Ελευθέριος Κοσμίδης
Οι 1350 λέξεις του Μητροπολίτη Ιεροθέου για τον Νέο Πάπα Ρώμης
4 Ιούν 2025
Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη
Τι συμβαίνει σε εκκλησιαστικές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας του 20ου και 21ου αιώνα και κινούνται μεταξύ σιωπής και προδοσίας της πίστεως;
Ζήλεψε μάλλον τη δόξα των εκκλησιαστικών πρακτορείων της εποχής μας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και αποφάσισε να τους προσφέρει ένα δωρεάν υπόδειγμα δυστοπικής αρθρογραφίας.

Μεγαλώνοντας σε ένα ορεινό χωριό της ακριτικής Καστοριάς, ανάμεσα στα πρώτα κατηχητικά μου διαβάσματα ήταν και βιβλία με την υπογραφή του Αρχιμανδρίτη αρχικά και μετέπειτα Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου Βλάχου.
Αναζητώντας κάποια βιογραφικά του στοιχεία
Ως νέος και άριστος επιστήμονας θα μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό και ακολούθως να εξελιχθεί σε Πανεπιστημιακός Δάσκαλος. Όμως, τον εκλεκτό αυτόν επιστήμονα τον κέρδισε η Εκκλησία. Έτσι προτίμησε να γίνει ο Δάσκαλος των ψυχών μας, να γίνει ο Πνευματικός μας οδηγητής και εξομολογητής.
Τον συναντάμε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών να υπηρετεί για οκτώ χρόνια, όπου παράλληλα με το έργο του Ιεροκήρυκα εκτελούσε χρέη Διευθυντού Νεότητας της Αρχιεπισκοπής καθώς και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεότητας. Από τη θέση αυτή διοργάνωσε Συνέδρια, ημερίδες για τους υπεύθυνους των Κατηχητικών Σχολείων και επόπτευε όλα τα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ήδη από το 1992 ανέπτυξε τις θέσεις της Εκκλησίας για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Ήταν και είναι ομιλητής σε Ιερατικά, Θεολογικά και Επιστημονικά Συνέδρια που διοργάνωσαν Μητροπόλεις, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η Ιερά Σύνοδος και άλλες Θρησκευτικές Οργανώσεις. Υπήρξε μάλιστα και πρωτεργάτης στην ίδρυση και λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όλα όμως άλλαξαν μετά τη συμμετοχή του στο Κολυμπάρι της Κρήτης και ο κατήφορος ολοκληρώθηκε με την εμπλοκή του στο Ουκρανικό, όπου επιστράτευσε όλα τα χαρίσματά του, για να «βάλει θεολογικές πλάτες» στην αντικανονική απόδοση αυτοκεφαλίας του Φαναρίου στους σχισματικούς, αχειροτόνητους και αυτοχειροτόνητους Ουκρανούς του Σεργκέι Ντουμένκο (Επιφάνιος). Επιπρόσθετα, διετέλεσε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στα ΜΜΕ κατά την περίοδο του κορωνοϊού (κατά την οποία τα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος επέβαλαν ανίερα και βλάσφημα υγειονομικά μέτρα).
Μετά το Κολυμπάρι όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις του είναι ατυχέστατες. «Τσαλαβουτά» αδέξια σε δρόμους αφιλόξενους (τεχνητή νοημοσύνη), χωρίς να αρθρώνει λόγο Πατερικό, χωρίς να ορθώνει εκκλησιαστικό ανάστημα. Πελαγοδρομεί ανερμάτιστα συγχρωτιζόμενος με ακραιφνείς μεταπατερικούς θολολόγους και καταλήγει σε άρθρα χωρίς προφανή σκοπό, που μάλλον σκοπιμότητες εξυπηρετούν, όπως αυτό για το νέο πάπα Ρώμης.
Στην ακροτελεύτια παράγραφο του εκτενούς κειμένου – αφιέρωμα στον αιρεσιάρχη ποντίφικα αποφαίνεται: «Ἐάν ὁ νέος Πάπας Λέων 14ος, πού θαυμάζει τόν Πάπα Λέοντα 13ο, τοῦ ὁποίου τό ὄνομα προσέλαβε, ἀκολουθήση αὐτήν τήν τάση τοῦ νεοθωμισμοῦ-νεοσχολαστικισμοῦ, σέ συνδυασμό μέ τήν ἱεραποστολή, δηλαδή ἐάν θά κινηθῆ μεταξύ συντηρητισμοῦ καί νεωτερικότητας, ἤ ἄν γιά ἄλλους λόγους προτίμησε αὐτό τό ὄνομα, θά τό δοῦμε στήν συνέχεια μέ τίς σχετικές ἀποφάσεις τίς ὁποῖες θά λάβη».
Ο Γέροντας Αγάθων της Ι.Μ. Κωνσταμονίτου δήλωνε κατηγορηματικά: «Πάπας ίσον διάβολος». Άραγε τι μας ενδιαφέρει, τι αποφάσεις θα λάβει;
Καλή Μετάνοια!
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Σε αδιέξοδο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το Ουκρανικό
– Η τραγική μετάλλαξη του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ.Ιερόθεου δεν έχει τέλος!
– Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος προσβάλλει τη μνήμη του μακαριστού Αιτωλίας Κοσμά και κηρύττει παπίζουσα εκκλησιολογία