Επικαιρότητα

Οι Ουκρανοί σχισματικοί ανοίγουν ενορία στην Σλοβενία -παραβιάζοντας τον τόμο- και συλλειτουργούν με Παπικούς

εικόνα άρθρου: Οι Ουκρανοί σχισματικοί ανοίγουν ενορία στην Σλοβενία -παραβιάζοντας τον τόμο- και συλλειτουργούν με Παπικούς

σ.σ. Να σημειωθεί ότι η παραβίαση του τόμου έγκειται στον τομέα της “ιδιοκτησίας” -που θα υπάγονται οι ενορίες του εξωτερικού. Στο θέμα του συλλείτουργου με τους Παπικούς, το Φανάρι, συνεργαζόμενο άλλωστε με τον Ουνίτη Ποροσένκο, γνώριζε πολύ καλά ότι έδινε “τόμο αυτοκεφαλίας” σε ουνιτίζοντες καθηρημένους και αυτοχειροτόνητους σχισματικούς.

Όπως έχει αναφέρει το OrthodoxChristian, η σχισματική, λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», OCU παραβιάζει συνεχώς τους όρους του τόμου που της παραχώρησε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, κυρίως με την άρνηση πολλών ενοριών της στο εξωτερικό -Ελλάδα, Ρωσία, Μολδαβία, Αμερική και άλλες χώρες- να μεταφερθούν στην δικαιοδοσία της Κωνσταντινουπόλεως. Αν και ο τόμος θέτει ως όρο τον περιορισμό της επικράτειας της σχισματικής εκκλησίας εντός της Ουκρανίας, ο «Επίτιμος Πατριάρχης» Φιλάρετος Ντενισένκο και οι ίδιες οι ενορίες έχουν δηλώσει ευθέως ότι δεν θα μεταφερθούν.

Τα χθεσινά νέα, την τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, δείχνουν ότι η OCU προχωράει ένα βήμα παραπέρα, ιδρύοντας μια νέα ενορία στην Σλοβενία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της πρεσβείας της Ουκρανίας στη Σλοβενία, ο ‘αρχιερέας’ Βασίλι Κούρτσικα [Vasily Kuchirka] τέλεσε για την τοπική Ουκρανική κοινότητα την πρώτη ‘Λειτουργία’ στον Παπικό ναό του ‘αγίου’ Γιέρκχα [Urkha] στην Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας. 

Επιπλέον, η πρεσβεία αναφέρει ότι η ‘Λειτουργία’ τελέστηκε μαζί με τον Σλοβένο ‘ιερέα’ Έϊλς Τομάσεβιτς [Ales Tomashevich], ο οποίος είναι εφημέριος του γειτονικού Παπικού ναού του ‘αγίου’ Λέναρτ στο Σόστρο [Sostro -Δήμος στην πόλη της Λουστριάνας].     

Στην Μεγάλη Είσοδο ο Βασίλι Κούρτσικα μνημόνευσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον επικεφαλής της σχισματικής OCU «Μητροπολίτη» Επιφάνιο Ντουμένκο και προσευχήθηκε για τις αρχές και τον στρατό της Σλοβενίας και της Ιταλίας.  

Στο βίντεο που ακολουθεί ο παπικός ‘ιερέας’ στέκεται στην τράπεζα μαζί με τον Ουκρανό ‘ιερέα’ κατά την διάρκεια της ‘Λειτουργίας’ και μετά το Ευαγγέλιο απευθύνει κήρυγμα στους ανθρώπους:

https://www.facebook.com/100007018485044/videos/2292752097635384/

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ουκρανοί σχισματικοί και οι Ουκρανοί Ουνίτες έχουν μιλήσει ανοιχτά για το όνειρό τους να ενωθούν σε μια εκκλησία που θα αναγνωρίζεται τόσο από την Κωνσταντινούπολη όσο και από την Ρώμη, και ένας ‘ιεράρχης’ της σχισματικής OCU δήλωσε πρόσφατα ότι θα τελούν κηδείες ακόμη και σε Παπικούς, ενάντια στην διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας.  

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, μιλώντας για τον τόμο της σχισματικής OCU σε πρόσφατη συνάντηση κληρικών, δήλωσε : «Υπάρχει όμως και μια άλλη προσδοκία σε αυτήν την κωμωδία – θα υπάρξει ενοποίηση με τους Ελληνόρυθμους Παπικούς υπό το ωμοφόριο του Πάπα της Ρώμης -και κάποιες άλλες ακόμα σκοτεινές προοπτικές. Γιατί τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;

Μετάφραση Φαίη

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.