π. Νικόλαος Μανώλης
Ο Σταυρός του Χριστιανού που οδηγεί στον Παράδεισο
19 Σεπ 2023
Ἄρθρο τοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη
«Δεν υπήρξε Άγιος που δεν υπέφερε…»
Όλοι γνωρίζουμε πως ο ομολογιακός αγώνας του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη, ευλογήθηκε από τον γέροντά του, τον προηγούμενο της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους, μακαριστό γέροντα Αγάθωνα. Αυτό όμως που μπορεί να μην έχουμε προσέξει είναι πως την εισαγωγή των ομιλιών του παπαΝικόλα συνοδεύουν οι σύντομες φράσεις του γέροντά του για το τι είναι πραγματικά η βίωση της Ορθόδοξης Πίστης.
Λέει λοιπόν ο μακαριστός Κωνσταμονίτης γέροντας: «Η Ορθοδοξία βιώνεται να ψηλαφείς, να ζεις, να είσαι ήρεμος, γεμάτος, καλυμμένος, αναπαυμένος, χαρούμενος, ευτυχισμένος, να ζεις από εδώ τον Παράδεισο».
Το ερώτημα που γεννάται σε πολλούς αδελφούς μας, είναι πώς θα μπορέσουμε σήμερα, το 2021, να βιώσουμε όλη αυτή τη θαυμαστή κατάσταση που περιγράφει ο γέροντας Αγάθωνας;
Μπροστά στο δυσοίωνο μέλλον, πού είναι η βίωση της Ορθόδοξης Πίστης, όπως αυτή περιγράφεται από τον αγαπημένο μας γέροντα Αγάθωνα; Πώς το φως της Ορθοδοξίας θα υπερνικήσει το σκότος που απλώνει η σύγχρονη ιστορία;
Σε ομιλία του, ο π. Νικόλαος Μανώλης εξηγεί πως ο Σταυρός του Χριστιανού, το μαρτύριο, ο πόνος, οδηγούν στον Παράδεισο.
Ο ίδιος επισημαίνει: «Ο Σταυρός ήταν το πιο ατιμωτικό όργανο. Επειδή όμως μάζεψε επάνω του όλα τα μαρτύρια του Κυρίου μας, καυχόμαστε γι’ αυτόν. Εμείς καυχόμαστε για τα μαρτύρια του Χριστού. Δεν θέλουμε έναν Χριστό που δεν έχει πάθει. Θέλουμε έναν Χριστό που έχει πάθει, που έχει μαρτυρήσει για εμάς. Γι’ αυτό ερωτευόμαστε τον Χριστό, γιατί έχυσε το αίμα του και απέδειξε πόσο μας αγαπάει».
Πρόκειται λοιπόν γι’ αυτή την κατάσταση που παρουσιάζεται μέσα από το: «Ἐμοί δέ μή γένοιτο καυχᾶσθαι εἰ μή ἐν τῷ σταυρῷ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ». (Γαλ. στ’ 14)
Μπορεί να υποφέρουμε ανθρώπινα και κοσμικά, όμως θέλουμε να καυχόμαστε για τον Σταυρό που σηκώνουμε για χάρη του Χριστού. Εμείς οι άνθρωποι ό,τι υποφέρουμε από αγάπη για τον Κύριό μας, είναι θυσία, κόπος και μαρτύριο. Λέει συγκεκριμένα ο γέροντάς μας ότι «Ο Θεός δίνει τις τιμωρίες και τα μαρτύρια. Ο Θεός δίνει και την απόλαυση. Οι μάρτυρες απολαμβάνουν (…) Και άλλοι παθαίνουν… το θέμα είναι πού βρίσκουν παρηγοριά. Εμείς βρίσκουμε παρηγοριά στην Πίστη. Τα υποφέρουμε αυτά και ο πόνος μειώνεται. Η χηρεία, το πένθος, η ορφάνια, και όλα στον χριστιανισμό ενδύονται με τη Χάρη του Θεού. Ο Θεός έρχεται στη ζωή μας ως χρόνος και ως τρόπος, μας ευλογεί και μας ξεκουράζει από το βάρος».
Επιπλέον, μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη μαθαίνουμε ότι δεν υπήρξε Άγιος που δεν υπέφερε. Ως το άκρον άωτον αυτής της ευλογημένης κατάστασης παρουσίασε το κοσμικό φρόνημα. Ο κοσμικός άνθρωπος, ο άνθρωπος που βρίσκεται μακριά από τον Θεό, τρελαίνεται, χάνεται, δεν αντέχει στην δυσκολία.
Αυτή είναι λοιπόν η βίωση της Ορθόδοξης Πίστης που περιγράφει ο μακαριστός γέροντας Αγάθωνας στο εισαγωγικό μέρος των ομιλιών του π. Νικολάου Μανώλη. Οι ασθενικές, ανθρώπινες δυνάμεις μας μπορεί να μην μπορούν να συλλάβουν πως μέσα από τον πόνο, έρχεται η πνευματική ωφέλεια. Όμως, ο Κύριος δίνει απλόχερα μισθό πνευματικό και νουθετεί ως εξής:
«ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρον αὐτοῦ καί ἀκολουθείτω μοι. Ὃς γάρ ἐάν θέλῃ τήν ψυχήν αὐτοῦ σῶσαι ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ΄ ἂν ἀπολέσει τήν ψυχήν αὐτοῦ ἕνεκεν ἐμοῦ καί τοῦ εὐαγγελίου σώσει αὐτήν. Τί γάρ ὠφελεῖ ἄνθρωπον κερδῆσαι τόν κόσμον ὅλον καί ζημιωθῆναι τήν ψυχήν αὐτοῦ;» (Μαρκ. 8,34-37)
Αδελφοί μου, πού ωφελήθηκαν οι αρχιερείς, ιερείς και το ταλαίπωρο ποίμνιο που ακολούθησαν τις κυβερνητικές εντολές εντός των Εκκλησιών; Άφησαν στην άκρη τον Σταυρό του Χριστού, μασκοφορέθηκαν και τώρα ετοιμάζονται να εμβολιαστούν και μέσα στον Οίκο Του. Τι ωφελεί τις ψυχές τους ακόμη και όλον τον κόσμο να κερδίζουν και όλη την εύνοια των υγειονομικών τραμπούκων να απολαύσουν, αν δεν έχουν την εύνοια του Θεού;
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