Επικαιρότητα
Οι άλλες όψεις του νομίσματος
22 Αυγ 2020
Είναι κρίσιμες οι ώρες για όλους και εννοείται πως θα πρέπει να φερθούμε όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Εκτός από την πίεση του υγειονομικού μας συστήματος, με αφορμή το άρθρο για μια Μελέτη-σοκ από το ΑΠΘ, που έπαιξε πολύ στα συστημικά μέσα το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, κάναμε μια μικρή έρευνα στο ελληνικό διαδίκτυο και αλιεύσαμε αναλύσεις που συμπληρώνουν την εικόνα.
Είναι βέβαιο πως η επικαιρότητα και τα πρώτα θέματα των καναλιών και των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας, σαφώς παρουσιάζουν μια στρεβλή εικόνα για την πραγματικότητα που βιώνουμε.
Το μέγεθος της στρέβλωσης μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς λάθος συμπεράσματα.
Αν από το τρόπο που μας παρουσιάζεται η επικαιρότητα, οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα επί τούτου, τότε μιλάμε για χειραγώγηση της κοινωνίας και θα έπρεπε να ελέγχονται για ενδεχόμενο δόλο ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, εκδότες και καναλάρχες, ενώ οι κυβερνώντες για εσχάτη προδοσία.
Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε με απλό και σύντομο τρόπο να σας παραθέσουμε, εκτός από τη μία πλευρά του “νομίσματος” της κρίσης, που είναι σαφώς υγειονομική (Σαρηγιάννης) και τις “άλλες πλευρές” του νομίσματος της κρίσης του Covid-19, που επιλέξαμε να είναι τουλάχιστον τρεις.
Μία άλλη όψη αφορά την πίεση λόγω της μετανάστευσης (Τσακλόγλου). Μια τρίτη όψη αφορά την παγκοσμιοποίηση και την περιγραφή της νέας κανονικότητας (Καραμούζης). Η τέταρτη όψη το νομίσματος της πανδημίας αφορά την άποψη ενός τετράστερου στρατηγού των Η.Π.Α. εν αποστρατεία (Τζον Άλεν), σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη, σε ένα εκπληκτικό άρθρο του Τρύφωνα Καϊσερλίδη, που αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο.
α) Υγειονομική κρίση
Μάσκα παντού, τηλεργασία και τοπικό lockdown, αλλιώς 700 κρούσματα ημερησίως
Αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης του που καταγράφει ο κορονοϊός τώρα, θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020, αναφέρεται στα δεδομένα που παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, τότε η κατάσταση στο τέλος του έτους θα είναι δραματική.
Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας από τα 5420 που έχουμε σήμερα. Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020, θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας.
β) Οικονομική και Μεταναστευτική κρίση
Οι Οικονομικές Συνέπειες Της Πανδημίας Και Η Ελλάδα
Πάνος Τσακλόγλου[1] (Μετά την 5η Αυγούστου ο αρθρογράφος υπουργοποιήθηκε και είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης).
“Συνήθως, οι οικονομικές κρίσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες συνοδεύονται από αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σε μία τέτοια περίπτωση και δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια ότι οι αντίστοιχες πιέσεις στη χώρα μας πιθανόν να αυξηθούν κατακόρυφα, με προφανείς αρνητικές συνέπειες”.
