Επικαιρότητα

Οι επικρατέστεροι για τις μητροπόλεις Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου

εικόνα άρθρου: Οι επικρατέστεροι για τις μητροπόλεις Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου

Του Γιώργου Θεοχάρη

Λίγες ημέρες απέμειναν για την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας (8, 9, 10, 11 Οκτωβρίου) όπου θα αναδείξει τρεις νέους Αρχιερείς για τις χηρεύουσες Ιερές Μητροπόλεις.

Τα επικρατέστερα ονόματα που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία και στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι τα παρακάτω:

Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών για τη μητρόπολη Φθιώτιδας.

Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, Α´ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου για την μητρόπολη Καλαβρύτων.

Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος για την μητρόπολη Λήμνου.

Το Τριπρόσωπο και η ψηφοφορία

Σύμφωνα με το άρθρο 26, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εκλέγουν δια μυστικής ψηφοφορίας 3 υποψηφίους από τους εκατοντάδες αρχιμανδρίτες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Στη συνέχεια καταρτίζεται ο κατάλογος των υποψηφίων ή αλλιώς το τριπρόσωπο.

Στην πρώτη ψηφοφορία θα προκύψει το τριπρόσωπο, δηλαδή οι 3 επικρατέστεροι ανάλογα με τους ψήφους που συγκέντρωσαν, που σημαίνει ότι μέχρι εκείνη την στιγμή επίσημα δεν υπάρχουν υποψήφιοι αλλά επιθυμούντες.

Στην δεύτερη ψηφοφορία σύμφωνα με το ίδιο άρθρο θα εκλεγεί ο πρώτος μεταξύ των 3 διά σχετικής πλειοψηφίας.

Σε περίπτωση ισοψηφίας προτιμάται εκείνος που έχει τα πρεσβεία ιεροσύνης, δηλαδή αυτός που είναι περισσότερα χρόνια κληρικός.

Ο νέος εκλεγμένος μητροπολίτης, αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία δίνει το λεγόμενο «μικρό μήνυμα» ενώπιον των αρχιερέων, με το οποίο αποδέχεται και ευχαριστεί για την εκλογή.

Μετά την εκλογική διαδικασία και το «μικρό μήνυμα», Αρχιεπίσκοπος και λοιποί αρχιερείς μεταβαίνουν μαζί με τον ψηφισμένο στο Καθολικό της Μονής για τα «μεγάλα μηνύματα».

Το «μεγάλο μήνυμα» έχει τελετουργικό χαρακτήρα και αφού προηγηθεί από τον ψηφισμένο μια μικρή ακολουθία στην συνέχεια ο αρχιγραμματέας διαβάζει το πρακτικό εκλογής και ο ψηφισμένος αναγινώσκει ένα μικρό κείμενο που πλέον επίσημα αποδέχεται την εκλογή για την Μητρόπολη και διαβεβαιώνει ότι θα επιτελέσει με όλες του τις δυνάμεις τα καθήκοντα της διακονίας που του έλαχε και θα τηρήσει τους Ιερούς Κανόνες.

Η χειροτονία του ψηφισμένου ανακοινώνεται από τον Αρχιεπίσκοπο μετά τις εκλογές.

Την ημέρα Χειροτονίας συνηθίζεται αρκετοί κληρικοί να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να αναφωνήσουν το «Άξιος». Την ημέρα αυτή συνήθως μένουν κλειστές όλες οι εκκλησίες της Μητρόπολης εκτός από μία ή δύο που θα οριστούν να καλύψουν κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες των πιστών.

Ακολουθεί η συνάντηση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ώστε να τελεστεί η διαδικασία της ενθρόνισης και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση στην Μητρόπολη.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.