Επικαιρότητα

Οι Ιεραρχίες σε Ελλάδα και Κύπρο μας θυμίζουν τον σκακιστή που παίζει μόνος του και με τα λευκά και με τα μαύρα πιόνια!

εικόνα άρθρου: Οι Ιεραρχίες σε Ελλάδα και Κύπρο μας θυμίζουν τον σκακιστή που παίζει μόνος του και με τα λευκά και με τα μαύρα πιόνια!

…Τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατάφερε να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα που μας έχει συνηθίσει με την εν γένει πολιτεία του…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως συντακτική ομάδα της Κατάνυξης ομολογούμε ότι ο Άγιος Κύπρου μας την “έφερε”. Μέσα στην αφέλεια και την καλοπιστία μας, ήμασταν έτοιμοι να του πλέξουμε το εγκώμιο για την στάση του στο θέμα του κορωνοϊού αλλά, όπως φάνηκε, δεν “ήτανε γραφτό”. 

Στις 11 Μαρτίου, λοιπόν, η Ιερά Σϋνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο τοποθετήθηκε ορθοδόξως και πατερικώς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι  “…Η Θεία Κοινωνία δὲν συμβολίζει ἀλλὰ εἶναι τὸ Σῶμα καὶ τὸ Αἷμα τοῦ Χριστοῦ. Θὰ ἦταν βλάσφημο καὶ νὰ σκεφτόμαστε ὅτι τὸ Σῶμα καὶ τὸ Αἷμα τοῦ Χριστοῦ θὰ μποροῦσαν νὰ μεταδώσουν ὁποιαδήποτε ἀσθένεια ἢ ὁποιονδήποτε ἰόν…”, και ότι : ” ….Ἡ Ἐκκλησία θὰ τελεῖ ἀνελλιπῶς τὶς ἀκολουθίες της. Οἱ πιστοί, ὅπως πάντα, καλοῦνται νὰ συμμετέχουν σ’ αὐτές, χωρὶς νὰ ἐξαναγκάζονται πρὸς τοῦτο…..” 

Ετοιμαζόμασταν να ανεβάσουμε την είδηση στην Κατάνυξη με τα εξής διθυραμβικά σχόλια: “Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου λέει τα πράγματα με το όνομά τους, σε αντίθεση με τα μισόλογα της Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ούτε βερμπαλισμοί, ούτε λεκτικές ακροβασίες, ούτε χώρος για τον κάθε επιχώριο μητροπολίτη να ξεφτιλίζει την Εκκλησία με τις φοβίες του, όπως συμβαίνει στην Εκκλησία της Ελλάδος με τους βατικανοσπουδαγμένους επισκόπους της.  Η Λατρεία στην Κύπρο συνεχίζεται κανονικά, οι κανόνες υγιεινής στους ναούς πρέπει να τηρούνται αλλά ουδείς εξαναγκάζεται να εξέλθει του ναού γιατί αυτός γέμισε”. 

Την ώρα που είμαστε έτοιμοι να πατήσουμε το τελικό enter για να ανεβάσουμε την είδηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέδωσε νέο Δελτίο Τύπου (15 Μαρτίου) με το οποίο καλεί το  “ὅλο τὸ χριστεπώνυμο πλήρωμα νὰ ἀπέχει γιὰ διάστημα τριῶν ἑβδομάδων μὲ σκοπὸ νὰ βοηθήσουμε στὴν ἀνακοπὴ περαιτέρω ἐξάπλωσης τῆς ἀσθένειας. Ἡ ἀποχὴ γιὰ διάστημα τριῶν ἑβδομάδων ἀπὸ τὶς ἱερὲς Ἀκολουθίες καὶ τὸ Μυστήριο τῆς Θείας Μεταλήψεως νὰ μὴν προκαλεῖ βάρος στὴ συνείδηση τοῦ εὐσεβοῦς ποιμνίου μας, διότι ἡ ὠφέλεια ποὺ θὰ προκύψει μὲ τὴν παρέλευση αὐτῆς δοκιμασίας θὰ εἶναι κατὰ πολὺ μεγαλύτερη.”

Στις 23 Μαρτίου επανήλθε με νέες εξωφρενικές δηλώσεις: «Το να πάμε τσούρμο, όλοι να εκκλησιαστούμε και να μεταδίδει ο ένας στον άλλον, να αρρωστήσουμε όλοι και να θρηνούμε θανάτους, είναι ό,τι χειρότερο. Το να προφυλαχθούμε και να μην πάμε για μερικές εβδομάδες στην εκκλησία και τολμώ να πω και να μην κοινωνήσουμε, δεν είναι αμαρτία εάν δεν κοινωνήσουμε και δεν πάμε στις εκκλησίες, όταν προστατέψουμε τον αδελφό μας...»

Τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατάφερε να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα που μας έχει συνηθίσει με την εν γένει πολιτεία του. Κρίμα, δεν προλάβαμε να του κάνουμε ούτε έναν ευμενή σχολιασμό. Ας αργούσε τουλάχιστον λίγο το Δελτίου Τύπου να μας δώσει και μας τη χαρά να του πούμε μια καλή κουβέντα.

Όσο για την Ιεραρχία σε Ελλάδα και Κύπρο μας θυμίζουν την εικόνα του σκακιστή που παίζει μόνος του και με τα λευκά και με τα μαύρα πιόνια. Έχουν θεολογικά επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές του ταμπλό. Σχιζοφρένεια….

Διαβάζουμε στο churchofcyprus.org.cy:


Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ἔχοντας ἐνώπιόν μας ἀφενὸς μία παγκόσμια ἐπιδημία (πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ) καὶ ἀφετέρου εὐνομούμενες χῶρες τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἕνωσης νὰ θρηνοῦν ἤδη ἑκατοντάδες νεκροὺς καθημερινά, ἀλλὰ καὶ τὴν ἰδιαίτερη πατρίδα μας νὰ ἀριθμοῖ ἤδη μερικὲς δεκάδες κρουσμάτων τῆς ἀσθενείας αὐτῆς, ὡς Ἐκκλησία δὲν μποροῦμε νὰ μείνουμε ἀπαθεῖς.

Δέον ἡ ἀσθένεια αὐτὴ νὰ ἀντιμετωπισθεῖ ἀπὸ τῆς γενέσεώς της. Παράδειγμά μας πρέπει νὰ εἶναι ἡ Κίνα, μία χώρα μὲ πληθυσμὸ δισεκατομμυρίων καὶ παρόλο ποὺ ἡ αντιμετώπιση μίας τέτοιας ἐπιδημίας ἦταν δύσκολη, ἐντούτοις ἐπετεύχθη ὅπως χιλιάδες θεραπευμένοι ἡμερησίως νὰ ἐξέρχονται τῶν νοσοκομείων, οἱ θάνατοι νὰ μετροῦνται πλέον στὰ δάκτυλα τοῦ ἑνὸς χεριοῦ καὶ τὰ νέα κρούσματα νὰ εἶναι ἐλάχιστα, κὶ αὐτὸ ὡς ἀποτέλεσμα τῆς ἔγκαιρης λήψης δραστικῶν μέτρων.

Συγχαίρουμε καὶ ἐπικροτοῦμε τὴν Κυβέρνηση τῆς χώρας μας, ποὺ ἔλαβε σήμερα Κυριακὴ 15 Μαρτίου 2020 δραστικότατα μέτρα.

Καὶ ἐμεῖς ὡς Ἐκκλησία συμπορευόμενοι στὸ αὐτὸ πνεῦμα τῶν ἀποφάσεων τῆς Κυβέρνησης ἀνακοινώνουμε τὰ ἑξῆς:

  1. Καλοῦμε ὅλο τὸ χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς πατρίδας μας νὰ ἐντείνει τὶς προσευχές του πρὸς τὸν ἰατρὸ τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων Κύριό μας, ὅπως συντμήσει τὸν χρόνο αὐτῆς τῆς δοκιμασίας καὶ ἐξέλθουμε ὡς τάχιστα ἀπὸ τὴ θανατηφόρα αὐτὴ νόσο ποὺ ἐνέσκηψε καὶ στὸν δικό μας τόπο.
  2. Παρόλο ποὺ τὸ Τυπικὸ τῆς Ἐκκλησίας μας ὁρίζει κατὰ τὴν τώρα διανυόμενη περίοδο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς πληθώρα κατανυκτικῶν ἀκολουθιῶν (Μεγ. Ἀπόδειπνο, Χαιρετισμούς στὴ Θεοτόκο, Προηγ. Θεῖες Λειτουργίες κ.λ.π.), καλοῦμε ὅλο τὸ χριστεπώνυμο πλήρωμα νὰ ἀπέχει γιὰ διάστημα τριῶν ἑβδομάδων (μέχρι τῆς 10ης Απριλίου) ἀπὸ τὶς ἀκολουθίες, μὲ σκοπὸ νὰ βοηθήσουμε στὴν ἀνακοπὴ περαιτέρω ἐξάπλωσης τῆς ἀσθένειας. Ἡ ἀποχὴ γιὰ διάστημα τριῶν ἑβδομάδων ἀπὸ τὶς ἱερὲς Ἀκολουθίες καὶ τὸ Μυστήριο τῆς Θείας Μεταλήψεως νὰ μὴν προκαλεῖ βάρος στὴ συνείδηση τοῦ εὐσεβοῦς ποιμνίου μας, διότι ἡ ὠφέλεια ποὺ θὰ προκύψει μὲ τὴν παρέλευση αὐτῆς δοκιμασίας θὰ εἶναι κατὰ πολὺ μεγαλύτερη.

