Επικαιρότητα

Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων κατά Βαρθολομαίου για την Ένωση. Δογματική ευαισθησία ή σκοπιμότητα;

εικόνα άρθρου: Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων κατά Βαρθολομαίου για την Ένωση. Δογματική ευαισθησία ή σκοπιμότητα;

Πιθανόν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων να ενοχλείται που η ένωση θα γίνει μονομερώς και όχι με ευθύνη της Μόσχας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τα οικουμενιστικά του ανοίγματα στρώνει τον δρόμο για την «πολυπόθητη» ένωση με τους παπικούς. Η ληστρική Ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου, το Ουκρανικό ζήτημα, οι γλοιώδεις προσφωνήσεις από αδελφό σε αδελφό με σκοπό την κοινή εορτή του Πάσχα, προοικονομούν πως η Ένωση με τους Παπικούς δεν είναι κάτι το ουτοπικό, μία φαντασίωση που τρέφει τους φονταμενταλιστές (σύμφωνα πάντα με τους αιρετικούς και αιρετίζοντες). Αντίθετα, είναι η φυσική εξέλιξη των δικαιωμάτων που δίνουν στον Διάβολο οι κεφαλές της Εκκλησίας, αλλά και όσοι βάζουν στρωτή μετάνοια στην πνευματική διαστροφή τους.

Οι αυλοκόλακες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι οποίοι τον αντιμετωπίζουν σαν «πρώτο άνευ ίσων» που μπορεί να αλλάζει τα δόγματα, σαν άλλος Πάπας, διαφημίζουν την Ένωση με τους Παπικούς. O Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος ως καλός υποτακτικός του Βαρθολομαίου, δήλωσε ότι «η διαδικασία της ενοποίησης των Καθολικών και των Ορθόδοξων βρίσκεται στη γραμμή τερματισμού».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο πολύς Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, πέρασε στην αντεπίθεση. Σε δημοσίευμα φέρεται να δήλωσε τα εξής: «Για τι μιλάνε οι ιεράρχες της Κωνσταντινούπολης, τι συμβαίνει στο Φανάρι στο περιθώριο, ποια σχέδια εκκολάπτονται, δεν ξέρουμε πάντα. Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης φαντάστηκε πρόσφατα τον εαυτό του ως κριτή των πεπρωμένων της Ορθοδοξίας. Πιστεύει ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνος του».

Έθιξε το ζήτημα της Ουκρανίας σχετίζοντάς το με την επικείμενη ένωση. «Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν, μετά τις μονομερώς υιοθετημένες αντι-κανονικές αποφάσεις σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή της Ουκρανίας στην επικράτεια του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, καθώς και μετά την άρνηση της ύπαρξης της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει δώδεκα χιλιάδες ενορίες, περισσότερα από διακόσια πενήντα μοναστήρια και περισσότερους από εκατό επισκόπους, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος λάβει επίσης από μόνος του απόφαση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία “επανενώνεται” με την Καθολική Εκκλησία».

Επεσήμανε την αντιπατερική και ύπουλη μέθοδο δράσης του Πατριάρχη, να δρα μοναρχικά απορρίπτοντας τον συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας μας. «Νομίζω ότι στο πλαίσιο τέτοιων παράλογων και αντι-κανονικών αποφάσεων, δεν θα ήταν έκπληξη εάν ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, χωρίς τη συγκατάθεση άλλων Τοπικών Εκκλησιών, χωρίς επίλυση των πολλών ζητημάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του διαλόγου Ορθοδόξων-Καθολικών, απλώς ανακοινώσει ότι πραγματοποιήθηκε επανένωση, και υπογράψει ένα είδος χαρτιού».

Έχει τους λόγους του ο Βολοκολάμσκ να καταφέρεται κατά του Βαρθολομαίου και της ταχύτητας με την οποία τρέχει για την ένωση. Πιθανόν να ενοχλείται που η ένωση θα γίνει μονομερώς και όχι με ευθύνη της Μόσχας. Πιθανόν για άλλους λόγους. Πάντως η δογματική καθαρότης του συγκεκριμένου ιεράρχη δεν είναι δεδομένη.

Όσον αφορά εμάς, η δυσμενής εποχή των Αιρέσεων, των Σχισμάτων και των νέων κακοδοξιών του κορωνοϊού, μας αναγκάζουν να ανατρέξουμε σε λόγους αγίων Πατέρων. Να διδαχθούμε από τη θέση της Εκκλησίας μπροστά σε αυτή την «εγκληματική» ενέργεια, να εμπνευστούμε από τον αντιαιρετικό αγώνα των θεοφόρων πατέρων, ώστε να μην περάσουν αυτά που σχεδιάζονται εν κρυπτώ και παραβύστω.

