Οι μη αναγνωρισμένοι Ορθόδοξοι των Σκοπίων ελπίζουν σε μια διαφορετική πολιτική από τον νέο Σέρβο Πατριάρχη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com από το https://oukraniko.blogspot.com το ακόλουθο άρθρο, το οποίο δημοσιεύουμε κατόπιν της σχετικής γραπτής άδειας της διαχειρίσεως της Ιστοσελίδας.


Εκπρόσωπος «Μακεδονικής» Εκκλησίας: Ελπίζουμε ο νέος Σέρβος Πατριάρχης να χαιρετίσει τη διάθεση του Οικουμ. Πατριάρχη να δώσει Τόμο Αυτοκεφαλίας

Ο εκπρόσωπος της “Μακεδονικής Εκκλησίας” Παρθένιος με μακροσκελή συνέντευξή του στο ουκρανικό πρακτορείο pravda.com.ua, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «η εκκλησιαστική κατάσταση στα Σκόπια επιδεινώθηκε με τη δημιουργία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Αχρίδος, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωάννη (Vranishkovsky)».

«Αυτό το δημιούργημα έχει πέσει θύματης λανθασμένης πολιτικής της Σερβικής Εκκλησίας, επομένως στη “Μακεδονία” είναι μια πλασματική Εκκλησία την οποία ο λαός δεν υποστηρίζει. Μέχρι τώρα, αυτό το πρωτοφανές προηγούμενο της δημιουργίας μιας παράλληλης ιεραρχίας της σερβικής εκκλησίας έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην πΓΔΜ, καθώς ως αποτέλεσμα ενός τέτοιου βήματος, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στην Ορθοδοξία στο σύνολό της».

Επίσης αναφέρει ότι: «πρέπει να σημειώσω ότι οι πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη απέλαση περισσότερων από εκατό μοναχών από την εκκλησία μας προς τη σερβική εκκλησία είναι απολύτως λανθασμένες και, νομίζω, είναι ο καρπός της προπαγάνδας κάποιου. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για αρκετούς μοναχούς, μερικοί από τους οποίους έγιναν επίσκοποι από την πλευρά του Ιωάννη Vranishkovsky από ματαιοδοξία, και οι περισσότεροι από αυτούς, δυστυχώς, έχουν πάρει μοναχικούς όρκους».

Ο επίσκοπος Παρθένιος διαβεβαίωσε επίσης ότι: «στη δομή τους δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις ή εχθρότητα απέναντι στον αδελφό Ορθόδοξο Σέρβο λαό και την Εκκλησία του στη Δημοκρατία της Σερβίας. Αντιθέτως, η αγάπη μας για αυτούς είναι ίδια με όλους τους ανθρώπους, και ειδικά για τους Χριστιανούς, και η MOC-OA έχει ξεκινήσει επανειλημμένα διαπραγματεύσεις με την Σερβική Εκκλησία για την τελική λύση του ζητήματος μας μέσω της Κωνσταντινούπολης, αλλά υπήρχε σιωπή από την πλευρά τους».

Τέλος τόνισε ότι: «ελπίζουμε ειλικρινά ότι ο νέος Σέρβος Πατριάρχης θα ενεργήσει με το πνεύμα της ευαγγελικής αγάπης και θα χαιρετίσει την διάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραδώσει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία μας. Στην πραγματικότητα, η Κωνσταντινούπολη ήταν ο διαμεσολαβητής με τον οποίο συζητήσαμε με την Σερβική Εκκλησία και στο παρελθόν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Έτσι, ο νέος Πατριάρχης θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις αδελφικές σχέσεις των αδελφών μας εκκλησιών και θα ονομαστεί ειρηνιστής εάν η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας συμφιλιωθεί με την επίσημη τοπική μητέρα Ορθόδοξη Εκκλησία του «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – η Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Όλη η συνέντευξη δημοσιεύεται στα ελληνικά στην ιστοσελίδα της Μονής Μπιγκόρσκι της οποίας ο επίσκοπος Παρθένιος είναι Ηγούμενος. 
Πηγή: raskolam.netω

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Σερβία – Μαυροβούνιο: Πονηρό θρησκευτικό νομοσχέδιο· μήπως πρόκειται για εκβιασμό σε σχέση με το Ουκρανικό;
Οργή Μπάτσκας Ειρηναίου για το συλλείτουργο Βαρθολομαίου-Ιερώνυμου και το ουκρανικό
Πατριάρχης Σερβίας: Σέβομαι το Φανάρι αλλά στηρίζω τον Ονούφριο
Το Φανάρι στρέφει τα μάτια του στην Σερβία-Τι θα γίνει με την «μακεδονική εκκλησία»
Το Πατριαρχείο Σερβίας στο πλευρό του Μητροπολίτη Ονούφριου
Σχισματικός Επίσκοπος ζητά Αυτοκεφαλία στη “Μακεδονική Εκκλησία” και ένωση των Μακεδόνων
Αιτήματα αυτοκεφαλίας από τους σχισματικούς σκοπιανούς
Μακεδονία και “Αυτοκέφαλο” δεν ταιριάζουν
Δίδυμες “εκκλησίες”! Μια μητριά τις γέννησε! Ιδρύεται “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και πάσης Μακεδονίας”