Συνεργατες

Ο «θησαυρός» της ταπείνωσης του Αββά Ισαάκ του Σύρου (Α΄ Μέρος)

εικόνα άρθρου: Ο «θησαυρός» της ταπείνωσης του Αββά Ισαάκ του Σύρου (Α΄ Μέρος)
Της Ολυμπίας
αποκλειστικά για την katanixi.gr

«Χωρίς την ταπείνωση όλα είναι μάταια!» (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Α΄ Μέρος

Μέσα από τον «θησαυρό» της ταπείνωσης του Αββά Ισαάκ του Σύρου, αν μπορούμε κι εμείς να μελετάμε τακτικά τα κείμενά του -έστω και λίγο από το διαδίκτυο- αφού πολύ θα ωφεληθούμε, διότι θα οδηγηθούμε από τον Άγιο στο ορθόδοξο ασκητικό πνεύμα.

Από αυτό το «θησαυρό» πήρε ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος, ο Αγιορείτης και πλούτισε πνευματικά. Μελέτησε τα κείμενα του Αββά Ισαάκ με πολύ προσοχή και έτσι αγάπησε περισσότερο από όλα την ταπείνωση και την άσκηση. Διότι έμεινε και ο ίδιος ένας ταπεινός και Άγιος μοναχός εκεί στό Άγιο Όρος.

Με την Χάρη του Θεού και με την θερμή πρεσβεία της Κυρίας Θεοτόκου, αλλά και την πρεσβεία του Οσίου Ισαάκ, πέρασε ολόκληρο το Ορθόδοξο ασκητικό μοναστικό βίωμα και το ορθόδοξο ήθος του Ευαγγελίου με την πολλή του αγάπη στον Κύριο, μέσα από την καρδιά του, σε κάθε ένα πονεμένο και απελπισμένο συνάνθρωπό του.

Αλλά και σε κάθε πλανεμένο, μοναχικό, και ευρισκόμενο σε μία σοβαρή πνευματική σύγχυση ταλαιπωρημένο, αλλά και φοβισμένο άνθρωπο. Ο οποίος απευθύνθηκε σε εκείνον, τον απλό, και τον πραγματικά ταπεινό μοναχό, τόν Άγιο Αγιορείτη Γέροντα Παΐσιο, ζητώντας το έλεος του Θεού και την σωτηρία της ψυχής του.

Αλήθεια, πόση ομοιότητα και χάρη υπάρχει στους λόγους του Αγιορείτη Αγίου Γέροντα Παϊσίου! Πάντοτε σε συνάρτηση με αυτούς τους λόγους του Οσίου Ισαάκ του Σύρου, από τον οποίο αληθινά εμπνεύστηκε μέσα από το ουσιαστικά ταπεινό και θυσιαστικό φρόνημα ο Άγιος Γέροντας, και τα εφάρμοσε στην ασκητική ζωή του!

Αυτοί οι λόγοι έγιναν για τις μέρες μας, λόγοι αφυπνίσεως και επίσης λόγοι παρακλήσεως γιά κάθε φιλότιμο και καλοπροαίρετο ορθόδοξο πιστό άνθρωπο πού διαβάζει με τ α π ε ι ν ό φρόνημα τά βιβλία του!

Ο Αββάς Ισαάκ ο Σύρος, έχει γράψει πολύ σημαντικά λόγια για την Θεϊκή αρετή της ταπείνωσης!!!

Τα οποία εμείς θα πρέπει να τα διαβάζουμε πάρα πολλές φορές για να μπορέσουμε να τα αφομιώσουμε, και πραγματικά για να καταφέρουμε ακριβώς όπως έκανε και ο Άγιος, και για να τα ε φ α ρ μ ό σ ο υ μ ε στη ζωή μας.

Ώστε μέσα από την δική μας άσκηση, με την Θεία χάρη να αποκτήσουμε την Θεϊκή και την αληθινά ακατάληπτη αρετή της ταπεινοφροσύνης.

