Επικαιρότητα

Οι πειρασμοί είναι επίσκεψη του ελέους του Θεού

εικόνα άρθρου: Οι πειρασμοί είναι επίσκεψη του ελέους του Θεού

Τῆς Ὀλυμπίας
ἀποκλειστικά γιά τήν https://katanixi.gr/

Φροντίζετε νά περιφρουρεῖτε στήν καρδιά σας τή χαρά τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί νά μήν ἐπιτρέπετε στόν πονηρό νά χύνει τό φαρμάκι του. Προσέχετε! Προσέχετε, μήπως ὁ Παράδεισος, πού ὑπάρχει μέσα σας, μετατραπεῖ σέ Κόλαση. (Ἅγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Όταν ο Θεός επιτρέπει να σε συναντήσουν οι πειρασμοί, να ξέρεις ότι είναι πάντα δίπλα σου και σε παρακολουθεί με πόνο και με αγάπη, διότι περιμένει από εσένα να βγεις νικητής, ώστε να σε στεφανώσει και να σου χαρίσει πλούσια τη Χάρη Του. Όταν έχεις έμπειρο και άγιο πνευματικό, μη φοβηθείς, αλλά στηρίξου σε εκείνον. Πάρε την ευχή του και πίστεψε στο λόγο του. Με την καθοδήγησή του αλλά και με την υπακοή σου σε ό,τι εκείνος σου πει, θα ξεπεράσεις τον κακό εαυτό σου και θα λάβεις ενίσχυση από τον Θεό για να αντέξεις τον πειρασμό. Πρόσεχε μόνο να ζεις με υπακοή στον Γέροντα και να φροντίσεις να γίνεις το αγαπημένο παιδί του. Να γίνεις άξιος να δέχεσαι την παιδαγωγία του Γέροντα, γιατί εκείνος φροντίζει να σε στηρίξει σε κάθε βήμα σου και σε κάθε πειρασμό που παραχωρείται από τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Ο πολύ αγαπημένος μας, Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως, λέει το εξής: (1)

«Οἱ πειρασμοί παραχωροῦνται γιά νά φανερωθοῦν τά κρυμμένα πάθη, νά καταπολεμηθοῦν καί ἔτσι νά θεραπευθεῖ ἡ ψυχή. Εἶναι καί αὐτοί δεῖγμα τοῦ θείου ἐλέους. Γί’ αὐτό ἄφησε μέ ἐμπιστοσύνη τόν ἑαυτό σου στά χέρια τοῦ Θεοῦ καί ζήτησε τή βοήθειά Του, ὥστε νά σέ δυναμώσει στόν ἀγώνα σου.

Ἡ ἐλπίδα στό Θεό δέν ὁδηγεῖ ποτέ στήν ἀπελπισία. Οἱ πειρασμοί φέρνουν ταπεινοφροσύνη. Ὁ Θεός ξέρει τήν ἀντοχή τοῦ καθενός μας καί παραχωρεῖ τούς πειρασμούς κατά τό μέτρο τῶν δυνάμεών μας. Νά φροντίζουμε ὅμως κι ἐμεῖς νά εἴμαστε ἄγρυπνοι καί προσεκτικοί, γιά νά μή βάλουμε μόνοι μας τόν ἑαυτό μας σέ πειρασμό.

Ἐμπιστευτεῖτε στό Θεό τόν Ἀγαθό, τόν Ἰσχυρό, τόν Ζῶντα, καί Αὐτός θά σᾶς ὁδηγήσει στήν ἀνάπαυση. Μετά τίς δοκιμασίες ἀκολουθεῖ ἡ πνευματική χαρά. Ὁ Κύριος παρακολουθεῖ ὅσους ὑπομένουν τίς δοκιμασίες καί τίς θλίψεις γιά τή δική Του ἀγάπη. Μή λιποψυχεῖτε λοιπόν καί μή δειλιάζετε.

Δέν θέλω νά θλίβεστε καί νά συγχύζεστε γιά ὅσα συμβαίνουν ἀντίθετα στή θέλησή σας, ὅσο δίκαιη κι ἄν εἶναι αὐτή. Μία τέτοια θλίψη μαρτυρεῖ τήν ὕπαρξη ἐγωϊσμοῦ. Προσέχετε τόν ἐγωϊσμό, πού κρύβεται κάτω ἀπό τή μορφή τοῦ δικαιώματος.

