Επικαιρότητα

«Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών

εικόνα άρθρου: «Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του  Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

…Η απάντηση του Βαρθολομαίου ήταν αυστηρή, καθώς εκτιμά ότι ο Θεόφιλος ενήργησε εκτός γραμμής…

Τρέμουν, οδυρόμενες οι συνειδήσεις τους από τα βάθη της πώρωσης και με φρίκη αρνούνται να αναμετρηθούν με τις σχισματικές τους πράξεις, που τους κολάζουν εδώ, αλλά και εκεί… Προηγήθηκαν τα φερέφωνά του Οικουμενικού από Γαλλία και Κύπρο. Μαζί με τα σχετικά της αρνήσεως του Φαναριώτη Πάπα, θα δείτε και των υπολοίπων τα ΟΧΙ. Μόνο στους αιρετικούς, ΟΧΙ δε λένε…

Για τις ανυπόφορες θέσεις του μητροπολίτη Γαλλίας σε κήρυγμα του σε μιαρό συλλείτουργο με σχισματικούς, σχετικά με τον Άγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς, θα λάβει από την Ιστοσελίδα μας ειδική απάντηση…

Διαβάσαμε στο sputniknews.gr:


«Όχι» Βαρθολομαίου στην πρόταση του πατριάρχη Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών

Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος εξέδωσε αυστηρή απάντηση σε πρόταση του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ να συγκεντρώσει τους προκαθήμενους όλων των ορθόδοξων εκκλησιών για να συζητήσουν τις διαφορές τους σε σχέση με την πρόσφατα ιδρυθείσα ουκρανική εκκλησία, σύμφωνα με το «Φως Φαναριού», το οποίο καλύπτει τη δραστηριότητα του Βαρθολομαίου.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων έστειλε επιστολή στον Βαρθολομαίο, προτείνοντας μια συνάντηση στην Ιορδανία όλων των προκαθήμενων των κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χάσματος στον ορθόδοξο κόσμο που συνδέεται με τη διαμάχη για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων έκανε αναφορά στην πρόταση και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα το περασμένο έτος.

Παρόμοια πρόταση κατατέθηκε και από τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και από αρκετούς ιεράρχες των εκκλησιών Ελλάδας και Κύπρου. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Θεόφιλος ενήργησε με εντολή του πατριαρχείου Μόσχας.

Η απάντηση του Βαρθολομαίου ήταν αυστηρή, καθώς εκτιμά ότι ο Θεόφιλος ενήργησε εκτός γραμμής, τονίζεται στο δημοσίευμα, ενώ προστίθεται ότι η πρωτοβουλία του Ιεροσολύμων απέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία του Ορθοδόξου κλήρου, ακόμη και μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν εναντίον της απόφασης του Βαρθολομαίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ο Μητροπολίτης Γαλλίας για το ουκρανικό

Μάλιστα μία Αγία μορφή, ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε σχισματικός, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από σχισματικούς και πέθανε σχισματικός…(Μητροπολίτης Γαλλίας)

Διαβάσαμε στο mgro.fr:


Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων επί τη ιερά μνήμη του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργών μετά του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Τσερνιχίβ και Νίζιν κ. Ευστρατίου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ρηγίου κ. Ειρηναίο και Μελιτηνής κ. Μάξιμο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος ετέλεσε την αρτοκλασία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, απευθυνόμενος προς τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Τσερνιχίβ και Νίζιν κ. Ευστράτιο, τόσο στο τέλος της Θείας Λειτουργία όσο και κατά το επίσημο γεύμα, αναφέρθηκε στην ένωση της επί σχεδόν ενός αιώνος σχισματικής Εκκλησίας της ROCOR με το Πατριαρχείο Μόσχας, δίχως καμία αναχειροτονία.
“Η ευλογημένη ένωση της ROCOR με το Πατριαρχείο Μόσχας έφερε την αποκατάσταση αυτής της Εκκλησίας και την ένταξη πολλών ψυχών στην κανονική Εκκλησία. Για σχεδόν ένα αιώνα αυτή η Εκκλησία βρισκόταν σε σχίσμα. Επίσκοποι ευρισκόμενοι σε σχίσμα χειροτονούσαν άλλους Επισκόπους για τρεις με τέσσερις γενιές.
Ήρθε όμως η στιγμή που το Πατριαρχείο Μόσχας με μια απλή υπογραφή, δίχως καμία αμφισβήτηση της αποστολικής διαδοχής αυτών των Επισκόπων και χωρίς καμία αναχειροτονία, τους ενέταξε στο δυναμικό του Πατριαρχείου Μόσχας το 2007 και ήρθε σε πλήρη κοινωνία μαζί τους.
Μάλιστα μία Αγία μορφή, ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, ο οποίος γεννήθηκε σχισματικός, χειροτονήθηκε Επίσκοπος από σχισματικούς και πέθανε σχισματικός, αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας ως Άγιος και σήμερα τιμάται από όλους μας.