– Υπενθυμίζουμε από τα πολύ σημαντικά λόγια του Αγίου τα εξής: (1)

– “Μακάριος όποιος εγνώρισε τις αδυναμίες του, που είναι το θεμέλιο κάθε αρετής!

… Διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει την αδυναμία του, εάν δεν πέσει σε ψυχικούς και σωματικούς πειρασμούς!!!

Τότε προσεύχεται και συντρίβεται και ταπεινώνεται.

Η αμοιβή δε δίνεται στον άνθρωπο για την αρετή του, αλλά για την ταπείνωσή του.

Χωρίς την ταπείνωση όλα είναι μάταια!…

Όταν πράγματι ταπεινωθεί η καρδιά, τότε την περικυκλώνει το έλεος του Θεού και πληρούται χαράς και ευφροσύνης.

Τότε δεν προσεύχεται με βία, αλλά με χαρά!…”.

Ο Θεός αγαπά τόσο πολύ τους ταπεινούς, όπως τα Σεραφείμ!…

Όποιος επιθυμεί τα θελήματα του Θεού, έχει οδηγούς τους αγγέλους.

Όποιος υπομένει με υπομονή και ταπείνωση τις συκοφαντίες, έφτασε στην τελειότητα και θαυμάζεται από τους αγγέλους!…

Όποιος ζητάει την τιμή, φεύγει απ’ αυτόν η τιμή.

Όποιος αποφεύγει την τιμή, η τιμή τον ακολουθεί και γίνεται κήρυκας της ταπεινώσεως του σε όλους τους ανθρώπους.

Εάν καταφρονείς τον εαυτό σου, ότι τίποτε δεν είσαι χωρίς τη χάρη του Θεού, για να μην τιμηθείς από τους ανθρώπους, θα σε φανερώσει για την ταπείνωσή σου.

Εάν από αληθινή ταπείνωση κατηγορήσεις τον εαυτό σου, θα επιτρέψει ο Θεός σε όλα τα κτίσματά του να σε επαινέσουν…

… Και θα ανοίξει μπροστά σου η πόρτα της δόξας του Πλαστουργού σου, και θα σε επαινέσουν, διότι αληθινά έγινες και στην πραγματικότητα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού.

Και αν κανείς υπομένει και πείνα και δίψα για την αγάπη του Θεού, όπως οι Α π ό σ τ ο λ ο ι και οι Μ ά ρ τ υ ρ ε ς, θα τον μεθύσει ο Θεός με τα επουράνια αγαθά Του.

Και όποιος δεν έχει να ντυθεί για την αγάπη του Θεού, τον ντύνει ο Θεός με τη στολή της αφθαρσίας και της δόξας Του”.

Μόνο αυτό επιθυμεί ο ταπεινόφρων άνθρωπος να πει και να ζητήσει στην προσευχή του: «Κύριε γεννηθήτω ἐ­π’ ἐ­μοί τό Πανάγιον Σου θέλημα».

«Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν»!!!

Συνεχίζεται…

  • 1. Θησαυρίσματα Σοφίας για την αρετή της ταπείνωσης Του Αββά Ισαάκ του Σύρου. https://enromiosini.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Σχετικά άρθρα

Το ευλογημένο Τριώδιο και ο δαιμονισμένος Καρνάβαλος (Βίντεο 2019)

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη Ἡ τεράστια απόσταση πού χωρίζει τούς χριστιανούς καί τήν εὐλογημένη περίοδο τοῦ Τριωδίου ἀπό τούς καρναβαλιστές καί τή δαιμονισμένη παράδοση τοῦ Καρνάβαλου…

Ο Πάπας Φραγκίσκος προλογίζει το βιβλίο του Περγάμου Ιωάννη

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Την κακία αυτή του Πάπα, που τον χώρισε από την Αλήθεια, ζήλεψε ο «θεολόγος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θέλησε να μιμηθεί το ταλέντο της Δύσης, να εφευρίσκει έτερα Ευαγγέλια

Ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας ο Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Η μαχητικότητά του και η εμμονή του στην ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου τον έκαναν να ξεχωρίσει κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο έλεγξαν το δόγμα της δυσσεβείας του Αρείου…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.