Προσέχετε καί τήν ἄκαιρη λύπη, δημιουργεῖται ὕστερ’ ἀπό ἕναν δίκαιο ἔλεγχο. Ἡ ὑπερβολική θλίψη γιά ὅλα αὐτά εἶναι τοῦ πειρασμοῦ. Μία εἶναι ἡ ἀληθινή θλίψη. Αὐτή πού δημιουργεῖται, ὅταν γνωρίσουμε καλά τήν ἄθλια κατάσταση τῆς ψυχῆς μας. Ὅλες οἱ ἄλλες θλίψεις δέν ἔχουν καμιά σχέση μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ.

Φροντίζετε νά περιφρουρεῖτε στήν καρδιά σας τή χαρά τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί νά μήν ἐπιτρέπετε στόν πονηρό νά χύνει τό φαρμάκι του. Προσέχετε! Προσέχετε, μήπως ὁ Παράδεισος, πού ὑπάρχει μέσα σας, μετατραπεῖ σέ Κόλαση».

Αδέλφια μου να προσέχουμε πάντα, διότι ο εχθρός μας, ο διάβολος, μας βάζει ακάθαρτους, πονηρούς λογισμούς καί μας πειράζει συνεχώς, αλλά εμείς έχουμε την πνευματική εργασία μας και δε θα του δίνουμε σημασία. Προσπαθεί να μας παγιδεύσει με πολλά τεχνάσματα, αρκεί να μας πετύχει ράθυμους και μακριά από τον άγιο πνευματικό μας, για να μας θερίσει σαν τα αγριόχορτα που τα κόβουν για σανό και να μας συνάξει στη σοδειά του. Ο Κύριος μας ετοιμάζει σαν το σιτάρι το εκλεκτό και μας φροντίζει για να κάνουμε πολύ καρπό στο χωράφι Του, ώστε να μας συνάξει στην εποχή του καλοκαιριού μαζί με όλα τα τάλαντά μας, δηλαδή στον Παράδεισο και στην αιώνια ατελεύτητη ζωή.

Ο Όσιος Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, μας συμβουλεύει να χρησιμοποιήσουμε τέσσερα όπλα ακαταμάχητα με μεγάλη προσοχή: δεξιοτεχνία, προθυμία και ανδρεία. Με βεβαιότητα μας προτρέπει να τα έχουμε καθημερινά στον αγώνα μας και έτσι θα μείνουμε άτρωτοι και αβλαβείς από τα βέλη και τις παγίδες του πονηρού πνεύματος. Το κυριότερο είναι ότι με τη Χάρη του Θεού και την ευχή του απλανούς έμπειρου πνευματικού μας πατέρα, ο Διάβολος θα νικηθεί και θα εξαφανιστεί από εμπρός μας. Τα δικά μας όπλα είναι τα εξής: (2)

Πρώτο όπλο κατά του εχθρού είναι η αίσθηση της παρουσίας του Θεού.

«Προωρώμην τόν Κύριον ἐνώπιόν μου διαπαντός, ὅτι ἐκ δεξιῶν μού ἐστιν, ἵνα μή σαλευθῶ».“Τον Κύριο έβλεπα συνέχεια μπροστά μου, για να μη με σαλέψει ο πειρασμός” (Ψαλμ. 15, 8). Εκείνος που σκέφτεται και στοχάζεται καλά πως ο Θεός είναι πανταχού παρών, και πάντοτε είναι μπροστά του, μέρα και νύχτα σε κάθε περίσταση, δεν μπορεί να αμαρτήσει. Διότι, αφού φοβάται να αμαρτήσει μπροστά σε έναν τιποτένιο άντρα ή γυναίκα, ακόμη και μπροστά σε ένα μικρό παιδί, πώς θα τολμήσει να αμαρτήσει μπροστά στον Παντοδύναμο Θεό, που Τον τρέμουν τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ, όλα τα κτίσματα που αναπνέουν, και που με ένα νεύμα Του σαλεύει όλη η γη;

Δεύτερο όπλο είναι να συνηθίσεις να λες ακατάπαυστα την ευχή: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησον με».

