Ελένη Καμπούρη
Οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες του κ.Ιερώνυμου
13 Ιούν 2023
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
Αν πραγματικά θέλουν να σωθεί ο πλανήτης, ας προβούν σε αλλαγή πλεύσης και απόρριψη της καταστροφικής οικουμενιστικής και βλάσφημης ιδεολογίας τους
Είναι γνωστή σε όλη την ανθρωπότητα η νέα συνήθεια της Δύσης να ορίζει παγκόσμιες ημέρες, για να εορτάσει ή για να τιμήσει ένα γεγονός, ένα επίτευγμα κτλ. Μία τέτοια ημέρα είναι και η 5η Ιουνίου που καθιερώθηκε παγκοσμίως ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Όλοι οι ηγέτες, οι οργανώσεις και διάφοροι φορείς ανά τον κόσμο στέλνουν μηνύματα με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Την αλόγιστη εκμετάλλευση και εξάντληση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση και τη ρύπανση του νερού, της γης και της ατμόσφαιρας.
Ένα τέτοιο μήνυμα απέστειλε κι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με την ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στο ECCLESIA .GR.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα (1), ο κ.Ιερώνυμος αναλύει διεξοδικά όλους εκείνους τους λόγους οι οποίοι θα πρέπει να μας κάνουν ευαισθητοποιημένους πολίτες στο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, τόσο κοινωνικά όσο και θρησκευτικά. Πρόκειται σε γενικές γραμμές για ένα καλογραμμένο μήνυμα και ως ένα σημείο ο λόγος που αρθρώνει είναι ικανοποιητικός. Όμως κάπου χάνεται η ουσία του προβλήματος.
Το περιβάλλον και η προστασία του φυσικά και μας αφορά όλους, όπως και η αναγκαιότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά όλο αυτό δεν μπορεί να γίνει απροϋπόθετα. Θα πρέπει να εστιάσουμε στη σωστή πνευματική μας πορεία και στην εφαρμογή του θείου θελήματος στη ζωή μας και τότε μόνο ο Κύριός μας θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Όσες δράσεις κι αν υλοποιήσουμε, ό,τι κι αν σχεδιάσουμε ή όσες πρωτοβουλίες κι αν αναλάβουμε, αν η πνευματική μας αστάθεια και πτώση συνεχίζεται συνειδητά, η φύση θα συστενάζει με την πνευματική μας κατρακύλα και ο Θεός επιτρέπει να μας εκδικηθεί το ίδιο Του το δημιούργημα.
Η θέση της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη σ’ αυτό το ζήτημα. Στην αντιμετώπιση της κακής διαχείρισης του οικολογικού προβλήματος ο λόγος της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι πνευματικός, τόσο στη θεωρία και διδασκαλία της αλλά κυρίως στην πράξη. Δε θα θέλαμε να δούμε ποτέ την Εκκλησία να φέρεται σαν κάποιες οργανώσεις που αντιμετωπίζουν κοσμοκεντρικά και εντελώς υλιστικά το όλο πρόβλημα. Γι’ αυτό, λοιπόν, από την εμπνευσμένη “επικαιροποίηση” του μηνύματος του κ.Ιερώνυμου μέχρι τους βλάσφημους νεωτερισμούς και τις συμπροσευχές με αιρετικούς, αλλόθρησκους και αλλόπιστους… ένας οικουμενισμός δρόμος! Ας ασχοληθεί πρωτίστως με τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ορθοδοξία και στα οποία φέρει και ο ίδιος μεγάλο μερίδιο ευθύνης, και μετά ας ασχοληθεί με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η προσπάθεια να καταστραφεί η Ορθοδοξία από οικουμενιστικά και βλάσφημα τερτίπια πολλών σύγχρονων Ιεραρχών είναι απείρως σοβαρότερο πρόβλημα και μάλλον κάπου εκεί χάθηκε ο προσανατολισμός τους.
Κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται συμπροσευχές, συμπόσια, βεγγέρες, σεμινάρια και ημερίδες για ένα πρόβλημα σοβαρό μεν, αλλά κατά βάση αδύνατο να λυθεί, από τη στιγμή που “οἱ ἱδρυτές καί ὀργανωτές, ἐνῶ εὐθύνονται οἱ ἴδιοι γιά τά οἰκολογικά δεινά, ὑποκριτικά προσπαθοῦν νά ἐμφανισθοῦν ὡς «σωτῆρες» τοῦ κόσμου. Στήν ἐπιδίωξή τους αὐτή βρῆκαν δυστυχῶς σύμμαχο καί τήν Ἐκκλησία, ἡ ὁποία ἔγινε ὄργανο τῶν νεοταξικῶν καί νεοεποχίτικων σχεδιασμῶν, πού στοχεύουν στή νόθευση τοῦ Εὐαγγελίου τοῦ Χριστοῦ καὶ στήν κατάργησή του, ὥστε νά περάσουμε στή «Νέα Ἐποχή» τοῦ Ἀντιχρίστου”. Αυτά και άλλα πολύ σημαντικά επισημαίνει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Μάταια, λοιπόν, προσπαθούν με ανθρωποκεντρικές δράσεις να δώσουν λύση σ’ ένα πρόβλημα που εν πολλοίς οι ίδιοι προκαλούν. Αν πραγματικά θέλουν να σωθεί ο πλανήτης, ας προβούν σε αλλαγή πλεύσης και απόρριψη της καταστροφικής οικουμενιστικής και βλάσφημης ιδεολογίας τους. Η προστασία του περιβάλλοντος κοντεύει να περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Αυτό της λατρείας της κτίσης. Είναι άλλο πράγμα να προσέχουμε τα δημιουργήματα της φύσης που μας εμπιστεύτηκε ο Θεός μας και άλλο πράγμα να φτάνουμε να τα αποθεώνουμε.
Ας μην ξεχνάμε το εξής: “επιτρέπει ὁ Θεός, ὁ συνέχων καί κυβερνῶν ἀρρήτῳ σοφίᾳ καί πανσθενεῖ δυνάμει τήν κτίση, τήν ἐμφάνιση θεομηνιῶν, κατακλυσμῶν, ἀσθενειῶν καί ἄλλων φυσικῶν κακῶν, γιά νά δείξει τήν ἀδυναμία καί μηδαμινότητα τοῦ ἐγκαυχωμένου γιά τά ἐπιτεύγματά του ἀνθρώπου καί νά τόν ὁδηγήσει σέ ἀλλαγή συμπεριφορᾶς”.
Γι’ αυτό, λοιπόν, ας φροντίσουμε να είμαστε αρεστοί στο Θεό, προοδεύοντας πνευματικά και ακολουθώντας ανόθευτα την Ορθοδοξία Του, και μετά όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Ο Κύριος μας θα τα φροντίσει όλα με τον καλύτερο τρόπο!
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– Ορθοδοξία και Οικολογία – Πατερικές θέσεις
– Ο διαθρησκειακός αχταρμάς εν δράσει: Κοινή έκκληση για το περιβάλλον στο Βατικανό