Επικαιρότητα

Ο Ρουμάνος Ορθόδοξος Επίσκοπος Σωφρόνιος παρακολουθεί λειτουργία Ουνιτών και μνημονεύεται ως «Ιεράρχης ημών» (βίντεο)

εικόνα άρθρου: Ο Ρουμάνος Ορθόδοξος Επίσκοπος Σωφρόνιος παρακολουθεί λειτουργία Ουνιτών και μνημονεύεται ως «Ιεράρχης ημών» (βίντεο)

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, επί τη εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο Επίσκοπος Σωφρόνιος της Ορθοδόξου Ρουμανικής Επισκοπής της Οραντέα, στη Μητρόπολη της Τρανσυλβανίας, στη Ρουμανία, παρακολούθησε την λειτουργία της τοπικής λεγομένης «Ελληνο-καθολικής Εκκλησίας», επί τη 25η επετείω της ενθρονίσεως του τοπικού Ελληνο-καθολικού Επισκόπου Βιργιλίου Μπερτσέα.

Επί τη ευκαιρία αυτή, ο Επίσκοπος Σωφρόνιος προσευχήθηκε με τους Ελληνο-καθολικούς και παρέμεινε καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας, δίχως να συλλειτουργήσει με αυτούς. Παρά ταύτα, οι Ελληνο-καθολικοί μνημόνευσαν το όνομά του τρεις φορές διαρκούσης της λειτουργίας, αποκαλώντας τον «Ιεράρχη ημών, την αυτού αγιότητα Σωφρόνιο», ενεργώντας σαν να ήταν εκείνος Ελληνο-καθολικός Επίσκοπος. Ο Επίσκοπος Σωφρόνιος αποδέχθηκε ευλαβικώς την τιμή, σημειώνοντας πάνω του το σημείο του Σταυρού και κάνοντας ευλαβική υπόκλιση.

Οι Ελληνο-καθολικοί επίσημοι εξέθεσαν προς προσκύνηση τα αποκαλούμενα «ιερά λείψανα» των επτά Ελληνο-καθολικών «επισκόπων» που απέθαναν στις φυλακές του κομμουνιστικού καθεστώτος, επειδή δεν δέχθηκαν να επιστρέψουν στην Ρουμανική Ορθόδοξο Εκκλησία, όταν το καθεστώς διέλυσε την καλούμενη Ουνιτική Εκκλησία της Ρουμανίας και την ενσωμάτωσε με προεδρικό διάταγμα στην Ρουμανική Ορθόδοξο Εκκλησία. Οι τελευταίοι «αγιοποιήθηκαν» από τον αιρετικό Πάπα Φραγκίσκο κατά το τελευταίο ταξίδι του στη Ρουμανία τον Μάιο-Ιούνιο 2019.

Ο Επίσκοπος Σωφρόνιος δικάστηκε από τη Ρουμανική Σύνοδο και ευρέθη ένοχος διακοινωνίας (intercommunio) με τον ίδιο αποκαλούμενο Επίσκοπο Βιργίλιο Μπερτσέα το 2008, όταν συμμετέσχε στην ακολουθία του καθαγιασμού του Μεγάλου Αγιασμού την ημέρα των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου 2008.

Τότε συγχωρήθηκε από την Σύνοδο , η οποία λέγεται ότι έλαβε υπ΄ όψιν την συντριβή και μεταμέλειά του. Στην πραγματικότητα ο Σωφρόνιος δεν έδειξε καμμία μεταμέλεια και συνέχισε να συνεργάζεται με τους Ελληνο-καθολικούς, που τώρα τον παραδέχονται ως ένα από τους δικούς τους.

Οι άνθρωποι στην Επισκοπή της Οραντέα είναι συγκλονισμένοι από αυτή τη νέα προδοσία της Πίστεως εκ μέρους του Επισκόπου τους, και απαιτούν από την Ιεραρχία να δικαστεί και καθαιρεθεί ως ένοχος αποστασίας, συμμετοχής σε συμπροσευχή με αιρετικούς και αποδοχής των ονομαζομένων μαρτύρων των αιρετικών.

Η Επισκοπή της Οραντέα έχει μια μακρά παράδοση ορθοδόξου αγώνος κατά των μεθοδεύσεων της επιθετικής ουνιτικής πολιτικής για την μεταστροφή τους στον Καθολικισμό. Κατά την πάροδο των χρόνων, πολλοί θυσίασαν την ζωή τους για την υπεράσπιση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος Σωφρόνιος φαίνεται να είναι ο πρώτος επίσκοπος που δείχνει τέτοια λατινοφροσύνη στην Επισκοπή αυτή.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Επίσκοπος Σωφρόνιος καθαίρεσε τον Ρουμάνο Ιερέα Κοσμίν-Φλορίν Τριπόν, που είχε διακόψει την μνημόνευσή του στις Ακολουθίες, για τον λόγο της συμμετοχής του στη Σύνοδο της Κρήτης του 2016 και της υπογραφής των κειμένων της.

Σχετικά άρθρα

Συμπροσευχήθηκε με αιρετικούς ο Μητροπολίτης Σουηδίας με αφορμή την επέτειο της δεκαετούς αρχιερατείας του

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Δε βιώνεται έτσι η Ορθοδοξία… με την καταπάτηση των κανόνων και την μύηση σε μία καινούργια «πίστη», αυτή του Οικουμενισμού

Αυστραλιανές κολακίες και φιλοφρονήσεις

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Εάν λοιπόν οι κ.Βαρθολομαίος και κ.Μακάριος επιθυμούν να γίνουν επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσι και διάδοχοι του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, θα πρέπει να τον μιμηθούν χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην Πίστη

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.