Ὡς πρὸς τοῦτο, πέραν ἀπὸ τὴν ἀπευθείας τηλεοπτικὴ μετάδοση τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν τῶν Χαιρετισμῶν στὴν Παναγία κάθε Παρασκευὴ καὶ τῆς Θείας Λειτουργίας τῆς Κυριακῆς ἀπὸ τὸ Ραδιοφωνικὸ Ἵδρυμα Κύπρου, θὰ μποροῦν ὅλοι νὰ παρακολουθοῦν καὶ τὶς καθ’ ἡμέραν ἀκολουθίες ἀπὸ τὸ ραδιοφωνικὸ σταθμὸ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς «Ὁ Ἀληθινὸς Λόγος» στις συχνότητες 93.3 ἐπαρχία Λευκωσίας, 101.9 ἐπαρχίες Λεμεσοῦ καὶ Πάφου, 90.5 ἐπαρχία Λάρνακας καὶ ἐλεύθερης Ἀμμοχώστου καὶ 89.8 Πόλη Χρυσοχούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαβάσαμε στο kathimerini.com.cy:


Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Δεν είναι αμαρτία η αποχή από τη Θεία Κοινωνία

Την ευχή να μην παραστεί ανάγκη για επέκταση των μέτρων προστασίας των πιστών από τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.
Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ξεκαθαρίζει πως εάν τα μέτρα της κυβέρνησης συνεχισθούν, σε μια τέτοια περίπτωση και η Εκκλησία θα πρέπει να πειθαρχήσει.
Ο ίδιος θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, επικρίνοντας τους ιεράρχες εκείνους που αντέδρασαν.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει στο όλο θέμα δεν είναι διατεθειμένος να δώσει συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα.
Καλεί τους πολίτες να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης λέγοντας ανοιχτά πως δεν είναι αμαρτία η αποχή από τη Θεία Κοινωνία και τον εκκλησιασμό για κάποιο διάστημα. Φέρνει ως παράδειγμα τον ίδιο, ο οποίος περιόρισε την παρουσία κληρικών στις λειτουργίες που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην Αρχιεπισκοπή.
Στο ερώτημα εάν υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης στη λήψη μέτρων η απάντηση ήταν καταφατική.
Επικαλείται δε την περίπτωση της Κίνας που 2 δισεκατομμύρια πληθυσμό μέσα σε δύο μήνες κατάφερε, όπως λέει, να καταγράφει σήμερα μηδενικό αριθμό νέων κρουσμάτων. «Θα είναι όνειδος για μας, θα είναι ντροπή.
Πρέπει να προσγειωθούμε ο καθένας να θεωρεί ότι είναι φορέας της ασθένειας και να προσπαθεί να μη μεταδώσει την ασθένεια. Αν όλοι μας έχουμε αυτή τη σκέψη, μέσα μας, η ασθένεια θα εξαφανιστεί. Σε δεκατέσσερις μέρες δεν θα υπάρχει»
, δηλώνει εμφατικά.

