Επικαιρότητα

Οι Εκκλησίες Αντιοχείας και Βουλγαρίας δε θα συμμετάσχουν στην συνάντηση των Προκαθημένων στο Αμμάν. Δε θέλουν να τα σπάσουν!

… δεν συμμετέχει στη συνάντηση αυτή, με βάση των στοιχείων που κατέχει και της προσοχής της να αποφευχθεί καθετί που αυξάνει το χάσμα μεταξύ των αδελφών και τις αποκλίσεις τους…(Αντιοχείας)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, είχαμε αναδημοσιεύσει και στην παλιά Κατάνυξη πως: 
Βλέποντας πόσο απομονωμένο βρίσκεται σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα το Φανάρι επιχειρεί να… ανοίξει το παιχνίδι. Σε πρώτη φάση την περασμένη εβδομάδα επιχειρήθηκε προσέγγιση με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, του οποίου η στάση είναι κάθετα αντίθετη με τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ουκρανικό, ενώ και γενικότερα με αφορμή την αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο θέμα του Κατάρ, η Αντιόχεια έχει παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Φανάρι. Υπενθυμίζεται πως ο Πατριάρχης Ιωάννης έκανε έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για σύγκληση Προκαθημένων για το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, αλλά ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε αρνητικά. Επίσης το προηγούμενο διάστημα διέρρευσαν αναφορές πως με το ουκρανικό μοντέλο πάνε να διαλύσουν και την Εκκλησία της Αντιόχειας που είναι ανυπάκουη στο Φανάρι.

Σήμερα διαβάζουμε τις εξελίξεις και μπορούμε να καταλάβουμε και πίσω από τα ανακοινωθέντα. 
Ένας Ορθόδοξος Αρχιερέας που ελέγχεται για δογματικά θέματα, που διδάσκει αιρετικά, που δεν καταδικάζεται από Σύνοδο πανορθόδοξη ή Οικουμενική, έχει το περιθώριο χρόνου, να ασκεί διπλωματία και πολιτική. 
Να εκβιάζει, όπου οι συνομιλητές του είναι εκβιάσιμοι ή δειλοί, να διαφθείρει, όπου οι συνομιλητές του είναι φιλόδοξοι και παραδόπιστοι και να εξουθενώνει όπου και όταν χρειαστεί. 
Βατικάνειες μεθοδεύσεις, ψυχροπολεμικές πρακτικές και παιχνίδια κατασκόπων υπό ανθρώπων που η ποιμαντική τους ευθύνη τούς έπεσε βαριά. Μόνο που ο Θεός δεν εμπαίζεται. 
Εκκλησιαστική διοίκηση κατώτερη των περιστάσεων.

Διαβάσαμε στο ekklisiaonline.gr:


Εκκλησία Αντιοχείας: Ανακοίνωση για τη συνάντηση των Προκαθημένων στο Αμμάν

Με την ευγενική πρόσκληση που έλαβε προηγουμένως ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιωάννης Χ ‘, από τον Μακαριότατο Θεόφιλο Γ’, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, για να συμμετάσχει σε συμβουλευτική συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμάν – Ιορδανία, στις 25 του τρέχοντος μηνός, η Εκκλησία της Αντιόχειας δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην εν λόγω συνάντηση.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας, καθώς αντιλαμβάνεται το ενεργό ενδιαφέρον των Προκαθημένων των Εκκλησιών και τις πρωτοβουλίες τους σε ό, τι θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων για τη σοβαρή κρίση, στην οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα, δεν συμμετέχει στη συνάντηση αυτή, με βάση των στοιχείων που κατέχει και της προσοχής της να αποφευχθεί καθετί που αυξάνει το χάσμα μεταξύ των αδελφών και τις αποκλίσεις τους.