γ) Παγκοσμιοποίηση και νέα “κανονικότητας” της εργασίας
Πανδημία και οικονομικό κόστος: Μετάβαση σε Νέα Εποχή;
- (..) Εκτιμώ ότι η παγκοσμιοποίηση θα υποχωρήσει,
- η ελεύθερη κίνηση συντελεστών παραγωγής και πολιτών θα περιοριστεί,
- ο ρόλος του δημόσιου τομέα σε ορισμένες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες θα αναβαθμιστεί, συμπεριλαμβανομένων και σημαντικών δημοσίων επενδύσεων,
- η κατανομή πόρων και επενδύσεων σε θέματα δημόσιας υγείας, έρευνας και προστασίας του περιβάλλοντος θα αυξηθούν δραματικά,
- οι συγχωνεύσεις εταιρειών και οι επιλεκτικές κρατικοποιήσεις θα καταστούν αναγκαίες,
- η διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ηλεκτρονικών παραγγελιών θα αυξηθεί γεωμετρικά (Β2Β,Β2C),
- οι εργασιακές σχέσεις θα αλλάξουν σημαντικά με ανάπτυξη της κατ’ οίκον εργασίας,
- οι επαγγελματικές σχέσεις και συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κυρίως με ηλεκτρονικά μέσα.
δ) Πόλεμος και ειρήνη
Πώς η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει τον κόσμο
“Όπως η κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009, έτσι και η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι ένα γεγονός τεραστίων διαστάσεων, τις συνέπειες του οποίου μόλις τώρα αρχίζουμε να φανταζόμαστε.”
Oι νικητές θα γράψουν την ιστορία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Όπως συνέβαινε πάντα, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση την ιστορία θα γράψουν οι «νικητές» της κρίσης της Covid-19, υπογραμμίζει ο Τζον Άλεν, τετράστερος στρατηγός εν.α. του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και πρόεδρος του γνωστού αμερικανικού think tank, “Brookings Institution”. Όπως αναφέρει, «κάθε έθνος και ολοένα και περισσότερο κάθε άτομο βιώνει κοινωνικές εντάσεις αυτής της ασθένειας με νέους, ισχυρούς τρόπους. Αναπόφευκτα, εκείνα τα έθνη που θα δείξουν αντοχή –τόσο λόγω των μοναδικών πολιτικών και οικονομικών τους συστημάτων, αλλά και από την άποψη της δημόσιας υγείας – θα διεκδικήσουν την επιτυχία έναντι εκείνων που βιώνουν ένα διαφορετικό, πιο καταστροφικό αποτέλεσμα. Για ορισμένους, αυτό θα αποτελέσει έναν μεγάλο και οριστικό θρίαμβο της δημοκρατίας, της πολυμέρειας και της υγειονομικής περίθαλψης για όλους. Για κάποιους άλλους η επιτυχία θα δείξει τα σαφή «οφέλη» της αυταρχικής διακυβέρνησης.
Όπως και να ‘χει η κρίση αυτή θα ανασχηματίσει την διεθνή δομή εξουσίας με τρόπους που μόλις μπορούμε να αρχίσουμε να φανταζόμαστε. Η πανδημία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα και να αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ κρατών. Μακροπρόθεσμα θα μειώσει πιθανώς σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα να κλείσουν επιχειρήσεις και αποσπαστούν άτομα από το εργατικό δυναμικό. Ο κίνδυνος μεταφοράς της έδρας επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλος για αναπτυσσόμενες χώρες και άλλες με μεγάλο ποσοστό οικονομικά ευάλωτων εργαζομένων. Το διεθνές σύστημα θα βρεθεί υπό μεγάλη πίεση, που θα οδηγήσει έτσι σε αστάθεια και συρράξεις εντός κρατών και μεταξύ κρατών.
Επίλογος
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως η κρίση του κορωνοϊού μας ξεπερνά. Πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες σε παγκόσμια κλίμακα και έγκριτοι ειδικοί αναλυτές, ο καθένας από το μετερίζι του, μπορεί να διακρίνει μια εξέλιξη των πραγμάτων.
Όταν τα κανάλια μας βομβαρδίζουν καθημερινά με κρούσματα, ένας οικονομολόγος κοστολογεί την κρίση για την Εθνική οικονομία και προβλέπει έκρηξη των μεταναστευτικών ροών.
Ένας άνθρωπος των επιχειρήσεων βλέπει και περιγράφει τη νέα κανονικότητα όπως προετοιμάζεται διεθνώς και τολμά να περιγράψει αναλυτικά και με σαφήνεια την επόμενη μέρα.
