Ελένη Καμπούρη

O πρέσβης της Σερβίας καταγγέλλει ότι ξεκίνησε ο διωγμός της Ορθοδοξίας στο Κόσοβο

εικόνα άρθρου: O πρέσβης της Σερβίας καταγγέλλει ότι ξεκίνησε ο διωγμός της Ορθοδοξίας στο Κόσοβο
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη

Ανάβει η σπίθα ενός νέου Ιερού πολέμου κατά της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια;


Ξεκίνησε η δίωξη των κληρικών και των μοναχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Δημοσίευμα(1) αναφέρει ότι ο πρέσβης της Σερβίας Dušan S. Spasojević καταγγέλλει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι “ο Πρωτοσύγκελος Φώτιος, επί χρόνια ηγούμενος του μοναστηριού Ντέβινα Βόντα στο δήμο Ζβέτσαν, απελάθηκε χθες από το Κόσοβο και τα Μετόχια χωρίς την σχετική απόφαση και χωρίς καμία εξήγηση”.

Συνεχίζει(2) λέγοντας ότι “Πρόκειται για μία βάναυση, αυθαίρετη και χωρίς νομική υπόσταση εκδίωξη εκκλησιαστικού προσώπου, μη επιτρέποντας σε αυτόν να εκτελεί την εκκλησιαστική του αποστολή, δίωξη η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράδειγμα παραβίασης των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων”.

Συμπληρώνει ότι “Με την πράξη αυτή ουσιαστικά ξεκίνησε ανοιχτά η δίωξη των κληρικών και των μοναχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Κόσοβο και τα Μετόχια, η οποία είναι απαράδεκτη και επιδεινώνει τη διεθνοτική και διαθρησκευτική κατάσταση στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιου είδους ενέργειες στη συγκεκριμένη περιοχή. Παλιότερα είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Πατριαρχείο της Σερβίας η απόφαση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου να σταματήσει 30 προσκυνητές που πήγαν να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος σε εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα στην περιοχή της Κλίνα.

Τη συγκεκριμένη περιοχή αναγκάστηκαν οι Σέρβοι κάτοικοι της το 1999 να την εγκαταλείψουν, κατόπιν βιαιοπραγιών που υπέστησαν από τους κοσοβάρους εξτρεμιστές. Τότε είχε αντιδράσει έντονα ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, λέγοντας ότι αρχές του Κοσόβου έχουν προβεί αρκετές φορές στη καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών, με κύριο στόχο το χριστιανικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τους Ορθοδόξους. Κάλεσε τότε όλους τους αρμόδιους φορείς να ευαισθητοποιηθούν για τις άδικες αυτές ενέργειες που πραγματοποιούνταν εναντίον των Ορθοδόξων της περιοχής(3).

Σε μια περιοχή όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με το ΝΑΤΟ να προσπαθεί να απομακρύνει τη ρωσική επιρροή από την περιοχή, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να στρέφει το ενδιαφέρον της στην ορθόδοξη Σερβία, και τα “μαγειρέματα” της σε Σκόπια και σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη να είναι πιο εμφανή από ποτέ, μήπως αυτοί οι διωγμοί των κληρικών και των μοναχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Κόσοβο αποτελούν τη σπίθα που μπορεί να βάλει φωτιά στα Βαλκάνια και να δημιουργήσει έναν άλλο νέο Ιερό πόλεμο που θα είναι ένας νέος διωγμός της Ορθοδοξίας;

Με τα γεωπολιτικά συμφέροντα να “φωνάζουν” και τη θρησκευτική κακομεταχείριση των ορθοδόξων χριστιανών της περιοχής να είναι μία απτή πραγματικότητα, δε μένει παρά να αναλογιστούμε τι στάση θα κρατήσει το Φανάρι και ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος, με ορμητήριο τη μιαρή “σύνοδο” του Κολυμπαρίου, πρόσφατα αναγνώρισε αυτοκεφαλία σε αυτοχειροτόνητους, αναθεματισμένους και σχισματοαιρετικούς ουκρανούς, κάτι το οποίο έφερε την απόλυτη καταστροφή και αφόρητο πόνο. Ελπίζουμε η φωτιά αυτή να μην μεταφερθεί χαμηλότερα στη γειτονιά μας.

Αναμένουμε τις εξελίξεις!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Αυτονόητη ουτοπία
Οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη
Καταλαβαίνει η Ελλάδα ότι οι Βορειοηπειρώτες θα την πληρώσουν;

Σχετικά άρθρα

Και επίσημα στην Ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων οι Επίσκοποι της πρώην Αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας του Πατριαρχείου Σερβίας

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Εκκλησιαστικά ζητήματα γεωστρατηγικών προδιαγραφών στο γειτονικό ψευδοκράτος των Σκοπίων με την φαναριώτικη υπογραφή

Ξεκίνησε η διαδικασία ενοποίησης της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Η Εκκλησία της Σερβίας φαίνεται ότι μέσα σε αυτό τον συσχετισμό των δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο βρήκε τα στοιχεία εκείνα που της επέτρεψαν να θεραπεύσει το σχίσμα που ταλάνιζε την εκκλησιαστική της υπόσταση και ιστορία

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.