Επικαιρότητα

Oι τέσσερις Συνοδικοί απέχουν από τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

εικόνα άρθρου: Oι τέσσερις Συνοδικοί απέχουν από τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Αναμφίβολα υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση είναι ο κ. Χρυσόστομος, γιατί είναι αυτός που διέσπασε την αρραγή ενότητα στην Εκκλησία της Κύπρου.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος μάς νουθετεί λέγοντάς μας: «Σε καθετί που θα κάνεις, ή με λόγο ή με έργο, να έχεις μάρτυρα τη συνείδησή σου, ότι αυτό που κάνεις είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού και θα σωθείς». Έτσι, κατά τον λόγο του Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας οι τέσσερις μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου, Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος και Αμαθούντος Νικόλαος, στην προκείμενη περίπτωση κινήθηκαν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και έδειξαν εμπράκτως την αντίθεσή τους προς την αντικανονική πράξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, να μνημονεύσει τον Ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο στη Θεία Λειτουργία.

Υποκύπτοντας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στις προσωπικές του εκτιμήσεις και προθέσεις και παρακάμπτοντας την αντίθετη Συνοδική απόφαση, προκάλεσε την αναπόφευκτη αντίδραση των οικείων μητροπολιτών. Με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα υπεύθυνος ο κ. Χρυσόστομος, γιατί είναι αυτός που διέσπασε την αρραγή ενότητα στην Εκκλησία της Κύπρου. Και οι τέσσερις Μητροπολίτες με τις δηλώσεις τους σε ειδησεογραφικές εκπομπές και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και με ενυπόγραφες επιστολές υποστηρίζουν το αμετακίνητο της απόφασής τους να αντιταχθούν σε αυτήν την αντορθόδοξη αντικανονική και αντισυνοδική απόφαση του Αρχιεπισκόπου.

Από σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο πληροφορούμαστε για τη γενναία και υπεύθυνη απόφαση των εν προκειμένω Ποιμεναρχών, να μην παραβρεθούν ξανά, σε συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αν προηγουμένως δεν αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος και όχι μόνος του ο μακαριώτατος, σχετικά με το Ουκρανικό.

Μάλιστα πιο συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας, ανέφερε ότι βρίσκονται ενώπιον ενός εν δυνάμει σχίσματος και η έκβαση που θα έχει η κατάσταση εξαρτάται από τις αποφάσεις του μακαριωτάτου. Αν δηλαδή προτάξει πάνω από το προσωπικό συμφέρον, το συμφέρον της Εκκλησίας, τότε η λύση είναι κατά τα λεγόμενα του κ. Ησαΐα να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο και να συζητήσουν από κοινού οι Αρχιερείς την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Επιφάνιο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ένθερμη πίστη και αγάπη για την Ορθοδοξία, και αποστροφή προς τα κελεύσματα του «κόσμου» που αυτά τα κελεύσματα πάντοτε αντιτίθενται στο νόμο του Θεού.

Δυστυχώς ο μακαριώτατος Κύπρου μάς έχει δώσει δείγματα που δε συνάδουν με το Ορθόδοξο πνεύμα και το αγωνιστικό φρόνημα που πρέπει να έχει ένας Ιεράρχης. Ως εκ τούτου, ίσως να περιμένουν εις μάτην οι Μητροπολίτες Ησαΐας, Αθανάσιος, Νικηφόρος και Νικόλαος, να συγκληθεί αυτή η Σύνοδος. Εμμέσως πλην σαφώς αυτό υπαινίσσεται και ο Επίσκοπος Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, εφ’ όσον αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος περί σύγκλησης συνόδου, αν αυτή ζητηθεί έστω από έναν συνοδικό, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, αν και είναι όχι ένας, αλλά τέσσερις οι συνοδικοί που ζητούν να συγκληθεί!

Ένα είναι το σίγουρο κατά τον κ. Ησαΐα, ότι ο Επιφάνιος δε θα γίνει δεκτός στις Μητροπόλεις όσων Επισκόπων έθεσαν τη διαφωνία τους για αυτήν τη μνημόνευση. Αναγνωρίζουμε στα πρόσωπα αυτών των Επισκόπων τους γνήσιους Ποιμένες που φυλάσσουν τα πρόβατα της ποίμνης τους από τους λύκους, σχισματικούς και αιρετικούς. Ευχόμαστε ως Κατάνυξη, να κρατηθεί μέχρι το τέλος αυτή η στάση, γιατί γνωρίζουμε ότι θα ασκηθούν πολλές πιέσεις.Πάντως πρέπει να αναφέρουμε και τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Ησαΐας όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο, για την αποφυγή παρεξηγήσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε με γραπτή δήλωσή του ότι δε θα διακόψει, ούτε είχε πρόθεση να διακόψει τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου, αλλά αντιθέτως τον σέβεται και θα τον μνημονεύει. Αυτό όμως που ισχύει, συνέχισε ο Επίσκοπος Ταμασού, είναι ότι δε συμφωνεί με την πράξη που έκανε. Εξήγησε περεταίρω πως δεν τους επιτρέπει η αρχιερατική τους συνείδηση να προβούν σε αυτήν την μνημόνευση, η οποία είναι αντίθετη με το ήθος και τη θεολογία τους. Θα περιμένουμε αγωνιωδώς τις εξελίξεις.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Δριμεία η απαντητική επιστολή των τεσσάρων Επισκόπων της Κύπρου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα
“Θέλετε να υπηρετήσετε και το Θεό και το Διάβολο, κ. Χρυσόστομε Κύπρου;” (Μητρ. Ζαπορόζιε…
Συνεχίζει το δίπορτο ο Μακαριώτατος Κύπρου …
– Δριμεία επίθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε τρεις μητροπολίτες του, αλλά και στον Πατριάρχη Μόσχας. Η απάντησή τους…
Κύπρου: Είπα στον Ονούφριο να ζητήσει Αυτοκεφαλία από τον Μόσχας
Ταύτιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Πατριάρχη
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά Ρώσου Πατριάρχη για την διακοπή μνημόνευσης του Ιερώνυμου
Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για Ουκρανικό – Αλβανίας Αναστάσιο
– Έχουμε μάθει και κρατάμε «ομπρέλα» όταν κάνει δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
– “Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω” από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
 Αλήθεια, από Αποτείχιση στην Κύπρο πώς πάτε; Κορωνοϊός: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται!

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

3 Δεκ

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος: Aγαπητόν ποίμνιον, προστατέψετε τον εαυτό σας

“Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εκείνοι οι ταγοί της Εκκλησίας μας σε θέση να βοηθήσουν το ποίμνιο και το αφήνουν να κατασπαράζεται“ Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου,  02/11/81 Αγαπητοί μου, προσέξτε....

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.