Το Πάσχα

Ο Μακαριότατος αν και εκφράζει την ευχή όλα να έχουν τελείωση μέσα σε δυο εβδομάδες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται και στις εκκλησίες να επεκταθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ερωτηθείς εάν του έχει περάσει από το μυαλό το ενδεχόμενο να κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση στον καναπέ του σπιτιού μας ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευχή να μην συμβεί κάτι τέτοιο. «Εύχομαι να μη συμβεί αυτό, αλλά βλέποντας τι έχει συμβεί στην Κίνα που είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο, εάν δάμασε αυτή την ασθένεια, είναι ντροπή για μας σε ένα μήνα να μην περιορίσουμε την ασθένεια. Θα είναι όνειδος για μας, θα είναι ντροπή. Πρέπει να προσγειωθούμε ο καθένας να θεωρεί ότι είναι φορέας της ασθένειας και να προσπαθεί να μη μεταδώσει την ασθένεια. Αν όλοι μας έχουμε αυτή τη σκέψη, μέσα μας, η ασθένεια θα εξαφανιστεί. Σε δεκατέσσερις μέρες δεν θα υπάρχει». Ο Μακαριότατος ήταν ξεκάθαρος για το ενδεχόμενο που η Πολιτεία κρίνει ότι θα πρέπει να συνεχισθούν τα μέτρα. «Ασφαλώς και θα πρέπει να τα συνεχίσουμε».

Θεία Κοινωνία

Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορηματικά απορρίπτει πως η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας, κάτι που δεν συμβαίνει με τις συναθροίσεις. Στο πνεύμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος ζητά από τους πιστούς για ένα χρονικό διάστημα να είναι προσεχτικοί. «Το να πάμε τσούρμο, όλοι να εκκλησιαστούμε και να μεταδίδει ο ένας στον άλλον, να αρρωστήσουμε όλοι και να θρηνούμε θανάτους, είναι ό,τι χειρότερο. Το να προφυλαχθούμε και να μην πάμε για μερικές εβδομάδες στην εκκλησία και τολμώ να πω και να μην κοινωνήσουμε, δεν είναι αμαρτία εάν δεν κοινωνήσουμε και δεν πάμε στις εκκλησίες, όταν προστατέψουμε τον αδελφό μας. Διότι ο καθένας μας, αν δεν πούμε για τον εαυτό μας ότι είναι φορέας αυτού του ιού, θεραπεία δεν θα γίνει. Για αυτό και η κυβέρνηση πήρε αυτά τα σκληρά μέτρα, ο καθένας να απομονωθεί στο σπίτι του, και εάν πράγματι όλοι μας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα σε 15 μέρες η ασθένεια θα πάει στο καλό».

Καθυστέρηση

Ο ίδιος θεωρεί πως σημειώθηκε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης. Πέρα από το κάλεσμα στους πιστούς να πειθαρχήσουν στα μέτρα προστασίας ο ίδιος συμφωνεί με τη λήψη πιο σκληρών μέτρων εάν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί.

Για «αντάρτες» Ιεράρχες

Επικριτικός είναι και με τους Ιεράρχες εκείνους που αγνόησαν τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και την προτροπή του ιδίου. Ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια ωστόσο τονίζει πως ξενίζει η στάση κάποιων Ιεραρχών. «Σε μερικούς δεν αρέσει και θέλουν για την επαρχία τους να πάρουν κάποια διαφορετική απόφαση. Έχουν το δικαίωμα, όταν δεν είναι συνοδική απόφαση. Αλλά εκείνο που με ξενίζει πολλές φορές, έρχεται η κυβέρνηση και εισηγείται κάτι. Εγώ έχω σαν γνώμονα και πυξίδα, το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και βλέπω πως η κυβέρνηση πήρε κάποιες αποφάσεις για το συμφέρον του λαού. Γιατί να μη συμφωνήσω με την κυβέρνηση; Κάποιοι θέλουν να έχουν το πάνω χέρι εκείνοι και δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου. Εμένα δεν με ενοχλεί, αλλά ο λαός τι θα πει. Πέντε άνθρωποι και δεν συμφωνούν;»

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Αλήθεια, από Αποτείχιση στην Κύπρο πώς πάτε; Κορωνοϊός: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται!
– Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
π.Θεόδωρος Ζήσης, Κορωνοϊός και Θεία Κοινωνία – DION TV [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά τον “Άγιο Ναυπάκτου”

Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου Ο γνωστός για τις oικουμενιστικές του θέσεις Μητροπολίτης αναλύει το θέμα Με την παρουσίαση ενός σύγχρονου και “εντυπωσιακού” θέματος επέλεξε ο γνωστός για τις Οικουμενιστικές του θέσεις...

Οι λίστες Επστάιν και οι λίστες Μίχου

του Αγαθώνικου Εγκαταλείψαμε τον Θεό και βρισκόμαστε ως άτομα και κοινωνία σε ελεύθερη πτώση στην άβυσσο εγκαταλειμμένοι από την Χάρη του Θεού Σκάνδαλο μεγατόνων έχει προκληθεί σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.