψυχή (και μάλιστα ισότιμη με την ανθρώπινη) και η φιλοζωία αρχίζει να κλίνει οριακά προς την ζωολατρία. Τα φαινόμενα, όμως, αυτά είναι τελείως ξένα προς την Ορθόδοξη παράδοση, που, μέσω της ιεράρχησης των έμβιων όντων, με άρχοντα επί γης τον άνθρωπο στην Αγία Γραφή, ξεκαθαρίζει απόλυτα τι είναι φυσιολογικό και τι παρέκκλιση.
Από την άλλη, θεμελιώνεται η καθιέρωση της 1ης Σεπτεμβρίου ως παγκόσμιας ημέρας προσευχής και ικεσίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τον ίδιο τον κ. Βαρθολομαίο. Μία ενέργεια που, αφενός μεν, δεν αποτρέπει τα ακραία φαινόμενα ζωοφιλίας, αφετέρου, βάζει την κτίση πάνω από τον Δημιουργό. Έπειτα προκύπτει ένα καίριο ερώτημα: από πότε δημιουργήθηκε η ανάγκη να συσταθεί νέο Συναξάρι με παγκόσμιες ημέρες και καινοτόμες προσευχές, τις οποίες μάλιστα σπεύδει να στηρίξει ένθερμα και ο Πάπας; Τι λιγότερο έχουν τα αιτήματα της Θείας Λειτουργίας προς τον Χριστό «…υπέρ ευφορίας των καρπών της γης και καιρών ειρηνικών;» και δεν είναι αρκετά για να δείξουν ότι η Εκκλησία προσεύχεται ούτως ή άλλως με αγάπη για την κτίση όλη;
Έφτασε ο καιρός μάλλον, όπου οι καινοτομίες των νέων εποχών έχουν υιοθετηθεί και από την Εκκλησία μας, βάζοντας στην άκρη την παράδοση και ανοίγοντας χώρο για νέες επινοήσεις που εξυπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες και ακρότητες. Για να εκπληρωθεί μία από τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης που λέει ότι: «καὶ λόγους πρὸς τὸν Ὕψιστον λαλήσει καὶ τοὺς ἁγίους Ὑψίστου παλαιώσει καὶ ὑπονοήσει τοῦ ἀλλοιῶσαι καιροὺς καὶ νόμον. καὶ δοθήσεται ἐν χειρὶ αὐτοῦ ἕως καιροῦ καὶ καιρῶν καὶ ἥμισυ καιροῦ» Δανιήλ. 7,25
(μετάφραση: Αυτός θα εκσφενδονίσει λόγους αλαζονικούς και υβριστικούς εναντίον του Υψίστου Θεού. Θα καταδιώξει και θα αχρηστεύσει τους αγίους του Υψίστου Θεού. Θα σχεδιάσει να αλλάξει τους καιρούς και τον νόμον του Θεού, να δημιουργήσει νέαν τάξιν πραγμάτων. Μέχρις ωρισμένου καιρού θα παραχωρηθεί εις αυτόν μία τέτοια εξουσία).
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Η Οικολογία είναι ο δούρειος ίππος του Οικουμενισμού
– Η νέα τριπλέτα: Πατριάρχης, Ορθοδοξία, Οικολογία
– Εγκύκλιοι Οικολογίας με πλασάρισμα νεοειδωλολατρείας