Είναι επίσης βέβαιο ότι το Πατριαρχείο δεν παραβλέπει την προθυμία του να επιταχύνει την εξεύρεση των αναγκαίων λύσεων για τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή της κοινωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Αντιόχειας και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, καθώς η Εκκλησία της Αντιόχειας έδειξε την ετοιμότητά της να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διευκολύνει αυτές τις λύσεις.

Με την ευκαιρία αυτή, η Εκκλησία της Αντιόχειας επαναλαμβάνει τη σταθερή της θέση ότι η «ομοφωνία» μεταξύ των Εκκλησιών, η οποία βασίζεται στην Αγία Γραφή και την αγία Παράδοση, είναι ο βασικός κανόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όσον αφορά γενικές αποφάσεις στο Πανορθόδοξο επίπεδο καθώς, αλλά και την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.

Επιβεβαιώνει επίσης την προσπάθειά της, μέσω της συνεχούς επικοινωνίας με τις Εκκλησίες, σε αυτό που εμβαθύνει την αγάπη και την ομόνοια μεταξύ των αδελφών και στην επιστροφή στη διαβούλευση, ώστε να είναι έτσι πιστή στο μήνυμα της χαράς, της ειρήνης και της ενότητας που ο Κύριος μας αναμένει από την Εκκλησία Του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαβάσαμε στο pentapostagma.gr:

Ούτε οι Βούλγαροι πάνε Ιορδανία για τη Σύναξη των Ορθοδόξων

Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέδωσε σήμερα δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Βουλγαρικού Πατριαρχείου, ανακοινώνοντας ότι ούτε ο Πατριάρχης Νεόφυτος ούτε οποιοιδήποτε άλλοι ιεράρχες θα παρευρεθούν στην επερχόμενη αδελφική συγκέντρωση στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Σε αντίθεση με τις άλλες τοπικές εκκλησίες που είχαν ήδη αρνηθεί να συμμετάσχουν, η Βουλγαρική Σύνοδος δεν αναφέρει τον λόγο για την απόφασή της.

Η δήλωση αναφέρει:

«Σε σχέση με τις επιστολές που ελήφθησαν από τον Μακαριότατο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ , με τις οποίες έστειλε πρόσκληση για συμμετοχή στην αδελφική συγκέντρωση των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και των αντιπροσωπειών τους στο Αμμάν της Ιορδανίας, η Ιερά Σύνοδος της BOC- Η BP ενημερώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην προαναφερθείσα συνάντηση και, κατά συνέπεια, δεν θα στείλει τους αντιπροσώπους της στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την προσωπική αδελφική αγάπη του για τον Μακαριότατο Πατριάρχη Θεόφιλο Γ και το βαθύ του σεβασμό για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τον χιλιάδες χρόνιο φύλακα του ζωοδότου Τάφου του Κυρίου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Διφορούμενη η στάση του Πατριαρχείου Γεωργίας για την Πανορθόδοξη στο Αμμάν
– Την Τρίτη 25/2/2020 η σύναξη Προκαθημένων στο Αμμάν, κατά τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Επιστολή Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδοκίμασε την πρόταση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων
– Η ομιλία του Πατρ. Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ’ και η πρόσκλησή του στους προκαθημένους για την ενότητα της Εκκλησίας (βίντεο)
– Ο Πατριάρχης Θεόφιλος καλεί τους Προκαθημένους στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας
– Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο»
– «Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών
– Ενόψει μιας Πανορθόδοξης για το Ουκρανικό: Επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας
– Μητρ. Ιλαρίωνας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βλέπει πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Το ΝΑΙ της Τσεχίας και το ΟΧΙ της Ελλάδας στην Πρόταση για Σύνοδο προκαθημένων στην Ιορδανία τον Φεβρουάριο

Σχετικά άρθρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος προλογίζει το βιβλίο του Περγάμου Ιωάννη

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Την κακία αυτή του Πάπα, που τον χώρισε από την Αλήθεια, ζήλεψε ο «θεολόγος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του θέλησε να μιμηθεί το ταλέντο της Δύσης, να εφευρίσκει έτερα Ευαγγέλια

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.