Ελευθέριος Κοσμίδης

Ο θρησκευτικός τουρισμός ως  Δούρειος ίππος του Οικουμενισμού 

εικόνα άρθρου: Ο θρησκευτικός τουρισμός ως  Δούρειος ίππος του Οικουμενισμού 
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η βαριά Τουριστική βιομηχανία (μαμωνάς) και η πίστη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την Παρασκευή 6 Μάϊου 2022 έλαβε χώρα στα Χανιά, σε πολυτελέστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα, λίγο έξω από την Αγία Μαρίνα, συνέδριο του Economist για τον θρησκευτικό Τουρισμό.

Εκεί είδαμε πρωτοκλασάτους πολιτικούς της Ελληνικής κυβέρνησης και θρησκευτικούς ηγέτες της Εκκλησίας της Κρήτης, της Εκκλησίας της Ελλάδας, αλλά και εκπροσώπους του διεθνούς διαθρησκειακού διαλόγου να συμφωνούν, να συναινούν και να συνεργάζονται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. 

Στο συνέδριο απηύθυναν μήνυμα, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης και ο διευθυντής του powergame.gr Ευτύχης Παλλήκαρης.

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι θέμα πίστεως 

Η Κατάνυξη είναι ένα μικρό Ορθόδοξο, Ιεραποστολικό, Αντιοικουμενιστικό διαδικτυακό μέσο, που αγωνίζεται στα χνάρια του ιδρυτή του, μακαριστού ομολογητή πρωτοπρεσβυτέρου π.Νικολάου Μανώλη, να δώσει την μαρτυρία της Ορθοδοξίας, με την Αποτείχιση από την παναίρεση του Οικουμενισμού. 

Πώς νομιμοποιείται να ασκεί κριτική σε ένα event που αφενός δεν είναι θέμα πίστεως και αφετέρου οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες ξεπερνούν σε μέγεθος, κύρος και ισχύ την Κατάνυξη;  

Οικουμενισμός και θρησκευτικός Τουρισμός.

Η θεματολογία του συνεδρίου όμως δεν κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Ήδη οι παπικοί,  μετά την Β Βατικανή Σύνοδο (1962 – 1965) και οι Ορθόδοξοι, μετά την Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου (2016), φαίνεται πως βαδίζουν στον κοινό τους δρόμο, αυτόν της παναιρέσεως του Οικουμενισμού. Είναι προφανές πως και ο Θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί άλλη μία αφορμή για κοινή δράση.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019 για το θρησκευτικό τουρισμό στους παπικούς, στα συμπεράσματα αναφέρονται τα εξής:
“Μετά τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού (1962 − 1965), όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Καθολική Εκκλησία ανταποκρίθηκε στα αυξανόμενα τουριστικά ταξίδια παρέχοντας πολιτιστικές πληροφορίες και πνευματική τροφή στους επισκέπτες θρησκευτικών χώρων. Σε αυτό η Εκκλησία εκφράζει την ποιμαντική της ανησυχία για τους ανθρώπους που κινούνται. Οι ποιμενικές της προσπάθειες επηρεάστηκαν από τον κοσμικό μαζικό τουρισμό όσον αφορά τον κοινωνικό και ηθικό αντίκτυπο που έχει η κινητικότητα στις ζωές των ανθρώπων. Από εκεί και πέρα, η Εκκλησία επιδίωξε να κατευθύνει τα ταξίδια ως ευκαιρία για τον εμπλουτισμό της ανθρώπινης ζωής και για την ανάδειξη των ανθρωπολογικών αξιών στον κόσμο, καθώς και για τη δημιουργία δεσμών αδελφότητας μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει ο κίνδυνος, η αυξανόμενη δημοτικότητα του θρησκευτικού τουρισμού να υπαγορεύεται από τις τάσεις της αγοράς του κοσμικού τουρισμού, ως απλό καταναλωτικό προϊόν για τους ταξιδιώτες που πληρώνουν. Εδώ, το ποιμαντικό κάλεσμα της Καθολικής Εκκλησίας, σε έναν νέο ευαγγελισμό, δίνει την ευκαιρία να κατευθύνουμε τους στόχους του θρησκευτικού τουρισμού με ανθρωπολογικό και θρησκευτικό προσανατολισμό. Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών παρέχουν βελτιωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες, στο κοινό και μπορούν να προωθήσουν θρησκευτικούς χώρους ως τουριστικούς προορισμούς. Από αυτή την άποψη, η προσοχή της Εκκλησίας στο θρησκευτικό τουρισμό θα μπορούσε να τονώσει την επικοινωνία του αρχικού πολιτιστικού περιβάλλοντος της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Χριστιανισμού. Μπορεί ακόμη και να επαναφέρει τους ανθρώπους στην πίστη. Σε ένα σε μεγάλο βαθμό εκκοσμικευμένο περιβάλλον, που είναι ύποπτο για τις προσπάθειες ευαγγελισμού της Εκκλησίας, μια ολιστική κατήχηση σε θρησκευτικούς χώρους δε θα υποφέρει από μεροληπτική αντίθεση, όταν λαμβάνει επίσης υπόψη το ιστορικό-πολιτιστικό πλαίσιο. Αυτό το πολύπλευρο ζήτημα θα χρειαστεί περαιτέρω πρακτικές εμπειρίες και επικοινωνιακές μελέτες”.

