Επικαιρότητα
Οι διώξεις κατά των Ουκρανών Ορθοδόξων είναι μέρος της στρατηγικής κατά της Ορθοδοξίας
4 Φεβ 2023
Γράφει η Ορτανσία Θεοδώρου
Θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Ρουμανικής κυβέρνησης, του Ρουμανικού Πατριαρχείου, κατά του διωγμού των Ρουμάνων αδελφών στην Ουκρανία;
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Εδώ και αρκετούς μήνες η διεθνής κοινότητα βοηθά παθητικά τη δίωξη που γίνεται εναντίον ορθοδόξων ιεραρχών και ιερέων στην Ουκρανία, οι οποίοι απειλούνται, αναζητούνται, συλλαμβάνονται, αφαιρείται η ιθαγένειά τους και ύστερα απειλούνται με απέλαση.
Είναι επείγουσα η ανάγκη υποστήριξης για την εμπόδιση της φρίκης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με άρθρο από τον Νοέμβριο του 2022, μια έκθεση του ΟΗΕ κατήγγειλε τις θηριωδίες κατά των Ορθοδόξων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «(…) μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 30 Ιουλίου 2022, οι τοπικές αρχές, σε τουλάχιστον επτά εδαφικές κοινότητες σε διάφορες επαρχίες, ανέστειλαν τις δραστηριότητες της Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου «χωρίς να παρέχει σαφή δικαιολογία για μια τέτοια απαγόρευση», γεγονός που παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Μια τέτοια δυσμενής στάση απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μπορεί να συνιστά μέτρο διάκρισης λόγω θρησκείας ή συμμετοχής σε συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.
Ούτε ένας Ρουμάνος αξιωματούχος δεν μπήκε στη διαδικασία να διαμαρτυρηθεί κατά του καθεστώτος του Zelenskiy, βάση της αναμφισβήτητης αναφοράς, γεγονός που προκάλεσε σε λίγες μέρες την εντατικοποίηση της αντιορθόδοξης δίωξης, μέ βίαιες έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια αντιστοίχως. Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα το οποίο απαγόρευε τις «(!) θρησκευτικές ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία», αν και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είχε επίσημα αποχωριστεί από τη Μόσχα, ήδη από τον Μάιο του 2022, καταδικάζοντας τότε τη ρωσική επιθετικότητα. Στις 28 Δεκεμβρίου 2022, ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι κανείς στο διεθνές διπλωματικό περιβάλλον δεν καταδίκασε τις αυθαίρετες ενέργειές του κατά των Ορθοδόξων (και κανείς από τη Ρουμανία!), ο Ζελένσκι ανακάλεσε την ουκρανική υπηκοότητα δεκατριών ανώτερων ορθοδόξων ιεραρχών, οι οποίοι απειλούνται συνεχώς αυτές τις μέρες ακόμη και με απέλαση! Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι μητροπολίτες, εφημέριοι, αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι και αρχιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Μελέτιος των Τσερναούτσι και Μπουκοβίνας. Ειδικότερα, οι κυρώσεις συνεπάγονται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευση συναλλαγών σε τίτλους, απαγόρευση μεταφοράς και διαμετακόμισης πόρων μέσω της Ουκρανίας και άλλους περιορισμούς. Αυτά τα μέτρα έχουν εισαχθεί για έξι άτομα για τριάντα χρόνια και για τα υπόλοιπα – για πέντε χρόνια. Αυτοί οι υψηλοί λειτουργοί της εκκλησίας έχουν αποκτήσει το καθεστώς του «παρία», φτάνοντας στο έλεος των πιστών, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι και οι ίδιοι θα διωχθούν επίσης, αν τολμήσουν να βοηθήσουν τους ποιμένες τους. Ο διωγμός αυτός δεν καταδικάζεται στη Ρουμανία παρά μόνο από ελάχιστες οντότητες του Τύπου, που ακόμη φιλοξενούν φωνές ορισμένων Ορθοδόξων διανοουμένων οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους ή από κάποιους γενναίους ιερείς που προσεύχονται μέσα στις ρουμανικές εκκλησίες για τους Ορθόδοξους αδελφούς από την Ουκρανία. Αυτή η κατάσταση είναι μια μεγάλη ντροπή για τους Ρουμάνους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι προσκυνούν στις εκκλησίες και ορκίζονται πίστη στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι ακόμη μεγαλύτερη η αμαρτία για τους ιεράρχες της Ρουμανίας που προς το παρόν προτιμούν τη σιωπή, επειδή φοβούνται τις προβλεπόμενες συνέπειες που θα υποστούν, σε περίπτωση που θα πάρουν θέση.
Προφανώς, αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία στοχεύει στη βάναυση καταστολή των Ρωσόφωνων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού και είναι Ορθόδοξοι. Είναι σαφές ότι η επιχείρηση που περιγράφεται σήμερα είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που στοχεύει ολόκληρο τον Ορθόδοξο χώρο, με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Μολδαβία, ως συμπεριλαμβανόμενες χώρες. Όλη αυτή η στρατηγική δημιουργείται από τις αδελφικές σχέσεις αυτών των λαών με τους Ρώσους Ορθοδόξους, οι οποίες εδραιώθηκαν κατά τις δεκαετίες του πνευματικού διωγμού, για να τους κρατήσουν αμόλυντους στο υπόβαθρό τους από την κομμουνιστική περίοδο που επέβαλε τον αθεϊσμό.
Όσοι επιδιώκουν γεωπολιτική κυριαρχία στα σύνορα του ΝΑΤΟ έχουν από καιρό κατανοήσει ότι οι πολιτισμικές ασυμβατότητες με τον κόσμο τους είναι βαθιά ριζωμένες εδώ, και ότι δημιουργούνται από την Ορθόδοξη θρησκεία μας. Τώρα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια αποφασιστική επίθεση στο έδαφος της πνευματικότητάς μας.
Η δειλία των πολιτικών και πνευματικών μας ηγετών βοηθά για τη στιγμή τους «επιτιθέμενους» να νομίζουν ότι μπορούν να εφαρμόσουν την επιδιωκόμενη στρατηγική, αλλά αυτή τη φορά είναι λάθος υπολογισμός. Οι Ουκρανοί ή οι Ρουμάνοι, μαζί με τους άλλους Ορθόδοξους μπορούν να αντισταθούν εξαθλιωμένοι, ταπεινωμένοι, διωκόμενοι, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς Θεό και Εκκλησία, και όταν καταλάβουν ότι μπορούν να καταδικαστούν σε μια τέτοια ζωή, θα είναι έτοιμοι για μεγάλες εξεγέρσεις, τις οποίες οι στρατηγοί «χωρίς Θεό» ούτε καν μπορούν και να τις φανταστούν!
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Ουκρανική απόβαση στο Άγιον Όρος. Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος παραχώρησε κελί στους σχισματικούς της…
– Ποιος τελικά θέλει την ειρήνη στην Ουκρανία;