Αυτή την ευχή να αρχίζεις να τη λες, μόλις σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι σου. Να τη λες και όταν περπατάς στον δρόμο και όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο, στο τρένο, στο πλοίο, στο αεροπλάνο· και ενώ εργάζεσαι, τρως, πίνεις, και σε κάθε ώρα και περίσταση. Αλλά να τη λες με την καρδιά σου, με πίστη, ευλάβεια, αγάπη, πόθο και βία. Όχι το στόμα να λέει: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησον με» και ο νους κι η καρδιά να λένε άλλα, και μάλιστα πονηρά και αντίθετα.

Τρίτο όπλο κατά του διαβόλου είναι η ταπείνωση, δηλαδή να μην υψηλοφρονείς, αλλά το φρόνημά σου να είναι ταπεινό.

Να έχεις την αίσθηση πως ό,τι έχεις δεν είναι δικό σου, αλλά του Θεού. Δηλαδή το σώμα σου και η ψυχή, η υγεία και η δύναμη, η σοφία, ο πλούτος και ό,τι άλλο έχεις, ακόμη και οι αρετές, οι αγαθοεργίες, οι προσευχές, οι νηστείες, οι ελεημοσύνες, όλα, όλα είναι χαρίσματα της Χάρης του Θεού, χωρίς τον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα καλό.

Ο Κύριος μας λέει: “Μείνετε ενωμένοι μαζί μου, και Εγώ θα είμαι ενωμένος μαζί σας. Εγώ είμαι το κλήμα, εσείς οι κληματόβεργες. Όποιος μένει ενωμένος μ’ εμένα και Εγώ μ’ αυτόν, αυτός φέρει καρπό πολύ, ενώ χωρίς εμένα δεν δύνασθε να κάνετε τίποτε”. «ἐγώ εἰμι ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τά κλήματα· ὁ μένων ἐν ἐμοί κἀγώ ἐν αὐτῷ, οὗτος φέρει καρπόν πολύν, ὅτι χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν» (Ιωάν. 15, 5). Όταν λοιπόν έχεις ταπεινό φρόνημα, θα σε σκεπάζει και θα σε φυλάει ο Θεός. Γιατί ο Θεός συγκινείται με τον ταπεινό και τον προσέχει, όπως λέει το Άγιο Πνεύμα στο βιβλίο των Παροιμιών. Όταν στις καρδιές των ταπεινών ανθρώπων αναπαύεται το Πνεύμα το Άγιο, πώς είναι δυνατό να πλησιάσει ο διάβολος;

Τέταρτο όπλο κατά των παγίδων και των πειρασμών του διαβόλου, είναι η αγάπη, η καθαρή, η αληθινή, η ολόψυχη!

Γι αυτό εμείς που γνωρίσαμε δια της πείρας και πιστέψαμε στό λόγο Του, ότι ο Θεός έχει αγάπη προς εμας, διότι ο Θεός είναι η αγάπη, και όποιος έχει αυτή την αγάπη έχει πάντοτε μαζί του το Θεό. Όποιος μένει στην αγάπη μένει στό Θεό και ο Θεός σ’ αυτόν: «Ὁ Θεός ἀγάπη ἐστί, καί ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καί ὁ Θεός ἐν αὐτῷ» (Α΄ Ιωάν. 4, 16).Όταν ο άνθρωπος έχει μαζί του τον Θεό προστάτη και βοηθό, τότε ποιον θα φοβηθεί; Όπου φώς, φεύγει το σκοτάδι· όπου αλήθεια, φυγαδεύεται το ψεύδος· όπου ο Θεός, φεύγει σαν αστραπή ο διάβολος.

Αυτά τα τέσσερα όπλα λοιπόν να μεταχειρίζεσαι και να παρακαλείς τον Θεό να σε βοηθάει και να σε στηρίζει. Και, αν σαν άνθρωπος τραυματιστείς από τον διάβολο, να τρέχεις αμέσως στον γιατρό, στον πνευματικό, στη μετάνοια και εξομολόγηση”.

Να ζητήσεις θεραπεία και θα την έχεις”!

