Επικαιρότητα

Οι μασκαράδες του Δεκαπενταύγουστου

εικόνα άρθρου: Οι μασκαράδες του Δεκαπενταύγουστου

Μια φορά το Πάσχα με κλειδωμένους τους Ιερούς Ναούς και τώρα η δεύτερη φορά, το Πάσχα του καλοκαιριού, στην Κοίμηση της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, με μασκοφορεμένους τους πιστούς.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Για να μειωθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, δημοσιεύτηκε ΦΕΚ (Β 3330), που καθορίζει τους χώρους στους οποίους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, για σαράντα έξι – μετρήσαμε- αναλυτικά οριζόμενες περιπτώσεις, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας. Στην περίπτωση νούμερο 45 κατά σειρά αναφέρεται:

“ Παράλληλα, στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους. 

Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες”.

Για να μην ξεχνάμε, σε δημοσιεύματα στις αρχές του περασμένου Απριλίου, ο κ Τσιόδρας έλεγε:

 Λάθος η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό – Ενέχει κινδύνους

“Τόσο ο ΠΟΥ, όσο όμως και το Αμερικανικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμώξεων (CDC) υποστηρίζουν ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκες. Στην Κίνα όμως και σε άλλες χώρες της Ασίας, οι Αρχές προτρέπουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, χωρίς να υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτή η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων, καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού, έχει δημιουργήσει φωνές που προτρέπουν στην γενική χρήση μάσκας και στην Ευρώπη”.

Ο κ. Τσιόδρας υποστήριζε πως η στρατηγική αυτή είναι λάθος, ειδικά με δεδομένο πως, εν μέσω πανδημίας, η ανάγκη για ιατρικό υλικό σε νοσοκομεία εντείνεται. 

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος σημείωνε πως η χρήση μάσκας ενέχει και κινδύνους, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά.

“Αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση μάσκας οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς”, τόνιζε την πρωταπριλιά του 2020.

Μήπως και τότε και τώρα όλα είναι μια καλοστημένη φάρσα; Ο εθνικός μας λοιμωξιολόγος, λοιπόν, είκοσι οκτώ ημέρες μετά είχε υπαναχωρήσει για τη χρήση της μάσκας και είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, για έλλειψη σοβαρότητας και προώθηση εταιρειών φιλοκυβερνητικών συμφερόντων, που όλως τυχαίως κατασκεύαζαν μάσκες μίας χρήσης. 

29 Απριλιου 2020 – Τι λέει τώρα ο Τσιόδρας για τη χρήση μάσκας

“Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και η επιτροπή του Υπουργείου στο θέμα αυτό, ο καθηγητής επικαλέστηκε τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο, στις 9 Απριλίου (δηλαδή, μόλις μία ημέρα έπειτα από οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC για τη χρήση της μάσκας), ο κ. Τσιόδρας είχε τονίσει πως «η χρήση της δεν συστήνεται από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το ευρύ κοινό”.

Σημειώνεται ότι από τότε το ECDC είχε υπογραμμίσει πως η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πηγή ελέγχου και μείωσης της εξάπλωσης της ασθένειας, περιορίζοντας την έκκριση αναπνευστικών σταγονιδίων από ασυμπτωματικούς πολίτες.

“Επίσης, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε σήμερα πως η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει με το αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. Όμως ο καθηγητής ήταν αυτός που τόνιζε –όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν– πως είναι σημαντικό να μη μολυνθούμε εμείς οι ίδιοι από τον κορωνοϊό, κάνοντας κακή χρήση της μάσκας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η μαζική χρήση μάσκας δεν βοηθά στην επιβράδυνση της πανδημίας”. 

Σε κάθε περίπτωση, προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός πως οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς το πιθανό «βάλε-βγάλε» της μάσκας (π.χ. ανεβοκατεβαίνοντας στο λεωφορείο ή μπαινοβγαίνοντας σε ένα κτίριο) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξάπλωση της πανδημίας.

«Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία» και ισχυρίστηκε πως «τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μη χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα».

Αντί επιλόγου

Είτε το παραδεχτούν αντρίκια (πράγμα απίθανο για πολιτικούς και επιστήμονες de facto), είτε συνεχίσουν το κρυφτούλι τους, ο κοσμάκης τους έχει πάρει χαμπάρι για τα καλά. Έστω και ελάχιστη πνευματική ψίχα να έχει κάποιος, αντιλαμβάνεται πως στοχοποιημένη, ακριβώς στο κέντρο της πολιτικής τους, είναι η Αλήθεια. Και η μόνη Αλήθεια είναι ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός. Πρώτη φορά το Πάσχα με κλειδωμένους τους Ιερούς Ναούς, και τώρα δεύτερη φορά το Πάσχα του καλοκαιριού, στην Κοίμηση της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, με μασκοφορεμένους τους πιστούς. 

Το τραγικό είναι πως ο νεοταξικός αδυσώπητος τούτος διωγμός της Ορθοδοξίας, συντελείται υπό την ευλογία της εκκλησιαστικής μας διοίκησης. Οικουμενισμός λέγεται και είναι η παναίρεση που θέλει θρησκείες, λατρείες, παγανισμούς, δοξασίες, αιρέσεις, σέχτες και την αμώμητη Ορθοδοξία, ομογενοποιημένα στο ίδιο καζάνι, με βασικό συστατικό ομογενοποίησης το φόβο και την τρομοκρατία. 

Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς !

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Οι μωρίες, οι ασέβειες, οι βλασφημίες και οι ανοησίες καλά κρατούν!
Ας έδειχνε η Ιεραρχία τον ίδιο ζήλο για τη μετά προσοχής τήρηση των Ιερών Κανόνων!
π.Θεόδωρος Ζήσης, Η μάσκα μέσα στο Ναό προσβάλει την ιερότητα του ιερού χώρου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
Προς αποκατάσταση της αλήθειας: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΩΔΕΚΑ (12) ΛΑΪΚΩΝ
π.Νικόλαος Μανώλης, Είμαστε μαζί με τον π.Ιγνάτιο στις διώξεις του
Μάσκες, αντισηπτικά και Άγιος ο Θεός
Σοβαρότατος ο κίνδυνος τουλάχιστον για τα παιδιά, όταν φορούν τη μάσκα
π.Θεόδωρος Ζήσης, Είναι βλασφημία να φορούμε μάσκες μέσα στην Εκκλησία [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.