Επικαιρότητα

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανάμνηση και ανακαινισμός της Ενδημούσας Συνόδου

εικόνα άρθρου: Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανάμνηση και ανακαινισμός της Ενδημούσας Συνόδου
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 

Μία τέτοια Ενδημούσα Σύνοδος, είχε συνεδριάσει και πριν την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου οπότε εύλογα αναρωτιόμαστε τι συζήτησαν και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν αυτή τη φορά;


Στις αρχές Μαρτίου – στις 6 του μήνα στην Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και στις 7 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – συνήλθε η Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τη συνεδρίαση στην οποία ήταν παρόντες και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος με τη συνοδεία του, έγινε “ανάμνηση και ανακαινισμός του παλαιού και κρατήσαντος ανέκαθεν μόνον διά την Εκκλησίαν της Πόλεως θεσμού της Ενδημούσης Συνόδου*, ως εγένετο και κατά την επίσκεψιν του αειμνήστου προκατόχου της Α. Μακαριότητος Χρυσοστόμου Β’ προ τριετίας.”

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, αντηλλάγησαν εγκάρδιες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις και ευχές μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Μακαριωτάτου και των άλλων Αρχιερέων. Συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τα οποία ελήφθησαν “αι προσήκουσαι αποφάσεις.”

Γιατί πρέπει να αναβιώσει ο θεσμός της Ενδημούσας Συνόδου; Τι “μαγειρεύει” πάλι ο Πάπας της Ανατολής; Θυμόμαστε για ποιό λόγο είχε συνεδριάσει και τι ακριβώς είχε αποφασίσει μια τέτοια Ενδημούσα Σύνοδος πριν την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου. Είναι λοιπόν δίκαιο να αναρωτιόμαστε τι συζήτησαν αυτή τη φορά και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν; Συνιστά ενημέρωση ένα τέτοιο ανακοινωθέν ή εμπαιγμό;

*τι είναι η Ενδημούσα Σύνοδος:

Η σύνοδος αυτή ανήκει στις διαρκείς συνόδους. Κατά το παρελθόν, όταν μετά την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο ο θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως απέκτησε ευρεία διοικητική δικαιοδοσία, ο Πατριάρχης για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων, δεν συγκαλούσε την Πατριαρχική Σύνοδο που ήταν πολυδάπανη και χρονοβόρα, αλλά προσέφευγε στη γνώμη των αρχιερέων, οι οποίοι παρεπιδημούσαν ή ενδημούσαν στην Κωνσταντινούπολη.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 30ον)
Ποιος είναι ο Γεώργιος Κύπρου και ποια η σχέση του με τον Βαρθολομαίο
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για πρώτη φορά στο Φανάρι… και η ζωή συνεχίζεται 

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.