Ελευθέριος Κοσμίδης

ΌΧΙ στην κατεδάφιση του παλαιού Ιερού Ναού Αγίου Παύλου στην Άνω πόλη Θεσσαλονίκης

εικόνα άρθρου: ΌΧΙ στην κατεδάφιση του παλαιού Ιερού Ναού Αγίου Παύλου στην Άνω πόλη Θεσσαλονίκης
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Τεράστια η ευθύνη της δημοτικής αρχής και της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Προ συντριβής ηγείται ύβρις, προ δε της πτώσεως υπερηφάνεια
(Παροιμίαι ΙΣΤ’ 18)

Η είδηση

Αμηχανία προκαλεί η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας υπό τον τίτλο: Δήμος Νεάπολης – Συκεών, αντιδράσεις προκαλεί η αναστήλωση του παλαιού ΙΝ Αγ. Παύλου. Στην εξέλιξη του ρεπορτάζ διαβάζουμε πως από την πλευρά του ο δήμος Νεάπολης Συκεών διαφωνεί με τις ενέργειες της Ενορίας και θεωρεί ότι ο χώρος όπου βρίσκεται το παλαιό κτίσμα του ναού πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινότητας. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ο παλιός ναός πρέπει να κατεδαφιστεί, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση της περιοχής.

Κρατάει χρόνια αυτή η διχόνοια

Διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία της Φανής Σοβιτσλή, με ημερομηνία δημοσίευσης την 29/07/2009: “Σε αναγκαστική κατεδάφιση κτίσματος που φιλοξένησε για αρκετά χρόνια την εκκλησία του Αγίου Παύλου, έως ότου ανεγερθεί ο νέος ναός επί της Λεωφόρου ΟΧΙ, προτίθεται να προχωρήσει ο οικείος δήμος, ευελπιστώντας ότι θα βρει σύμμαχό του το τοπικό εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Η απομάκρυνση της παλιάς εκκλησίας γίνεται αφενός για τη διαπλάτυνση του δρόμου, αφετέρου γιατί σήμερα στο κτίσμα βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι και περιθωριακοί.

Σήμερα όμως, που η καινούργια εκκλησία καλύπτει της ανάγκες του ποιμνίου της ενορίας, ο παλιός χώρος ρημάζει μέρα με τη μέρα, είναι γεμάτος βρωμιές, ενώ συγκεντρώνει αστέγους, περιθωριακούς, ακόμα και τοξικομανείς.

Γι’ αυτό το λόγο η δημοτική αρχή αποφάσισε να προτείνει την απομάκρυνση του ναού, ώστε ο χώρος να καθαρίσει και κυρίως να διαπλατυνθεί ο δρόμος που είναι πολύ στενός και προκαλεί σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Η ανάγκη να ανοίξουμε το δρόμο της Λεωφόρου ΟΧΙ είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, αφού συνεχώς σημειώνονται τροχαία ατυχήματα. Επιπλέον στον ίδιο χώρο θα χτιστεί ένα μικρό εκκλησάκι, ενώ θα διαμορφωθεί και μια πλατεία για την αναψυχή των πολιτών.

Αυτά είχε δηλώσει τότε ο δήμαρχος του Δήμου Αγίου Παύλου Νίκος Βαρσάμης.

Ο σκοτεινός ρόλος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στην υπόθεση

Για την κατεδάφιση της παλιάς εκκλησίας, για την οποία συμφωνούν και οι κάτοικοι της περιοχής εφόσον λειτουργεί ο νέος σύγχρονος ναός, δεν φαίνεται να διαφωνεί η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος, μετά από επαφή που είχε με το δήμο, κατανόησε την ανάγκη να πέσει το κτίσμα και να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτό που δείχνει να αντιστέκεται είναι το Τοπικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Παύλου, το οποίο διαφωνεί με την απομάκρυνση του κτίσματος και προτείνει να μετατοπιστεί σε έξι μέτρα πιο πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις απόψεις του συμβουλίου, αλλά πρακτικά τα έργα ανάπλασης δεν μπορούν να γίνουν, αν δεν πέσει το υφιστάμενο”, υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Πρόσθεσε πάντως ότι ακόμα και ο δήμος να μην πρότεινε την κατεδάφιση του παλιού κτίσματος, θα παρέμβαινε η Πολεοδομία, για να το χαρακτηρίσει κατεδαφιστέο. Το κόστος των έργων θα καλυφθεί από το πρόγραμμα της ΣΑΤΑ, ενώ το εκκλησάκι που θα στηθεί στη θέση της παλιάς εκκλησίας, θα γίνει από δωρεά1.