Σε ποιον ανήκει ο economist;

Το όνομα των διοργανωτών αποτελεί πόλο έλξης για τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο. Διαβάζουμε στην  wikipedia: “Το The Economist είναι ένα εβδομαδιαίο περιοδικό, που εκδίδεται στη Μεγάλη Βρετανία. Περιέχει διεθνείς ειδήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και, όπως φαίνεται και τον τίτλο του, οικονομικά νέα. Εκδίδεται συνεχώς από το 1843, και από το 2006 τυπώνεται σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα την εβδομάδα, από τα οποία τα μισά κυκλοφορούν στη Βόρεια Αμερική. Εμφανίζει ισχυρή άποψη για πολλά θέματα, ιδιαίτερα στα οικονομικά, στα οποία υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και τις φιλελεύθερες οικονομικές θεωρίες”.

Και παρακάτω 

“Οι Agnellis και Rothschild είναι επίσης επιχειρηματικοί εταίροι και αμφότεροι κατέχουν τον Economist Group, με τους Agnellis να κατέχουν την πλειοψηφία με 43%.”   

Φυσικά δεν είναι η Κατάνυξη το μέσον που θα ερευνήσει τα σχετικά με αυτές τις δύο οικογένειες ούτε και διαθέτουμε εκείνο το αρχείο των ντοκουμέντων, σχετικά με τη σχέση των δύο οικογενειών με τους illuminati και τη λέσχη Μπίλντενμπεργκ.  

Αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει τους ρασοφόρους που συμμετείχαν στο συνέδριο, είτε με την φυσική τους παρουσία είτε το τίμησαν με βιντεομήνυμα. 

Τι καλό ακριβώς έχει να προσδοκά ο πιστός λαός από τον θρησκευτικό τουρισμό, όταν αυτός αποτελεί μέρος των σχεδιασμών των Agnellis και Rothschild, που έχουν ισχύ να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις; 

Τι καλό ακριβώς έχει να προσδοκά, τη στιγμή που ο Πάπας, μετά την Β’ Βατικανή Σύνοδο, ανοιχτά θεωρεί το θρησκευτικό τουρισμό άλλο ένα βήμα προς τον Οικουμενισμό;  

Μετά την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, όπου επιχειρήθηκε να γίνει αποδεκτός ο Οικουμενισμός στην Ορθόδοξη διδασκαλία και να βαδίσει η Ορθοδοξία υπό τον Βαρθολομαίο Αρχοντώνη στ’ αχνάρια της Β’ Βατικανής Συνόδου, και ο θρησκευτικός τουρισμός δεν καθίσταται όχημα προς την ένωση και την πανθρησκεία;    

Τι απαντούν στο λαό οι Ορθόδοξοι Αρχιερείς στα πολύ σοβαρά αυτά ερωτήματα;  Όποιος κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοιες αποκαλύψεις είναι αναπολόγητος απέναντι στον Θεό. 

Η γάγγραινα του θρησκευτικού τουρισμού απειλεί την Ορθοδοξία και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αυτών των καταστάσεων, όπου ο τόπος λατρείας των Ορθοδόξων (Ιερά προσκυνήματα, Ιερές Μονές κλπ) μετατρέπεται σε αξιοθέατο για κακόμοιρους, ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα ούτε σε ποιο χώρο βρίσκονται, ούτε και ποια ευκαιρία μεταστροφής και γνωριμίας με τον αληθινό Θεό τους δίνεται. 

Αν προσπαθεί να μας πείσει η Εκκλησιαστική μας διοίκηση πως οι Agnellis και  οι Rothschild αγωνιούν για την μεταστροφή στην Ορθοδοξία των τουριστών των Ορθόδοξων προσκυνημάτων, τότε μας υποτιμούν φανερά, κάνουν εκπτώσεις σε θέματα πίστεως και μας λανσάρουν το θρησκευτικό συγκρητισμό ως τον μόνο δρόμο που μπορεί να βαδίσει η Ορθοδοξία στο μέλλον.        

Χριστός Ανέστη

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2

Δείτε σχετικά:
Πεντοζάλι απιστίας στην Κρήτη
Κατακαημένη Κρήτη, που δεν έχεις ούτε έναν λεβέντη Μητροπολίτη…
Η τελευταία ευκαιρία για την Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Σχετικά άρθρα

Θρονικό  πανηγύρι στο Φανάρι

Γράφει ο Μέτοικος Ο Χριστός μόνο εν τω μέσω αυτών δεν ήταν!  Και στο φετινό θρονικό πανηγύρι «πεπληρωμένος χαράς» ο π.Βαρθολομαίος «ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς τον αγαπητό [του] αδελφό...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.