Ο γ. Φιλόθεος Ζερβάκος στην απαντητική επιστολή προς τον Καθολικό κ. Morellο, χαρακτηρίζει την ένωση με τους παπικούς αδύνατη, διότι οι παπικοί είναι ενάντιοι στο Ευαγγέλιο του Χριστού και τις Πατερικές Παραδόσεις. Ο άγιος γέροντας επισημαίνει πως εμείς οι ορθόδοξοι θέλουμε την ένωση και ευχόμαστε διαρκώς «υπέρ της των πάντων ενώσεως». Όμως, την ένωση αυτή την εμποδίζουν οι ίδιοι οι παπικοί, διότι δεν μετανοούν. Γράφει συγκεκριμένα: Δεν εξαίρεσε τον Πέτρο από τους άλλους Μαθητές, ούτε τους Πάπες. Δεν είπε: Συ, Πέτρε, και οι διάδοχοί σου Πάπες να είστε πρώτοι και να λέτε ότι είστε μεγάλοι!
Βλέπεις, αγαπητέ μου, ότι ο Πάπας δε συμφωνεί με το Χριστό; Γιατί ο Πάπας, ενάντια στο λόγο του Χριστού, λέει: Εγώ είμαι πρώτος, όλοι οι άλλοι είναι κατώτεροί μου και πρέπει να με αναγνωρίζουν ως πρώτο!

Ο άγιος Ιωάννης ο θεολόγος γράφει: Αν ισχυριστούμε πως είμαστε αναμάρτητοι, εξαπατούμε τον εαυτό μας και δε λέμε την αλήθεια… Αν ισχυριστούμε πως δεν έχουμε ποτέ αμαρτήσει, βγάζουμε ψεύστη το Θεό, και ο λόγος του δε ζεί μέσα μας (Α’ Ιω. 1, 8.10). Βλέπεις, αγαπητέ, ότι ο άγιος Ιωάννης ο θεολόγος καθαρά λέει ότι, εάν πούμε ότι δεν είμαστε αμαρτωλοί, πλανιόμαστε και δε λέμε την αλήθεια; Ο πάπας όμως, όλοι οι μαθηταί και οι οπαδοί του, λέτε ότι είναι αλάθητος!

Πως είναι δυνατόν, αγαπητέ, να δεχθούμε ένωση, εφόσον ο Πάπας και σεις οι Παπικοί είστε ασύμφωνοι και αντίθετοι στη διδασκαλία του Ευαγγελίου του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού και των αγίων Αποστόλων; Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός έδωσε εντολή στους Μαθητάς του: Πηγαίνετε και κάνετε μαθητάς μου όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και τον Υιού και του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. 28,19). και• Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί θα σωθεί (Μάρκ. 16,16).

Σε όλα αυτά βάζουν στρωτή μετάνοια και δηλώνουν ενότητα πνεύματος οι σύγχρονοι αγαπολόγοι νανουριστές. Μας καθησυχάζουν πως κίνδυνος δεν υπάρχει, πως η Ιεραρχία λέει και πράττει προς όφελος της Ορθοδοξίας, πως ο έλεγχος είναι κατάκριση, πως η Αποτείχιση είναι πλάνη… Εμφορούνται από το ίδιο πνεύμα των απίστων που απέδιδαν τα θαύματα του Χριστού σε δεισιδαιμονίες. Τότε που ξεδιπλώνονταν το υπέρλογο της Πίστης μπροστά τους, όμως οι χοϊκοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να δουν την Αλήθεια. Σήμερα, με παρόμοιο τρόπο, δεν μπορούν ούτε να παραδεχθούν πως η Αποτείχιση είναι ιεροκανονική, αλλά ούτε να βιώσουν το θαύμα της. Φαίνεται τελικά, ότι εμπνέονται από το πνεύμα των απίστων που οδήγησαν τον Κύριο στη Σταύρωση. Έτσι και τώρα Τον σταυρώνουν, λόγοις και έργοις, αδιαφορώντας για την Ένωση που έρχεται και αυξάνοντας τις υποψίες πως όσοι τώρα αδιαφορούν, αύριο θα αποδεχθούν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά
Εκκλησιαστικό σοκ! Μητροπολίτης αναγνωρίζει τον Πάπα ως προκαθήμενό του!
– Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (353433323130, 292827262524232221201918171615141312111098765, 4321)

Σχετικά άρθρα

Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Θα μεταβούμε μαζί με τον Πάπα στη Νίκαια το 2025 για ένα ιστορικό εορτασμό της επετείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε παπικά ιστολόγια (The Tablet, The Pillar) η οργανωτική επιτροπή για τον προγραμματισμό του εορτασμού αποτελείται από τέσσερις Παπικούς και τέσσερις Ορθοδόξους

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.