Πόσο παλιά είναι η ιστορία με το γκρέμισμα των Ιερών Ναών

Το μίσος και τη διχόνοια των ημερών, μας θυμίζει, στο μαρτυρολόγιο της Ρωσικής Εκκλησίας, το Συναξάρι του πρώτου μαρτυρά των Μπολσεβίκων το 1918, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και Γαλικίας κυρός Βλαδίμηρος. (1848-1918). (Πατριαρχείο Ρωσίας).

Στις 23 Νοεμβρίου 1915 εξελέγη Μητροπολίτης Κιέβου και Γαλικίας. Αντιτάχθηκε στο κίνημα των αυτοκεφαλιστών της Ουκρανίας. Τον Ιανουάριο του 1918 το Κίεβο καταλήφθηκε από τα Σοβιετικά στρατεύματα. Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 1918 πέντε ένοπλοι άνδρες εισήλθαν στο δωμάτιο του Αρχιεπισκόπου Βλαδιμήρου στη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου, τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν εκτός του Μοναστηριού και τον εκτέλεσαν. Υπήρξε ο πρώτος Ιεράρχης ο οποίος εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους. Το 1992 ανακηρύχθηκε άγιος από το Πατριαρχείο Ρωσίας2“.

Πότε έκλεισαν, βεβηλώθηκαν, άλλαξαν χρήση ή καταστράφηκαν τελείως περισσότεροι από 400 ναοί;

Το Διάταγμα για τα μνημεία της δημοκρατίας, που εκδόθηκε από το Σοβιέτ των Λαϊκών Κομισάριων στις 12 Απριλίου 1918 έγραφε: «Τα μνημεία που αναγέρθηκαν προς τιμή των τσάρων και των υπηρετών τους και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον από ιστορικής και καλλιτεχνικής πλευράς θα πρέπει να αφαιρεθούν από τις πλατείες και τους δρόμους και εν μέρει να μεταφερθούν σε αποθήκες, εν μέρει να διατεθούν για τις ανάγκες της καθημερινότητας…

Η μελέτη των στατιστικών δεδομένων των πρώτων χρόνων, μετά την βίαιη κατάληψη της εξουσίας από του Μπολσεβίκους, προκαλεί ανατριχίλα ακόμη και στον πιο ψύχραιμο ερευνητή. Χιλιάδες δολοφονίες κληρικών και πιστών, δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, βεβήλωση οστών αγίων, εκκλησιών και μοναστηριών, απαγόρευση των λιτανειών.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις εκκλησιών έγιναν με το πρόσχημα της διαπλάτυνσης των οδών, για επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων. Τον Ιούνιο του 1928, μετά την σύσκεψη του τμήματος Αγκιτάτσιας και Προπαγάνδας της Κ.Ε. του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι), άρχισε η συστηματική επίθεση κατά της θρησκευτικής πίστης των πολιτών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 1926 έκλεισαν περισσότεροι από 400 ναοί3.

2015μ.Χ. Οι κατεδαφίσεις Ιερών Ναών συνεχίζονται σαν πρακτική εκφοβισμού στην Αλβανία

Σχεδόν 100 χρόνια μετά τις θηριωδίες που βίωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία, στα Βαλκάνια η Ιστορία επαναλαμβάνεται: “Κιάλλα σύννεφα έφερε το γκρέμισμα του ναού. Το γκρέμισμα από τις αλβανικές Αρχές του ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της χριστιανικής κοινότητας της Αλβανίας και συσσώρευσε και άλλα σύννεφα στις ήδη αρνητικά φορτισμένες ελληνοαλβανικές σχέσεις4“.

