Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

εικόνα άρθρου: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο νυν Πατριάρχης δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη διαμαρτυρίας ούτε στον “ουδέτερο” αμερικανό διπλωμάτη, πόσο μάλλον να στηρίξει το γένος των Ελλήνων!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα David Satterfield την Τετάρτη 29 Ιουλίου επισκέφθηκε το Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε δεκτός από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου πολιτισμού της Τουρκίας. Η επίσκεψη έγινε πέντε μόλις ημέρες μετά τη βεβήλωση της Μεγάλης Εκκλησίας στις 24 Ιουλίου, όταν σε αυτή τελέστηκε η μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής με την παρουσία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. 

Η σπουδή την οποία επέδειξε ο πρέσβης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει de facto με την επίσκεψη του τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι ενδεικτική της προνομιακής σχέσης που έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ. Υπό άλλες συνθήκες η στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία και η στρατηγική συνεργασία που σύναψε με αυτή θα ήταν αδιανόητη. Υπό την ηγεσία όμως του Τραμπ, και παρά τις όποιες κυρώσεις (ακύρωση πώλησης f-35) η Τουρκία νιώθει ότι έχει τις πλάτες να κινηθεί σε Συρία, Λιβύη, Κύπρο και Αιγαίο. Πλέον στην Αμερική λέγεται δημόσια ότι ο Τραμπ έχει γίνει το σκυλάκι του Ερντογάν, ο οποίος συνομιλεί απευθείας μαζί του παρακάμπτοντας τα πρωτόκολλα και την προσωπική ασφάλεια του προέδρου. Η περίοδος μέχρι τις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι το παράθυρο ευκαιρίας που δε θέλει με τίποτα να χάσει ο Ερντογάν.

Όμως, το καλύτερο ο κ. πρέσβης το κράτησε για την επόμενη μέρα, Πέμπτη 30 Ιουλίου, όταν με την οικογένειά του επισκέφθηκε τη σχολή της Χάλκης,  συνοδευόμενος από τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πατριάρχης και ο Αμερικανός πρέσβης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για άλλα θέματα “της ζωής της μητρός εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, για την περί αυτήν ομογένεια, για το ευρύτερο ορθόδοξο ποίμνιο στην Τουρκία και για την αρχιεπισκοπή Αμερικής και την εκεί ακμάζουσα ομογένεια”. Για τη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ούτε λόγος! Η σιωπή του Πατριάρχη ήταν μια δεύτερη έμμεση αλλά ηχηρή επισημοποίηση και νομιμοποίηση της “αλλαγής χρήσης” της Αγίας Σοφίας.

Και ενώ ο Βαρθολομαίος τηρεί σιγή ιχθύος για την Αγία Σοφία, ο Ερντογάν  με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμι, μια κίνηση που συνιστά μείζονα πολεμική ψυχολογική επιχείρηση τόνωσης του ηθικού του τουρκικού λαού και κάμψης του ηθικού των Ελλήνων, προετοιμάζει την Τουρκία για την επερχόμενη σύγκρουση. Η τυπολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων φανερώνει ότι πάντοτε ο Τούρκος χρησιμοποιεί ως εργαλείο πίεσης κατά των Ελλήνων ό,τι ελληνικό έχει στην κατοχή του. 

Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν Πατριάρχης του Γένους, ο Τούρκος ξεσπούσε πάνω του, για να τιμωρήσει και προκαλέσει τον τρόμο στους ραγιάδες. Όμως τότε που ο Πατριάρχης ήταν όντως Πατριάρχης του γένους, το γένος τον περιέβαλλε με την αγάπη και την αφοσίωση. Ο Γρηγόριος ο Ε’  κάτω από τη μύτη του σουλτάνου υπήρξε ένας από τους αφανείς ηγέτες της Φιλικής Εταιρείας, πρόδρομος και πρωτομάρτυρας της ελληνικής επανάστασης. Η εκτέλεσή του αντί να προκαλέσει φόβο στους Έλληνες, γέννησε δίψα για εκδίκηση και ακόμα μεγαλύτερο πόθο για την Ελευθερία. 

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι ο Βαρθολομαίος και το Πατριαρχείο μικρή αξία έχουν για τον ελληνισμό και προτιμάει την παρουσία του αδύναμου και βολικού Πατριάρχη, τον οποίο δε θέλει να αναδείξει σε μάρτυρα. Ο νυν Πατριάρχης, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη διαμαρτυρίας ούτε στον “ουδέτερο” αμερικανό διπλωμάτη, πόσο μάλλον να στηρίξει το γένος των Ελλήνων!


Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Μέτοικος, Με αφορμή την ύβριν του Ναού της Αγίας Σοφίας
Πολύ αργά για δάκρυα…
Η Κύπρος στο πλευρό του κομματιαστή της Ορθοδοξίας Πατριάρχη για την Αγιά Σοφιά
– Η Ρωσική Εκκλησία για την Αγία Σοφία
– Ήρθε ξανά η στιγμή που τα δαιμονικά πνεύματα θα ξανασυναντηθούν
– Πώς καταδέχεστε ένας μουφτής να σας βάζει τα γυαλιά;
– Ο Πάπας και το ΠΣΕ για την Αγια Σοφιά
– Ο Ελπιδοφόρος χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την Αγία Σοφία
– Με καθυστέρηση η Ιερά Σύνοδος προς την UNESCO
– Εμφάνιση άσχημου γεγονότος, πολύ χειρότερο από τη μετατροπή του Ναού σε τζαμί
– Η βαριά κληρονομιά, μιας λησμονημένης Αυτοκρατορίας
– Ερντογάν, κι άλλος υποτακτικός του Θεού εν δράσει;
– Απόστολος Σαραντίδης, Αγιά-Σοφιά και ο πραγματικός διττός στόχος
– Μα το αίμα, νερό δεν γίνεται και ο Χριστός απ’ την Αγιά Σοφιά δε σβήνεται!
– Μιλώντας ως κοσμικός διπλωμάτης ο κ.Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά: «Αντί να είμαστε ενωμένοι…»

Σχετικά άρθρα

Καιρός να αναβαπτιστούμε με τα νάματα της πίστεως και της φιλοπατρίας του 1940: “Οι Εμφανίσεις της Παναγίας”

Ο άγων ήταν ιερός. Οι Έλληνες πολεμούσαν υπέρ Πί­στεως και Πατρίδος. Εγνώριζαν, ότι αν πατούσαν τον τόπο μας οι Φράγκοι, οι παπικοί θα μας νόθευαν την πίστη και θα μόλυναν την Ορθοδοξία

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.