Επικαιρότητα

Ο Ζελένσκι στον Πάπα Φραγκίσκο

εικόνα άρθρου: Ο Ζελένσκι στον Πάπα Φραγκίσκο
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η ομολογία Ουκρανού ιερέα ότι η Εκκλησία των σχισματικών είναι πολιτική οντότητα και δεν έχει χάρη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με ένα του (twitt) μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι μίλησε με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον ενημέρωσε για την επιθετικότητα που ασκεί η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας, «για τα τρομερά εγκλήματα της Ρωσίας», όπως επί λέξει έγραψε, για να προσθέσει:

«Είμαστε ευγνώμονες στον ποντίφικα για τις προσευχές του για την Ουκρανία. Ο λαός μας χρειάζεται την υποστήριξη των πνευματικών ηγετών του κόσμου, οι οποίοι πρέπει να μεταφέρουν στον κόσμο την αλήθεια για τη φρίκη που διαπράττει ο επιτιθέμενος στην Ουκρανία».

Το Ουκρανικό δεν έπεσε από τον ουρανό και οι θρησκευτικοί ηγέτες έπαιξαν πράγματι έναν καθοριστικό ρόλο στις συγκεκριμένες εξελίξεις. Αυτές τις ημέρες μας θύμισε η katanixi όλο το παρασκήνιο σχετικά με την χρήση του Ουκρανικού εκκλησιαστικού θέματος ως μοχλού πίεσης στην Εκκλησία της Ρωσίας. “Ἡ συνάντηση Βαρθολομαίου καί Ποροσένκο στήν ἔδρα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τήν χρονική στιγμή πού ἔγινε, ἑρμηνεύεται ἀπό ἐκκλησιαστικούς κύκλους τῆς Μόσχας ὡς κίνηση πρόκλησης καί ἐκβιασμοῦ τοῦ Πατριαρχείου τῆς Μόσχας, οὕτως ὥστε νά ἐνδώσει ἡ Ρωσική Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία στίς πιέσεις τῶν νεωτεριστῶν καί οἰκουμενιστῶν γιά τίς ἀποφάσεις ὀλέθρου, πού πρόκειται νά ληφθοῦν στήν Πανορθόδοξη.” 

Με tweet πάλι ο Βαρθολομαίος, τότε, πριν το Κολυμπάρι και την αποχή της Ρωσίας από αυτό, συνέχαιρε τον Ρωσίας Κύριλλο για την συνάντησή του με τον Πάπα… Ωστόσο οι συσχετισμοί τώρα έχουν αλλάξει… Κανείς, φαίνεται, δεν περίμενε την αντίσταση μέχρι τελικής πτώσεως της ρωσικής Εκκλησίας και Πολιτείας στην Νέα Τάξη Πραγμάτων. Η Εκκλησία της Ρωσίας δεν ήταν ούτε υπάκουος ούτε χειραγωγήσιμος συμπαίκτης στα παιχνίδια του Οικουμενισμού και της Νέας Εποχής γι’ αυτό βγήκε από το παιχνίδι και αντικαταστάθηκε από την ψευτοεκκλησία της Ουκρανίας. 

Τέτοιες χρήσιμες χειραγωγήσιμες ευεργετημένες Εκκλησίες δημιουργήθηκαν ( και θα δημιουργηθούν αν χρειαστεί) κι άλλες από τον κορυφαίο παίκτη Βαρθολομαίο (βλ. Σκόπια). Το θέμα είναι πως δεν πρόκειται για κανονικές Εκκλησίες, ούτε χάρη έχουν ούτε μυστήρια, αλλά πρόκειται για καθαρά πολιτικά μορφώματα, χωρίς την ευλογία του Θεού, όπως μας αποκαλύπτει ιερέας της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, του Ονουφρίου (εδώ), που για λίγο (ένα μήνα), προσχώρησε στο σχίσμα της “Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας” και μετάνιωσε πίκρα και επανήλθε.