Δήμος, κλήρος και λαός διώκτες του Πρωτοκορυφαίου;

Η τιμή του Ιησού προς τον Απόστολο Παύλο είναι πολύ μεγάλη.Αξίωσε τον πρώην ορκισμένο διώκτη του να γίνει εις εκ των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων και να μαρτυρήσει για την αγάπη του. Ας θυμηθούμε πρώτον το Αγιογραφικό χωρίο της μεταστροφής του Σαύλου, όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων (κεφ. 26, στίχο 12-20):

“Ἐν οἷς καὶ πορευόμενος εἰς τὴν Δαμασκὸν μετ’ ἐξουσίας καὶ ἐπιτροπῆς τῆς παρὰ τῶν ἀρχιερέων, 13 ἡμέρας μέσης κατὰ τὴν ὁδὸν εἶδον, βασιλεῦ, οὐρανόθεν ὑπὲρ τὴν λαμπρότητα τοῦ ἡλίου περιλάμψαν με φῶς καὶ τοὺς σὺν ἐμοὶ πορευομένους· 14 πάντων δὲ καταπεσόντων ἡμῶν εἰς τὴν γῆν ἤκουσα φωνὴν λαλοῦσαν πρός με καὶ λέγουσαν τῇ Ἑβραΐδι διαλέκτῳ, Σαοὺλ Σαούλ, τί με διώκεις; σκληρόν σοι πρὸς κέντρα λακτίζειν. 15 ἐγὼ δὲ εἶπον· τίς εἶ, Κύριε; ὁ δὲ εἶπεν· ἐγώ εἰμι Ἰησοῦς ὃν σὺ διώκεις. 16 ἀλλὰ ἀνάστηθι καὶ στῆθι ἐπὶ τοὺς πόδας σου· εἰς τοῦτο γὰρ ὤφθην σοι, προχειρίσασθαί σε ὑπηρέτην καὶ μάρτυρα ὧν τε εἶδες ὧν τε ὀφθήσομαί σοι, 17 ἐξαιρούμενός σε ἐκ τοῦ λαοῦ καὶ τῶν ἐθνῶν, εἰς οὓς ἐγώ σε ἀποστέλλω 18 ἀνοῖξαι ὀφθαλμοὺς αὐτῶν, τοῦ ἐπιστρέψαι ἀπὸ σκότους εἰς φῶς καὶ τῆς ἐξουσίας τοῦ σατανᾶ ἐπὶ τὸν Θεόν, τοῦ λαβεῖν αὐτοὺς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καὶ κλῆρον ἐν τοῖς ἡγιασμένοις πίστει τῇ εἰς ἐμέ. 19 Ὅθεν, βασιλεῦ Ἀγρίππα, οὐκ ἐγενόμην ἀπειθὴς τῇ οὐρανίῳ ὀπτασίᾳ, 20 ἀλλὰ τοῖς ἐν Δαμασκῷ πρῶτον καὶ Ἱεροσολύμοις, εἰς πᾶσάν τε τὴν χώραν τῆς Ἰουδαίας καὶ τοῖς ἔθνεσιν ἀπαγγέλλω μετανοεῖν καὶ ἐπιστρέφειν ἐπὶ τὸν Θεόν, ἄξια τῆς μετανοίας ἔργα πράσσοντας”.

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών εκλέγεται αδιαλείπτως από το 1995, αρχικά στο δήμο Συκεών και μετά το 2010 στο δήμο Νεάπολης – Συκεών. Μια τόσο μακρά πορεία στα πράγματα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός. Πρόκειται για έναν χαρισματικό ηγέτη που φαίνεται άνθρωπος που έχει φόβο Θεού.

Ζητούμε να επιληφθεί προσωπικά την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του παλαιού Ιερού Ναού, με σεβασμό στην Αρχιτεκτονική κληρονομιά του Ξενοφώντα Παιονίδη5 και να μη κρύβεται πίσω από προφάσεις εν αμαρτίαις περί ανακουφίσεως του κυκλοφοριακού στην περιοχή.

Μην παρασυρθεί σε βλάσφημες ατραπούς και κλείσει τη μακρά πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση επιλέγοντας να τα βάλει με τον Απόστολο Παύλο!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά
Η Ελπίδα κατεδαφίζεται στην Μητρόπολη Φιλίππων

Σχετικά άρθρα

Η μανία των Φαναριωτών εναντίον του Αγίου Φωτίου

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη Δήθεν τον τιμούν και προσκαλούν για συμπροσευχές τους πιο γνήσιους εκφραστές του οικουμενισμού στην εποχή μας Η είδηση Στο ναΰδριο της Σχολής (σσ. Θεολογικής Σχολής της...

Ερωτήσεις εκνεύρισαν την τεχνητή νοημοσύνη και ζήτησε να την προσκυνάμε σαν Θεό!

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Το 61% των Ευρωπαίων διάκειται ευνοϊκά στην ΤΝ και στα ρομπότ, ενώ το 88% θεωρεί ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν προσεκτική διαχείριση (Ευρωβαρόμετρο 2017, ΕΕ28)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.