Η Εκκλησία της Ουκρανίας, αγαπητέ αδελφέ, η οποία επίσης βρίσκονταν σε σχίσμα αλλά για πολύ λιγότερα χρόνια σε σχέση με την ROCOR, η οποία Εκκλησία αποτελούσε πάντοτε κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έλαβε πέρυσι Αυτοκεφαλία από την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, αφού πρώτα αποκαταστάθηκαν όλοι οι Επίσκοποι και οι κληρικοί αυτής της Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χρησιμοποιώντας το  Έκκλητον, που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Μητέρας Εκκλησίας.
Μας λυπεί το γεγονός ότι, σε εσάς ειδικά, κάνει εξαίρεση το Πατριαρχείο Μόσχας και ακόμα δεν βρίσκεται σε πλήρη κοινωνία μαζί σας.
Αυτό ευχόμαστε σύντομα να αλλάξει για το καλό της Εκκλησίας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς χάριν της σωτηρίας των αδελφών Ουκρανών δεν δίστασε να έρθει σε αντιπαράθεση με πολλούς. Δεν επεδίωξε κανένα προσωπικό συμφέρον παρά μόνον το πνευματικό συμφέρον των Ορθοδόξων αυτής της χώρας. Δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως πέρα από την ενότητα και την κοινωνία της πίστεως…

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Κύπρου: Δεν είναι σοβαρή η ενέργεια του Ιεροσολύμων

“δεν θεώρησε σοβαρή την ενέργεια του φίλου Πατριάρχη (Ιεροσολύμων)”...

Διαβάσαμε στο aviketos.com:


“Συνάξεις ή Συνόδους των Προκαθημένων συγκαλεί μόνον ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ουδείς άλλος”, υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Σε δηλώσεις μετά την Δοξολογία για την πρώτη του Νέου Έτους, ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας, αποκάλυψε ότι δεν απάντησε στην  επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, ο οποίος τους κάλεσε για να φιλοξενήσει σύναξη των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας στο Αμμάν της Ιορδανίας, με σκοπό “να συζητήθουν ζητήματα σχετικά με την ενότητας της Ορθοδοξίας”, κάτι που παραπέμπει στην παραχώρηση πέρσι Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας και την έντονη πολεμική του Πατριαρχείου Μόσχας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Χρυσόστομος πρόσθεσε: “δεν θεώρησε σοβαρή την ενέργεια του φίλου Πατριάρχη (Ιεροσολύμων)”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Ενόψει μιας Πανορθόδοξης για το Ουκρανικό: Επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας
– Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο»
– Η ομιλία του Πατρ. Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ’ και η πρόσκλησή του στους προκαθημένους για την ενότητα της Εκκλησίας (βίντεο)
– Ο Πατριάρχης Θεόφιλος καλεί τους Προκαθημένους στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας
– Μητρ. Ιλαρίωνας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βλέπει πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Σχετικά άρθρα

Στα Γρεβενά μεταλλάχθηκε το “τιμή Αγίου, μίμηση Αγίου” με την “ιρλανδική γιορτή” του Αγίου Πατρικίου

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Επί πέντε μέρες στα Γρεβενά όλη η πόλη κινούνταν σε τρελούς ρυθμούς, γιορτάζοντας το “Happy Patrick’s Day”, με τα δρώμενα να παραπέμπουν σε καρναβαλική πράσινη εκδήλωση, όπως...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.