Τέλος, ένας στρατηγός θεωρεί βέβαιο πως κάποια κράτη θα εμπλακούν σε πόλεμο. Είναι οι συνθήκες τέτοιες που ευνοούν την αναδιανομή γεωστρατηγικών εδαφών.
Τι απουσιάζει άραγε; Ποιοί φαίνονται εντελώς ανεπαρκείς να βγουν μπροστά και να αναλάβουν το ρίσκο να καταθέσουν τη δική τους ανάλυση για τις επιπτώσεις της πανδημίας;
Η απάντηση είναι πως δεν βγαίνουν μπροστά να μιλήσουν οι Αρχιερείς μας. Αν εμείς επιλέξαμε να διερευνήσουμε τέσσερις πλευρές στο νόμισμα της πανδημίας, το κάναμε για να δώσουμε το στοιχείο της υπέρβασης με την οποία θα πρέπει να συμπεριφερθεί η Ιεραρχία.
Άποψή μας είναι πως είναι ανεπαρκείς. Δεν έχουν τα φόντα δηλαδή, δεν πατάνε γερά για να προβούν σε κάποια παρέμβαση με αφορμή την πανδημία και να αρθρώσουν λόγο Ορθόδοξο. Να καταγραφεί και ο λόγος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Είναι ανεπαρκείς, επειδή εκλέγονται όπως εκλέγονται. Δε θα επεκταθούμε σε αυτό.
Εκτός όμως από την ανεπάρκεια, κάποιοι από αυτούς είναι μάστορες στο να εκφέρουν λόγο ακαταλαβίστικο, με πολλές ερμηνείες και κυρίως αντιπατερικό.
Αν μας επιτρέπετε, θεωρούμε πως μετά το μαντάλωμα των Ιερών Ναών το Πάσχα και την μασκοφορεμένη ασέβεια του Δεκαπενταύγουστου, απώλεσαν κάθε δικαίωμα να ομιλούν για την Ορθόδοξη πίστη, να άγονται και να φέρονται σαν “αρμόδιοι” για θέματα πίστεως. Το τραγικό όμως ξέρετε ποιο είναι; Αν παραβλέψουμε την ανεπάρκειά τους, τον ακαταλαβίστικο λόγο τους και την απιστία τους, και τους αφήσουμε όντως να εκφραστούν και να εκφέρουν λόγο Ορθόδοξο στη νέα κανονικότητα μετά την πανδημία, θα τους ακούσουμε να ομιλούν για αγάπη, καταλλαγή και συνεννόηση, να κάνουν συμπροσευχές και να ευαγγελίζονται την ένωση, όπως ο… Οικουμενισμός επιβάλλει.
[1] *Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
[2] Προέδρου της Grant Thornton στην Ελλάδα και μέλους Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
– Δεν πρέπει να φοράνε μάσκες οι υγιείς ενήλικες, ούτε τα υγιή παιδιά
– Οι νόμιμοι μασκοφόροι των Εκκλησιών πληγώνουν τον Ουράνιο Βασιλιά!
– Οι μωρίες, οι ασέβειες, οι βλασφημίες και οι ανοησίες καλά κρατούν!
– Ας έδειχνε η Ιεραρχία τον ίδιο ζήλο για τη μετά προσοχής τήρηση των Ιερών Κανόνων!
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Η μάσκα μέσα στο Ναό προσβάλει την ιερότητα του ιερού χώρου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Προς αποκατάσταση της αλήθειας: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΩΔΕΚΑ (12) ΛΑΪΚΩΝ
– π.Νικόλαος Μανώλης, Είμαστε μαζί με τον π.Ιγνάτιο στις διώξεις του
– Μάσκες, αντισηπτικά και Άγιος ο Θεός
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Είναι βλασφημία να φορούμε μάσκες μέσα στην Εκκλησία [ΒΙΝΤΕΟ 2020]