Επικαιρότητα

Ο ψευδο-μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος βραβεύει τους ιερόσυλους καταληψίες Ιερού Ναού της Ουκρανικής Εκκλησίας

εικόνα άρθρου: Ο ψευδο-μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος βραβεύει τους ιερόσυλους καταληψίες Ιερού Ναού της Ουκρανικής Εκκλησίας

Ο προκαθήμενος των σχισματικών Ουκρανών αποκάλεσε τις άνομες δραστηριότητές του «ιερέα»-εισβολέα, Νικολάι Γκοπάινιτς, ως «ανιδιοτελής εργασία προς όφελος της εκκλησίας»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την 19η Αυγούστου, ο ψευδο-μητροπολίτης Κιέβου, Σερχίι Πέτροβιτς [Επιφάνιος] Ντουμένκο, μετέβη στον βιαίως καταληφθέντα από τους σχισματικοαιρετικούς Ουκρανούς, Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στη Μπίλα Τσέρκβα [1].

Μέσα σε μία εθνικιστική/στρατιωτική ατμόσφαιρα [2], «τέλεσε» Θεία Λειτουργία και επιβράβευσε τους υποστηρικτές της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι εισέβαλαν και υφάρπαξαν διά της βίας τον Ιερό Ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την 10η Ιουλίου 2023.

Βράβευση του διοργανωτή της βίαιης υφαρπαγής του Καθεδρικού Ναού στη Μπίλα Τσέρκβα, «ιερέα» Νικολάι Γκοπάινιτς

Ο αχειροτόνητος και άνευ ιερωσύνης, Επιφάνιος Ντουμένκο, βράβευσε τον διοργανωτή της βίαιης κατάληψης/υφαρπαγής του Καθεδρικού Ναού στη Μπίλα Τσέρκβα, «ιερέα» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, Νικολάι Γκοπάινιτς, απονέμοντάς του το δικαίωμα να φοράει μίτρα [3].

Φωτογραφία που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τον «Μητροπολίτη» Μπίλα Τσέρκβα, Ευστράτιο Ζόρια, παρουσιάζει τον Νικολάι Γκοπάινιτς να ασπάζεται μέσα στον Ι. Ναό τη μίτρα που υποβαστάζει με τα δυο του χέρια ο ψευδο-μητροπολίτης Επιφάνιος [4]. 

Ο σχισματικός προκαθήμενος της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας εξύμνησε τον «ιερέα»-εισβολέα Γκοπάινιτς, αποκαλώντας τις άνομες και βλάσφημες δραστηριότητές του ως «ανιδιοτελής εργασία προς όφελος της εκκλησίας». 

Παράσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, «ευλογημένα γράμματα» στους εμπλεκόμενους

Ο «Μητροπολίτης» Κιέβου απένειμε το παράσημο του «Γεώργιου του Νικηφόρου» στον Δήμαρχο της Μπίλα Τσέρκβα, καθώς και το παράσημο του «Αγίου Βλαδίμηρου» στον Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, επιβράβευσε τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους με «ευλογημένα γράμματα».

Ιστορικό του εισβολέα «ιερέα» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας

Στην Μπίλα Τσέρκβα, οι σχισματικοαιρετικοί του εκκλησιαστικού μορφώματος της Ουκρανίας κατέλαβαν έπειτα από δύο βίαιες απόπειρες τον Καθεδρικό Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της κανονικής και διωκόμενης Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Και οι δύο προσπάθειες υφαρπαγής του Ι. Ναού καθοδηγήθηκαν από τον «ιερέα» του μορφώματος της Ουκρανίας και ταυτόχρονα, αναπληρωτή του δημοτικού συμβουλίου της Μπίλα Τσέρκβα, Νικολάι Γκοπάινιτς [5]: 

α) Την 4η Ιουλίου 2023, περίπου στις 9:30 μ.μ., έγινε η πρώτη προσπάθεια κατάληψης. Μία ομάδα γυμνασμένων νεαρών σκαρφάλωσε πάνω από την περίφραξη και προσπάθησε να σπάσει τις πόρτες, όμως εμποδίστηκε από τους ενορίτες του Ιερού Ναού, καθώς και την Αστυνομία (η οποία εξακολουθούσε να εφαρμόζει τον Νόμο εκείνη τη μέρα). 

β) Την 10η Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε η προκλητική κατάληψη του Καθεδρικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μπίλα Τσέρκβα, από τους «ιερείς» και τους υποστηρικτές της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, με τη συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την βίαιη προσπάθεια υφαρπαγής του Ναού, έτερος «ιερέας» του ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, ο Αντρέι Μίσκο (εφημέριος της ενορίας της δομής του «Μητροπολίτη» Κιέβου, Επιφανίου Ντουμένκο, στο χωριό Stavische), επιχειρούσε επί τρεις ώρες να σπάσει τις πλευρικές πόρτες του Καθεδρικού Ναού, πρώτα με ένα ηλεκτρικό πριόνι και στη συνέχεια με μια βαριοπούλα και ένα λοστό.  

Εισβολών συνέχεια: Κατάληψη δεύτερου Ιερού Ναού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μπίλα Τσέρκβα

Το άνομα έργα των υποστηρικτών ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας συνεχίστηκαν στην Μπίλα Τσέρκβα, καθώς την 2α Αυγούστου κατελήφθη και δεύτερος Ιερός Ναός της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται πλησίον του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης του Κυρίου [6]. 

Ο «ιερέας» Νικολάι Γκοπάινιτς φαίνεται ότι πρωταγωνίστησε και σε αυτή την ανίερη κατάληψη του Ναού, καθώς δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης [7]:

«Σήμερα σκαρφαλώσαμε από το παράθυρο και τώρα προσπαθούμε να ανοίξουμε αυτό το ιερό ώστε όλοι να μπορούν να μπουν εδώ».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
«Ιερέας» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας σπάει με βαριοπούλα την πόρτα Ι. Ναού της διωκόμενης Ουκρανικής Εκκλησίας
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας στο πλευρό των διωκόμενων νεομαρτύρων Ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας
Σέρνουν στην αστυνομία για απολογία τον αγωνιστή Επίσκοπο Ζαπορόζιε Λουκά- ήταν θέμα χρόνου
Διωγμός Ουκρανικής Εκκλησίας: Πενταετής φυλάκιση στον Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.