Λέει ο π. Βλαδίμηρου Litvenchuk στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Tserkovnaya Pravoslavnaya gazeta»: «Δεν μπορούσα ούτε να φάω ούτε να κοιμηθώ και κάθε ημέρα παρακαλούσα τον Θεό να μην ξημερώσει… Αρχικά μου φάνηκε πραγματικά ότι είναι το ίδιο. Φαινομενικά, οι ακολουθίες ίδιες, δηλαδή στα Ουκρανικά, και αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Όμως υπό το πνευματικό – ηθικό φως κατάλαβα ότι δεν είναι καθόλου αυτό που ήθελα…Έζησα ορισμένα πράγματα κατά τη Θεία Λειτουργία, που με ώθησαν να μην θέλω να συνεχίσω την ακολουθία… “Συλλειτούργησα” με τους σχισματικους, επικοινώνησα με τον Μιχαήλ Ζινκέβιτς και “συλλειτούργησα” μαζί του. Επίσης και αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ίσως από εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Τότε θυμήθηκα την Θεία Λειτουργία, όταν συλλειτουργούσα με τον αοίδιμο Μητροπολίτη Νήφωνα. Κάποια στιγμή που ο Μιχαήλ Ζινκέβιτς απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα είπε: «Κοιτάξτε, ένας λεβέντης που μεταπήδησε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΑΕΟ)» και όλοι με χειροκρότησαν, τρόμαξα πραγματικά!

Αυτό που με έκανε να επανέλθω ήταν οι αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος στις 27 Μαΐου. Τακτοποιήθηκαν όλα για όσα αγωνιούσα και όσα δεν με άφησαν ήσυχο, τα επέλυσε η Σύνοδος, και αυτό έγινε για μένα σημείο καμπής. Η ψυχολογική μου κατάστασή εκείνη την περίοδο ήταν ήδη πολύ δύσκολη. Κατάλαβα τελικά ότι βρέθηκα στην πολιτική οντότητα που λέγεται «ΑΕΟ» και όχι σε Εκκλησία. Παρόλο που αρχικά όλα φαίνονταν τα ίδια!

Ο Μακαριώτατος Ονούφριος είναι ένας άγιος άνθρωπος! Με δέχθηκε πατρικά, ως υιό του, με άκουσε… Οφείλω σε αυτόν απέραντη ευγνωμοσύνη που με δέχθηκε ως το απολωλός πρόβατο, μετά από την «περιπλάνηση» του είκοσι ημερών. Όταν επέστρεψα από το Κίεβο, έζησα εντελώς μια διαφορετική κατάσταση. Μεγάλη χάρη είναι που αυτή τη δύσκολη περίοδο αυτός καθοδηγεί την Εκκλησία μας.

Όταν επανήλθα, αμέσως ανακοίνωσα την πρώτη ακολουθία στον ναό και επέστρεψε όλος ο κόσμος που δεν με ακολούθησε. Ζήτησα από όλους συγγνώμη. Όταν γονάτισα μπροστά τους, όλοι γονάτισαν μαζί μου. Ζητήσαμε από κοινού συγγνώμη, αλλά κυρίως ήταν η δική μου μετάνοια. Ο κόσμος με συγχώρησε. Προσερχόμενοι στον σταυρό, τους ευλογούσα, αυτοί έκλαιγαν λέγοντας ότι για αυτούς ήταν σαν την Ανάσταση. Σήμερα έχουμε την Ανάσταση”.

Διαβάζουμε ομολογίες σαν αυτές και κλαίμε για τα χάλια του Πατριάρχη μας και των Ελλήνων Επισκόπων, ιερέων, ηγουμένων και μοναχών, που συλλειτούργησαν με τους Ουκρανούς σχισματικούς και δεν κατάλαβαν τίποτα! Ας διαβάσουν την ομολογία του ταπεινού αυτού ιερέα και ας ελέγξουν τον εαυτό τους! Και αν όντως κατάλαβαν, να το ομολογήσουν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΗ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ των σχισματικών Ουκρανών και να ζητήσουν και αυτοί συγχώρεση, για να λάμψει η αλήθεια του Χριστού και να φυγαδευτούν τα σκοτάδια! 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.