π. Θεόδωρος Ζήσης

Οι Άγιοι Πάντες και η Αγία Θεοφανώ [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

εικόνα άρθρου: Οι Άγιοι Πάντες και η Αγία Θεοφανώ [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]
Κήρυγμα του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Για ποιους λόγους η Εκκλησία μας εορτάζει τους Αγίους Πάντες, Η Αγία Θεοφανώ και η σύνδεσή της με την εορτή των Αγίων Πάντων


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει την των απανταχού της οικουμένης Αγίων Πάντων εορτήν. Όμως στο σημερινό κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος, μας ομιλεί για την Αγία Θεοφανώ, η οποία αν και εορτάζει στις 16 Δεκεμβρίου, συνδέεται με τους Αγίους Πάντες.

Αναφέρεται κατ’ αρχήν στους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες, την εορτή των Αγίων Πάντων και στη συνέχεια μας λέγει πως συνδέεται η Αγία Βασίλισσα Θεοφανώ, σύζυγος του Λέοντος Σοφού, με την εορτή αυτή.

Ο σύζυγός της μετά τον θάνατο της ευσεβεστάτης και ευλαβεστάτης Βασίλισσας, οικοδόμησε ναό προς τιμήν της, επειδή «ευαρέστησε κατ’ άκρον τω Θεώ» Όταν ανακοίνωσε στην Εκκλησία το σκοπό του, του υποδείχθηκε ότι πρέπει να περάσει χρόνος για να αποκτήσει αυτή το «τίμιον και σεβάσμιον».

Ο σοφότατος Βασιλεύς υποτάχθηκε και αφιέρωσε το ναό στη μνήμη και τιμή πάντων των Αγίων των απανταχού της γης και είπε: «ει και Θεοφανώ Αγία, συναριθμείσθω μετά τούτων πάντων».

Στη συνέχεια του κηρύγματός του ο π. Θεόδωρος μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τον βίο της Αγίας, η οποία τιμάται ιδιαιτέρως στην Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσονται και λείψανά της. Τιμάται και μνημονεύεται ως κτήτωρ της Ι. Μονής.

Η φιλανθρωπία και η φιλοπτωχία της έμειναν παροιμιώδεις. Αν και δεν έμεινε για πολύ καιρό Βασίλισσα, το έργο της ήταν αρκετό για να την κατατάξει στους χορούς των Αγίων και να μείνει στην ιστορία ως η Βασίλισσα της αγάπης. Έτρεφε χήρες και ορφανά, ενίσχυε οικονομικά μοναστήρια κλπ.

Στηριζόμενοι στους βίους Πάντων των Αγίων μας αλλά και στο βίο της Αγίας Θεοφανούς, ας προσαρμόσουμε κι εμείς κατά τον δυνατόν την δική μας τη ζωή. Αμήν.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Οι Άγιοι Πάντες και η Αγία Θεοφανώ [mp3 – 2015].wmv

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Ηχητικό αρχείο – Εκφων. (31/5/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Ο Τίμιος Σταυρός άλλαξε το ρου της Παγκόσμιας Ιστορίας [mp3-2018]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Σῶσον Κύριε τόν λαόν σου καί εὐλόγησον τήν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος καί τό σόν φυλάττων διά τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα. (Ἀπολυτίκιον)

Κήρυγμα στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Μήπως δεν έχει αποδειχθεί ότι η Ρωμηωσύνη μπορεί να σωθεί μόνο αν στηρίζεται στο Ευαγγέλιο; Γιατί ακολουθούμε σχέδια ανθρώπων και δεν ακολουθούμε το σχέδιο του Θεού;"

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.