Επικαιρότητα

Οικουμενισμός μετά μουσικής

εικόνα άρθρου: Οικουμενισμός μετά μουσικής
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Οι ημέτεροι, τα οφφίκια, τα «ναίσκε καπετάνιο» και τα λάθη του καραβοκύρη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στα πλαίσια των εορτασμών της θρονικής εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, η Ιερά Μητρόπολη Δέρκων πραγματοποίησε μουσική συναυλία* σε πολυτελές ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. 

Η αίθουσα του ξενοδοχείου ήταν κατάμεστη από Αρχιερείς, εκπροσώπους ομολογιών, αρχών και λοιπών καλεσμένων, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου. 

Μέσα στο πανηγυρικό αυτό κλίμα, και εκτός από τις λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για τη θρονική εορτή, ο κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τους θεράποντες ιατρούς του σε “Άρχοντες Οφφικιάλιους του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Στην τελετή ήταν παρών και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με πολυμελή ομάδα προσκυνητών από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθ’ οδόν προς τους Αγίους Τόπους. 

Κατά την τελετή ο Οικ. Πατριάρχης είπε μεταξύ άλλων: “Τιμώμεν υμάς τους νέους Οφφικιαλίους δια την επιστημοσύνην και το ήθος σας, δια την προσφοράν σας εις τον χώρον της Ιατρικής και δια την ανθρωπιάν σας, δια την αφοσίωσιν σας εις την Μεγάλην Εκκλησίαν, δια την πιστότητά σας εις τας παραδόσεις της Ορθοδοξίας και δια το σύγχρονο πνεύμα σας.

Πίστις και γνώσις δεν είναι αντίπαλοι, αλλά συνεργοί εν τη διακονία του ανθρώπου και του κόσμου. Όπως η πίστις, ούτω και η γνώσις είναι θεία δωρεά και άνωθεν ευλογία. Δεν αποτελεί ένδειξη γνησίας πίστεως εις τον Χριστόν το να απορρίπτομεν τα επιτεύγματα της Επιστήμης, όπως τα εβιώσαμεν εκ μέρους φονταμενταλιστικών κύκλων κατά τη διάρκεια της προσφάτου πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά αποτελεί μάλλον αχαριστίαν και αγνωμοσύνην προς τον πάνδωρον Κύριον δια το τιμαλφέστατον δώρον της ζωής και της υγείας, το οποίο οφείλομεν να δεχόμεθα με ευχαριστίαν και να το προστατεύομεν”.

Όλα για τις δημόσιες σχέσεις! Μα… ούτε η μουσική μπορεί να απαλύνει τη δυσωδία της παναίρεσης του Οικουμενισμού, ούτε τα οφφίκια στους “ημετέρους” μπορούν να διαγράψουν τα λάθη του “καπετάνιου” … 

Η Ορθοδοξία δεν είναι διπλωματία. Έρχεται και πάλι στη μνήμη μας το άρθρο της Πρεσβυτέρας Αικατερίνης Αρμουτσή – Μανώλη, με τίτλο “Ιδού εστήκαμεν επί την θύραν και κρούομεν”. Αυτές οι συγκλονιστικές γραμμές που με απλά λόγια θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων:

Μα θα μου πει κανείς πως όλα αυτά που κάνει είναι ελιγμοί και διπλωματία σ’ ένα Πατριαρχείο επαπειλούμενο. Προφάσεις εν αμαρτίαις, είναι η απάντηση. Πότε μίλησε με διπλωματία ο Χριστός;…Το «ναίσκε καπετάνιο» ας πάψει να είναι στα χείλη όλων μας και κυρίως των προκαθημένων, κινδυνευούσης της Πίστεως από τα λάθη του καραβοκύρη. 

Η Αγία μας Εκκλησία έχει προνοήσει γι’ αυτό κι έχει θεσπίσει την αγιοπατερική Αποτείχιση, ως το ισχυρότερο όπλο στην αντιμετώπιση των αιρετικών καταστάσεων μέσα στους κόλπους της. 

Απώτερος σκοπός της είναι, είτε να συνέλθει ο Πατριάρχης είτε να συνέλθει Οικουμενική Σύνοδος καταδίκης της αίρεσης και του εκάστοτε αιρεσιάρχη, που με τις ενέργειές του οδηγεί την Εκκλησία στα βράχια…” 

Αμήν!

*Η συναυλία έγινε με την συμμετοχή της σοπράνο Esra Özbir και του πιανίστα Barış Büyükyıldırım, οι οποίοι απέδωσαν τραγούδια του Giulio Caccini, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκι και διάφορα παραδοσιακά τραγούδια.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ιδού εστήκαμεν επί την θύραν και κρούομεν

Σχετικά άρθρα

Θρονικό  πανηγύρι στο Φανάρι

Γράφει ο Μέτοικος Ο Χριστός μόνο εν τω μέσω αυτών δεν ήταν!  Και στο φετινό θρονικό πανηγύρι «πεπληρωμένος χαράς» ο π.Βαρθολομαίος «ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς τον αγαπητό [του] αδελφό...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.