Πράγματι, δεν γνωρίζουμε ότι είμαστε πνευματικά τυφλοί όταν δεν έχουμε αποκτήσει την καρδιακή αδιάλειπτη μονολόγιστη ευχή. Δυστυχώς, ψάχνουμε έξω από τον εαυτό μας να βρούμε τον Θεό και δεν καθαρίζουμε την ψυχή μας με την αληθινή μετάνοια, ώστε να καθαρθεί και να φωτιστεί ο νους μας. Από την ημέρα της Βάπτισής μας, ο Κύριος με τη Χάρη Του βρίσκεται εντός μας και μας χορηγεί όλα τα χαρίσματα που πήραμε από το δεύτερο Μυστήριο που ακολουθεί, αυτό του Αγίου Χρίσματος. Όλη η ουσία είναι εμείς να μπορέσουμε να καθαρίσουμε την καρδιά μας, για να δούμε το Φως του Χριστού μέσα από την καθαρή μας συνείδηση, δηλαδή ακριβώς μέσα από την καθαρή καρδιά μας, που αποτελεί τον πνευματικό νου της ψυχής μας.

Ο πνευματικός πατέρας μας, όταν είναι έμπειρος και παραδοσιακός Ορθόδοξος Ιερέας, θα πρέπει ασφαλώς να έχει και αυτός προσωπικό βίωμα, να έχει λάβει την καρδιακή προσευχή ως δώρο υπακοής στον άγιο Γέροντά του. Αυτός ο πνευματικός μάς αγαπά πραγματικά και μας σέβεται. Περιμένει πάντοτε υπομονετικά αλλά και προσευχητικά, πότε εμείς θα είμαστε έτοιμοι να του ζητήσουμε την καθαρή εξαγόρευση των λογισμών μας και τη βοήθειά του για να μάθουμε την αδιάλειπτη ευχή. Εκείνος ενεργεί σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Διότι, όπως ο Θεός μάς σέβεται και δεν παραβιάζει το αυτεξούσιό μας, έτσι και ο άγιος Πνευματικός δεν το παραβιάζει. Περιμένει να του ζητήσουμε ταπεινά τη θεραπεία της ψυχής μας και με τη χάρη του Θεού θα την λάβουμε, σύμφωνα με την πίστη μας: «Καί πάντα ὅσα ἐάν αἰτήσητε ἐν τῇ προσευχῇ πιστεύοντες, λήψεσθε» (Ματθ. 21, 22).

Εμείς τα λογικά πρόβατα της ποίμνης του Κυρίου μας, είμαστε υπεύθυνοι να αναζητήσουμε το συμφέρον της ψυχής μας, το οποίο είναι η σωτηρία μας. Είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για την πρόοδό μας και για την εύρεση της Αλήθειας, αλλά κυρίως την κάθαρση του νου και της καρδιάς μας. Δεν είναι δύσκολο να γίνει αυτό! Χρειάζεται την καλή μας προαίρεση και την ταπεινή προσευχή μας, για να εισακουστεί στον Άγιο Τριαδικό Θεό. Όλος αυτός ο αγώνας δείχνει ότι τον εμπιστευόμαστε, πιστεύουμε στη Θεία Πρόνοια και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς τη Θεία Χάρη Του δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα προς τη μοναδική οδό της σωτηρίας. Οι Άγιοι Πατέρες μας λένε: Να ζητήσετε τη θεραπεία της ψυχής σας με πίστη και θα την λάβετε. Αδέλφια μου αγαπημένα ας λέμε ακατάπαυστα την ευχή: «Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλέησον ἡμᾶς».

«Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱέ τοῦ Θεοῦ, ἐλέησόν με τόν ἁμαρτωλόν».

  • 1. Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως. Ἀπό τή σειρά τῶν φυλλαδίων «Η φωνή τῶν Πατέρων» τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Παρακλήτου Ὠρωποῦ Ἀττικῆς. https://enromiosini.gr/
  • 2. Από το βιβλίο: Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, διδαχές πατρικές και θαυμαστά γεγονότα. Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”. https://www.koinoniaorthodoxias.org/

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

23 Φεβ

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Τι κακά κάνουν οι Χριστιανοί στις απόκριες…

Πανηγυρίζει η ασέλγεια γιορτάζει η ακολασία ευφραίνεται η μέ­θη αγάλλεται η τρυφή και η ασωτεία χορεύει ο διάβολος με δέκα μανδύλια.. Τον μισούν αυτόν τον Άγιο οι δαιμονισμένοι οικουμενιστές, που...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.