π. Θεόδωρος Ζήσης

Οι επίσκοποι που είναι οικουμενιστές, δεν είναι διάδοχοι των Αποστόλων [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & BINTEO 2015]

εικόνα άρθρου: Οι επίσκοποι που είναι οικουμενιστές, δεν είναι διάδοχοι των Αποστόλων [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & BINTEO 2015]
Ὁμιλία τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

“Οι διάδοχοι των Αποστόλων πρέπει να είναι κυρίως διάδοχοι προς την ευσέβεια. Όπου διακόπτεται η συνέχεια της πίστεως, δεν υπάρχει διαδοχή”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε προηγούμενη ανάρτηση, ακούσαμε τον π. Θεόδωρο να μας ομιλεί για τον Μέγα Αθανάσιο, στο κήρυγμά του. Ως συμπλήρωμα σε αυτό, μας παρουσιάζει και μας εξηγεί στη συνέχεια, το πρώτο μέρος από τον θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Άγιο Αθανάσιο.

Είναι το ίδιο να αναφερθείς στην αρετή και να επαινέσεις τον Αθανάσιο. Εγκωμιαστικός λόγος αλλά και πατερική διδαχή συνάμα, καθώς μας ομιλεί με την γλυκύτητα της ορθόδοξης κατήχησης, για το μεγαλύτερο δώρο απ’ όλα όσα μας χαρίζει ο Θεός, το οποίο είναι το να Τον πλησιάζουμε και να γινόμαστε οικείοι Του.

Κάνει συγκρίσεις μεταξύ του ηλιακού φωτός και του Θείου Φωτός και εκεί μας λέγει ο Άγιος Γρηγόριος πως όταν κάποιος φτάσει στον Θεό, τότε σταματά κάθε έφεσις, κάθε επιθυμία, κάθε αναζήτηση γιατί δεν υπάρχει τίποτε υψηλότερο για να επιθυμήσει ο άνθρωπος.

Μακάριος είναι όποιος κατάφερε να ξεπεράσει την συζυγία σάρκας και πνεύματος, να ξεφύγει από τη λάσπη των υλικών πραγμάτων, την καλοπέραση και να δει το Φως του Θεού.

Λίγοι είναι αυτοί που τα φιλοσοφούν αυτά, ένας εκ των οποίων είναι και ο Άγιος Αθανάσιος, μας λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Μας απαριθμεί τις πνευματικές ομορφιές των Αγίων που μιμήθηκε ο Μέγας Αθανάσιος, τα στοιχεία που έλαβε από τον καθένα και μερικές φορές τα μιμήθηκε όλα. Άλλους δε τους ξεπέρασε στην πράξη.

Θαυμάσιος εγκωμιαστικός λόγος, και ωφέλιμος τόσο γιατί ερχόμαστε σε επαφή με κείμενα Αγίων Πατέρων αλλά και για να μάθουμε τα γνωρίσματα, πώς πρέπει δηλαδή να είναι αυτοί που προΐστανται του πιστού λαού, σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας.

Να γνωρίζουμε ότι όταν πρόκειται για θέματα πίστεως, δεν υπάρχουν δικαιοδοσίες. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Μέγας Αθανάσιος, όταν έγιναν Επίσκοποι, στα μάτια τους είχαν όλη την Οικουμένη, όχι μόνο την περιφέρειά τους. Ενώ τώρα αν κάποιος από μια Μητρόπολη επισημάνει μια αίρεση που συμβαίνει σε μια άλλη Μητρόπολη, του λένε να μην ανακατεύεται.

Όταν ασθενεί η ιερωσύνη, όταν ξεψυχά, όπως στις ημέρες μας συμβαίνει και το αναγνωρίζουν αυτό οι Επίσκοποί μας, ο Θεός στέλνει την κατάλληλη ώρα, τον κατάλληλο άνθρωπο και ο Λόγος βρίσκει τον σύμμαχό Του. Έτσι βρήκε ο Χριστός σύμμαχο τον Αθανάσιο.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος επαινεί το ότι εξελέγη Επίσκοπος ο Μέγας Αθανάσιος, με την ψήφο του όλου του λαού. Και μας εξηγεί πως η αποστολική διαδοχή δεν αρκεί να είναι μόνο χρονική. Οι διάδοχοι των Αποστόλων πρέπει να είναι κυρίως διάδοχοι προς την ευσέβεια. Όπου διακόπτεται η συνέχεια της πίστεως, δεν υπάρχει διαδοχή. Διάδοχος των Αποστόλων δεν είναι εκείνος ο οποίος βιάζει με διάφορους τρόπους την ψήφο για να γίνει Επίσκοπος, αλλά ο βιαζόμενος, αυτός που τον κάνουν με το ζόρι Επίσκοπο.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης – Συμπλήρωμα του κηρύγματατος για τον Μέγα Αθανάσιο [ΒΙΝΤΕΟ 2015]

π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ – Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κυριακή 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 (23/1/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ο Πύρινος Άγιος – Ηλίας ο Θεσβίτης (του Φ. Κόντογλου) [ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. "Προφῆτα καὶ προόπτα τῶν μεγαλουργιῶν τοῦ Θεοῦ, Ἠλία μεγαλώνυμε, ὁ τῷ φθέγματί σου στήσας τὰ ὑδατόῤῥυτα νέφη, πρέσβευε ὑπὲρ ἡμῶν, πρὸς τὸν μόνον φιλάνθρωπον" (Κοντάκιον)

Η Αγία Μακρίνα [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Σοφίας ἔρωτι, τὸν νοῦν πτερώσασα, κόσμου εὐπάθειαν, ἔμφρονως ἔλιπες, καὶ ἐνδιαίτημα τερπνὸν ἔγενου θείας ἀγάπης· σὺ γὰρ δι’ ἀσκήσεως, καὶ ἠθῶν τελειότητας, νύμφη ἔχρηματισας, τοῦ Σωτῆρος περίδοξος· ὦ πρέσβευε ὑπὲρ τῶν βοώντων χαίροις Μακρίνα θεοφόρε. (Ἀπολυτίκιον).

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.